Do przepisu
Duszona kapusta z delikatnymi knedlami jest dobra sama w sobie jako danie główne. Ale jeszcze lepiej jest podawać je jako dodatek do smażonych kiełbasek lub pieczonych żeberek.
Złożoność: łatwo Kalorie: 477,04 kcal/porcję Porcje: 4 Gotowanie: 2 godziny Używany: 13,32 g/21,27 g/57,94PiekarnikPrażeniePieczenieMarynowanieNa patelniGaszenieKuchnia europejskaKuchnia francuskaKolacjaKolacjaDrugie daniePierogiMięso po francuskuDanie główneCiastoSolankaSKŁADNIKI NA 4 PORCJI50 g boczku lub mostka2 łyżki olej roślinny1 cebula900 g kiszonej kapusty1 kwaśne jabłko1-2 łyżeczki nasiona kopru włoskiego lub kminkubulion wołowy lub drobiowy lub woda100 ml białego wytrawnego wina1-2 łyżeczki brązowy cukierNa pierogi280 g mąki1 łyżka. Proszek do pieczenia½ łyżeczki sól45 g masła250 ml mleka2-3 łyżki. posiekany koperek i/lub natka pietruszki Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Boczek (mostek) pokroić w kostkę o boku 5-7 mm. Cebulę pokroić w cienkie półpierścienie.
Krok 2
Na patelni żaroodpornej lub w piekarniku holenderskim połącz olej i boczek. Gotuj na małym ogniu, aby boczek wytopił się z tłuszczu. Zwiększ ogień i szybko zrumień boczek.
Krok 3
Dodaj cebulę do holenderskiego piekarnika i smaż mieszając na umiarkowanym ogniu, aż będzie przezroczysta. Dodać kapustę kiszoną, wymieszać i smażyć 5-7 minut.
Krok 4
Jabłko obierz, zetrzyj na grubej tarce i dodaj do kapusty wraz z cukrem i koprem włoskim (lub kminkiem).
Krok 5
Kapustę zalać wrzącym bulionem i winem. Dusić bez przykrycia przez 30 minut.
Krok 6
Rozgrzej piekarnik do 160 C. Przykryj patelnię pokrywką i włóż do piekarnika na 20-25 minut.
Krok 7
W czasie duszenia kapusty przygotuj kluski. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i posiekane zioła. W rondelku połącz mleko z masłem, zagotuj i wlej do mieszanki mącznej. Mieszaj widelcem, aż ciasto będzie gładkie. Ciasto podzielić na 18 części, z każdej uformować kulę.
Krok 8
Ostrożnie ułóż gnocchi na kapuście, przykryj i włóż patelnię do piekarnika na 10 minut. Zdjąć pokrywkę i zwiększyć temperaturę piekarnika do 220 C. Danie jest gotowe, gdy kluski się zarumienią. Jeśli Twój piekarnik jest wyposażony w grill („górny grill”), użyj go.