Do przepisu
Duszone udka z kaczki z mandarynkami to kolejna opcja na gorące danie na świąteczny stół. Podawać z kuskusem, ale według uznania można go zastąpić ryżem długoziarnistym, kaszą bulgur lub komosą ryżową.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 542,92 kcal/porcja Porcje: 6 Gotowanie: 2 godziny 30 minut Używany: 55,55 g/29,33 g/15,52GotowanieOspałośćKolacjaDrugie danieDanie główneUrodzinyNa świątecznym stoleNowy RokBoże NarodzenieSKŁADNIKI NA 6 PORCJI6 małych mandarynek lub klementynek6 kaczych nóg600 ml bulionu warzywnego200 g szalotkisok z 1 cytryny1–2 łyżki. l. Miód1 łyżeczka czerwona papryka2 łyżki l. prażony sezamkuskus do podaniasól, świeżo zmielony czarny pieprz1 łyżeczka kminku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Doprawiamy udka kaczki solą i pieprzem. Ułożyć w żaroodpornej formie i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 40–45 minut.
Krok 2
Na dużą patelnię wlać 3-4 łyżki. l. tłuszcz kaczy wytapiany podczas pieczenia. Przełóż nogi do miski i zachowaj pozostały tłuszcz.
Krok 3
Cebulę pokroić w duże plasterki. Smażymy na kaczym tłuszczu, 2–3 minuty. Dodać mieszankę przypraw, miód, sok z cytryny i bulion. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszaj i dodaj udka z kaczki. Przykryj patelnię pokrywką o mniejszej średnicy niż patelnia. Dociśnij górną część i gotuj na małym ogniu przez 60–90 minut, aż mięso będzie całkowicie ugotowane.
Krok 4
W międzyczasie obierz wszystkie mandarynki, usuń białe włókna, nie dziel ich na plasterki! Na średniej patelni rozgrzej 1 łyżkę. l. kaczy tłuszcz. Dodaj całe mandarynki i smaż je, obracając, aż do jasnobrązowego koloru.
Krok 5
Mandarynki włóż na patelnię z kaczką i smaż przez kolejne 10-15 minut. Posypać nasionami sezamu i zdjąć z ognia. Podawać z kuskusem.