Duszona kaczka
Tatiana Sotnikowa 30 listopada 2024 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Duszona kaczka to doskonały domowy preparat, który pomoże Ci w różnych sytuacjach. Można go wykorzystać na przykład do przygotowania zup: wystarczy dodać mięso i bulion ze słoika do prawie gotowego pierwszego. Możesz też podgrzać gulasz i podawać z gotowanymi ziemniakami, ryżem i makaronem. Przepis jest prosty, a jedynym „sprzętem”, jakiego potrzebujesz, są słoiki i piekarnik. Nawiasem mówiąc, gulasz można ugotować w szybkowarze lub powolnej kuchence. W takim przypadku kaczkę należy najpierw całkowicie ugotować, następnie umieścić w słoikach i wysterylizować w dowolny dogodny sposób.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 1540,00 kcal/porcja Porcje: 3 Gotowanie: 3 godziny 20 minut Dodać. czas: 24 godziny Używany: 67,50 g/143,00 g/0,00Dusząc się, marniejącSos/dressingSKŁADNIKI NA 3 PORCJE–3Porcje+Kaczka 1500 grLiść laurowy 4 szt.Słodki groszek 3 szt.Czarne ziarna pieprzu 8 szt.Mielony czarny pieprz do smakuSól do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj 3 0,5-litrowe słoiki. Umyj je gąbką z dodatkiem sody oczyszczonej lub płynu do mycia naczyń. Następnie wysterylizować w piekarniku lub w łaźni wodnej. Połóż na czystym ręczniku i pozostaw do wyschnięcia. Wystarczy dokładnie umyć pokrywki słoików i zagotować.
Krok 2
Przygotuj kaczkę. Z nasion odetnij miąższ – możesz go następnie wykorzystać do ugotowania bulionu. Mięso pokroić na małe kawałki. Lepiej usunąć skórę lub pozostawić ją częściowo.
Krok 3
Kawałki kaczki włóż do dużej miski. Sól i pieprz do smaku. Wymieszaj i pozostaw na 15 minut. Liście laurowe układamy w wysterylizowanych słoikach – można je podzielić na 2-3 części. Dodaj ziarna pieprzu.
Krok 4
Kawałki kaczki rozłóż w słoikach tak, aby wypełniły 2/3 objętości. Należy je ułożyć dość ciasno. Przykryj wierzch arkuszami folii, aby utworzyć „pokrywy”.
Krok 5
Puszki z kaczką ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika. Włącz i podgrzej do 180°C. Gotuj gulasz z kaczki przez trzy godziny.
Krok 6
Usuń folię ze słoików i zamknij je wysterylizowanymi pokrywkami. Odwróć je, przykryj grubym kocem i pozostaw na około jeden dzień do całkowitego wystygnięcia. Przechowywać w lodówce.
PRZY OKAZJI
Gulasz można również przygotować w autoklawach, tak jak ma to miejsce przy przemysłowej produkcji konserw. W tym przypadku surowe mięso z przyprawami umieszcza się w słoikach, po czym zwija. Cóż, następnie umieszcza się je w autoklawach, gdzie produkt doprowadza się do gotowości i sterylizuje.
UWAGA DO GOSPODARKI
Jeśli chcesz, aby gulasz był mniej tłusty, zachowaj tylko mięso z kaczki i usuń całkowicie skórę. I nie martw się: nawet w tym przypadku ten ptak nie okaże się zbyt suchy.