Duńskie buraki marynowane
gastronomia 05 marca 20090,00 (0)WskaźnikDodaj do ulubionychUdziałnieokreślonyKomentarz Do przepisu Stopień trudności: łatwo Kalorie: 81,57 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 2 godziny 30 minut Używany: 2,51 g/0,16 g/15,33MarynowanieKuchnia duńskaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 4 PORCJIocet winny czerwony – 175 mlliść laurowy – 1 szt.cebula – 2 szt.drobna sól morska – 0,5 łyżeczki.pieprz czarny – 0,5 łyżeczki.szczypta nasion gorczycychrzan konserwowy – 0,5 łyżeczki.buraki – 500 g Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
W rondelku umieścić chrzan, sól, pieprz, gorczycę i liść laurowy. Zalać szklanką wody i doprowadzić do wrzenia. Gotuj przez 1-2 minuty, następnie dodaj ocet. Ponownie zagotować, zdjąć z ognia i lekko ostudzić.
Krok 2
Buraki umyć, włożyć do rondla, zalać gorącą wodą i gotować 25–30 minut, aż będą miękkie. Fajny. Buraki i cebulę obierz i posiekaj.
Krok 3
Kawałki gotowanych buraków i cebuli włóż do pojemnika, zalej ciepłą marynatą. Pozostawić do marynowania na 3-4 godziny. Można podawać jako część talerza z marynatami lub do dań mięsnych.