Duka

Duka

gastronomia 18 czerwca 2013 rDukaDuka Do przepisu Stopień trudności: łatwo Kalorie: 188,79 kcal/porcję Porcje: 1 Gotowanie: 2 godziny 30 minut Używany: 6,34 g/15,84 g/4,78Kuchnia wschodniaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘRozpocznij gotowanie na 1 dzień przed podaniemduża garść surowych orzechów laskowych duża garść surowych migdałów 1 łyżka. l. nasiona kolendry 1 łyżka. l. nasiona kminku 1/2 łyżeczki. suszony tymianek 4 łyżki. l. nasiona sezamu szczypta grubej soli morskiej Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Piecz orzechy w piekarniku nagrzanym do 220°C przez 10 minut, mieszając. Gorące ułożyć w ręczniku i energicznie pocierać, aby usunąć łuski.

Krok 2

Osobno podsmaż w piekarniku kolendrę, sezam i kminek przez 5-7 minut.

Krok 3

Ostudzić, wrzucić do blendera lub robota kuchennego wraz z orzechami, tymiankiem i solą, zmielić na drobną okruchę. Przelać do słoika z szczelną pokrywką (najlepiej z uszczelką i gumową uszczelką), odstawić na 1 dzień wcześniej. używając. Przechowywać w ciemnym miejscu przez 3-4 miesiące. Wskazówka gastronomiczna Bardzo smacznie piecze się rybę lub mięso z dukkah – szczególnie jeśli dodamy dobrą oliwę z pierwszego tłoczenia i drobno posiekane zioła. Ponadto ze skórki dukkah można uzyskać wspaniały smażony ser, taki jak suluguni. Świetnie sprawdzi się także jako dodatek do ciasta krewetkowego.

UWAGA DO GOSPODARKI

Przyprawę tę w gorących krajach Bliskiego Wschodu i niektórych krajach Afryki podaje się najczęściej w następujący sposób: wlać do płytkiej miski, a do drugiej tego samego rodzaju wlać oliwę. W pobliżu umieszcza się górę świeżo upieczonych podpłomyków i zjada się je, najpierw maczając je w oleju, a następnie w dukkah.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja