Drobnostka na Halloween z dynią i rokitnikiem

Do przepisu

Halloweenowy drobiazg to morderstwo czysto angielskie. Ugotowaliśmy dynię i położyliśmy ją w spokoju na dnie głębokiej szklanki pod grubą warstwą musu czekoladowego.

Złożoność: łatwo Porcje: 6MikserGotowanieZamrażanieKuchnia angielskaDeserMusDrobiazgWegetarianizm: laktoWegetarianizmNa świątecznym stoleHalloweenSKŁADNIKI NA 6 PORCJI200 g miąższu dyni400–500 g rokitnika (można zamrozić)200 g cukru120–180 g przygotowanego biszkoptu czekoladowego lub ciasteczek z kawałkami czekolady6 g żelatyny liściastejNa mus:200 g białej czekolady100 g pełnego mleka200 g śmietany do ubijania6 g żelatyny liściastej4 liście mięty Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Dynię pokroić na duże kawałki, dodać 140 g cukru, pozostawić na 1 godzinę, postawić na ogniu, doprowadzić do wrzenia, gotować na bardzo małym ogniu pod przykryciem przez 1 godzinę. Ostudzić, pokroić w drobną kostkę.

Krok 2

Namocz żelatynę w zimnej wodzie przez 10 minut. Rokitnika zmiksować blenderem na puree, odmierzyć 240 g, dodać 60 g cukru, gotować w rondlu przez 5 minut, zdjąć z ognia, dodać wyciśniętą żelatynę, mieszać do całkowitego rozpuszczenia.

Krok 3

Przygotuj 6 przezroczystych szklanek o pojemności 300 ml. Na dno każdej szklanki ułóż kostki dyni, polej połową sosu z rokitnika i włóż szklanki do zamrażarki na czas przygotowania musu.

Krok 4

Aby przygotować mus, namocz żelatynę w zimnej wodzie przez 10 minut. Miętę zalać mlekiem, zagotować na małym ogniu, zdjąć z ognia. Czekoladę posiekaj i lekko rozpuść w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Gorącym mlekiem (bez mięty) zalać czekoladę i ubić blenderem zanurzeniowym. Dodajemy wyciśniętą żelatynę i mieszamy aż się rozpuści. Całkowicie ostudzić. Bardzo zimną śmietanę ubić na stabilną pianę i za pomocą szpatułki, mieszając od dołu do góry, w trzech porcjach dodawać śmietankę do musu.

Krok 5

Połowę musu przekładamy do pucharków, dodajemy połamane na kawałki biszkopty lub ciasteczka, zalewamy resztą musu i wstawiamy do zamrażalnika na 10 minut. Następnie polej pozostałym sosem rokitnikowym i wstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

Krok 6

Przed podaniem udekoruj motywem Halloween (zrobiliśmy „kubki nagrobne” z ciastkowymi „nagrobkami”).

PRZY OKAZJI

Przepis dostarczony przez cukierni Olgę Krasnopevtsevą.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja