Doskonale ugotowane młode ziemniaki

Do przepisu

Młode ziemniaki idealnie nadają się do gotowania. Najważniejsze jest dokładne umycie go przed gotowaniem.

Złożoność: łatwo Porcje: 4 Gotowanie: 35 minutGotowaniePieczenieKolacjaKolacjaDrugie danieDanie główneWegetarianizm: laktoWegetarianizmSKŁADNIKI NA 4 PORCJE1 kg młodych ziemniaków średniej wielkości4 łyżki l. masło1,5 łyżki. l. gruba sól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Ziemniaki namoczyć w wodzie o temperaturze pokojowej przez 15–20 minut. Następnie wyszoruj szczotką drucianą, aby usunąć część skórki.

Krok 2

W dużym, szerokim rondlu zagotuj wodę, dodaj sól i włóż ziemniaki – powinny być całkowicie zakryte wodą. Doprowadzić wodę ponownie do wrzenia, szczelnie przykryć rondelek, zmniejszyć ogień do średniego i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut.

Krok 3

Wyłącz ogień, przykryj patelnię grubym ręcznikiem i odstaw na 30 minut.

Krok 4

Odcedź wodę, do ziemniaków dodaj olej, przykryj patelnię pokrywką i potrząśnij. Podawaj natychmiast.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja