Do przepisu
Młode ziemniaki idealnie nadają się do gotowania. Najważniejsze jest dokładne umycie go przed gotowaniem.
Złożoność: łatwo Porcje: 4 Gotowanie: 35 minutGotowaniePieczenieKolacjaKolacjaDrugie danieDanie główneWegetarianizm: laktoWegetarianizmSKŁADNIKI NA 4 PORCJE1 kg młodych ziemniaków średniej wielkości4 łyżki l. masło1,5 łyżki. l. gruba sól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Ziemniaki namoczyć w wodzie o temperaturze pokojowej przez 15–20 minut. Następnie wyszoruj szczotką drucianą, aby usunąć część skórki.
Krok 2
W dużym, szerokim rondlu zagotuj wodę, dodaj sól i włóż ziemniaki – powinny być całkowicie zakryte wodą. Doprowadzić wodę ponownie do wrzenia, szczelnie przykryć rondelek, zmniejszyć ogień do średniego i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut.
Krok 3
Wyłącz ogień, przykryj patelnię grubym ręcznikiem i odstaw na 30 minut.
Krok 4
Odcedź wodę, do ziemniaków dodaj olej, przykryj patelnię pokrywką i potrząśnij. Podawaj natychmiast.