Dorsz pieczony w folii
gastronomia 31 marca 2023 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Przygotuj dorsza pieczonego w folii według tego przepisu i przekonaj się, że ta lekko wysuszona ryba może być zaskakująco delikatna i soczysta. Jak to często bywa, wszystko zależy od odpowiedniego podejścia! Proponujemy nie tylko upiec dorsza w towarzystwie cebuli i marchewki, ale także obficie doprawić go masłem, co rozwiąże problem wysuszenia i doda potrawie bardziej wyrafinowanych nut smakowych. Swoją drogą, niektórzy nie lubią dorsza, bo ma za mocny zapach. Wzięliśmy to pod uwagę, więc uzupełniliśmy go pikantnymi ziołami, sokiem i skórką z cytryny. Wypróbuj, a być może ten przepis na dorsza stanie się ulubionym daniem w Twojej rodzinie.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 271,94 kcal/porcję Porcje: 4 Gotowanie: 50 minut Używany: 36,32 g/11,82 g/4,51PiekarnikW foliiKolacjaDrugie danieDanie główneWegetarianizm: pescetarianizmWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 4 PORCJImrożony patroszony dorsz bez głowy – 800 gcebula – 100 gczosnek – 2 ząbkinatka pietruszki – 2 gałązkikoperek – 2 gałązkisok i skórka z 1/2 cytrynymasło – 50 gsól – do smakuświeżo zmielony czarny pieprz – do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj wszystkie składniki. Pozwól dorszowi całkowicie się rozmrozić na „najcieplejszej” półce lodówki. Następnie umyj rybę, odetnij głowę i wypatrosz brzuch. Odetnij płetwy i ogon. Przekroić na pół i ułożyć na dużym arkuszu folii.
Krok 2
Obierz cebulę i czosnek. Cebulę pokroić w półpierścienie, a czosnek w cienkie plasterki. Natkę pietruszki i koperek umyć i drobno posiekać. Dorsza w folii doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Krok 3
Rozłóż cebulę i czosnek na dorszu. Posyp koperkiem, natką pietruszki i skórką, polej sokiem z cytryny. Na wierzchu połóż pokrojone w kostkę masło. Zawiń dorsza i warzywa w folię.
Krok 4
Dorsza w folii przełożyć na blachę do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 190°C. Dorsza pieczemy w folii przez 30–40 minut. Jako dodatek do tej ryby możesz podać puree ziemniaczane.
UWAGA DO GOSPODARKI
Dorsz świetnie nadaje się do przyrządzania panierowanych paluszków rybnych, które dzieci uwielbiają, gdyż jego miąższ jest dość gęsty i praktycznie nie ma w nim ości.
PRZY OKAZJI
Dorsz to prawdziwa gratka dla tych, którzy chcą się zdrowo odżywiać: ma bardzo mało tłuszczu, za to dużo białka (16 gramów na 100 gramów produktu), fosforu, wapnia, potasu i magnezu.