Do przepisu
Ciasto nadziewane duszoną kapustą z kawiorem z ryby rzecznej to bardzo popularne danie nad Donem i regionem Azowskim. Nadzienie do tego ciasta samo w sobie jest dobre. Świeżą lub kiszoną kapustę duszoną z ikrą rybną przygotowuje się w każdej wiosce Dona i podaje jako gorące danie główne i zimną jako przystawkę.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 405,76 kcal/porcja Porcje: 10 Gotowanie: 1 godzina Dodać. czas: 10:00 Używany: 14,26 g/7,70 g/70,76PiekarnikPieczeniePiekarniaCiasto drożdżoweCiastoUrodzinyKarnawałNa świątecznym stoleNowy RokWielkanocBoże NarodzenieSKŁADNIKI NA 10 PORCJI1kg białej kapusty300–500 g świeżego kawioru z leszcza, sandacza lub szczupakaolej roślinnysólświeżo zmielony czarny pieprzjajko do posmarowania ciastaDo testu:około 1 kg mąki20 g drożdży prasowanycholej roślinny50–70 g cukru1 łyżeczka sól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Na ciasto przygotuj najpierw ciasto z 2 szklanek ciepłej (38–40°C) wody: rozpuść w nim drożdże, dodaj cukier, sól i 2/3 szklanki mąki, wymieszaj, przykryj i pozostaw ciepłe na 30 minut.
Krok 2
Gdy ciasto wyrośnie, stopniowo dodawaj pozostałą mąkę, zagniatając elastyczne, ale nie gęste ciasto. Na sam koniec dodaj 2 łyżki. l. obrazy olejne Ciasto włóż do czystej, naoliwionej miski. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce do wyrośnięcia na 8 do 10 godzin.
Krok 3
Aby wypełnić kapustę, usuń łodygę i drobno posiekaj kapustę. W rondlu rozgrzej oliwę, dodaj kapustę, dodaj sól i smaż na średnim ogniu, aż będzie do połowy ugotowana.
Krok 4
Kapustę przekładamy do miski, dodajemy kawior (trzeba go oddzielić od jajek), mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli jest dużo kawioru, jest to jeszcze lepsze – kawioru i kapusty mogą być równe.
Krok 5
Ciasto podzielić na 2/3 i 1/3. Rozwałkuj dużą porcję i połóż na blasze do pieczenia tak, aby brzegi zwisały. Rozłóż całe nadzienie. Pozostałą część ciasta rozwałkować, przykryć nadzieniem, połączyć i skleić brzegi.
Krok 6
Posmaruj wierzch ciasta jajkiem i wykonaj otwory, przez które będzie mogła uciekać para. Piec na środku piekarnika przez około 40 minut.