Domowy twarożek bez kwasku z kwaśną śmietaną
Marina Mayorova 17 lipca 2020 r0,00 (0)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Jeśli jeszcze nie robiliście twarogu w domu, gorąco polecam to zrobić. Dziś chcę zrobić bardzo smaczny, absolutnie bezkwasowy twarożek z kwaśną śmietaną. Jedyną wadą jest to, że twarożek okazuje się dość tłusty. A co do reszty, palce lizać!
Złożoność: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 12 godz Dodać. czas: 5 godzinPustyWegetarianizm: laktoWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘmleko 1 lśmietana 30% 350-400 g Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
W rondelku wymieszaj mleko ze śmietaną. Pozostaw na 12 godzin.
Krok 2
Po 12 godzinach podgrzewaj na małym ogniu przez około 20 minut (może to potrwać dłużej), aż serwatka się oddzieli. Twarożek odcedzamy na sicie wyłożonym gazą. Zawieś gazę, aby serum odciekło na 4-5 godzin.
Krok 3
Twarożek przełożyć do miski i ostudzić. Twarożek jest gotowy!