Domowy sos Tkemali
weneryczny 19 sierpnia 2021 r(1)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Każda gruzińska gospodyni domowa doskonale wie, jak przygotować sos tkemali w domu, zwłaszcza że jego główny składnik – śliwka – rośnie na każdym podwórku, a nawet na ulicy. Nasz przepis jest najbardziej autentyczny: dokładnie tak powstaje ta przyprawa w zachodniej Gruzji, w mieście Kobuleti. Kwaśny, umiarkowanie pikantny sos idealnie nadaje się do smażonych lub pieczonych mięs! To Ty decydujesz, czy dodać cukier i sól do tkemali, ale nie radzimy być w tej kwestii nadgorliwym, w przeciwnym razie okaże się zupełnie inaczej.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 1675,40 kcal/porcja Porcje: 1 Gotowanie: 1 godzina Używany: 47,14 g/12,86 g/360,53Kuchnia gruzińskaSos, dressingWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘśliwki – 3 kgsuszona czerwona ostra papryka – 1–2 szt.woda pitna – 500 mlkoperek (łodygi z „parasolami”) – 250 gświeża kolendra – 300 gświeża mięta – 250 gczosnek – 4–5 ząbkówgruba sólcukier – do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj śliwki do gotowania sosu tkemali. Posortuj owoce, a następnie umyj je. Wlać do głębokiego rondla lub kotła. Napełnij wodą pitną i umieść na kuchence.
Krok 2
Zmień temperaturę na średnią. Gotuj śliwki na tkemali, aż całkowicie się zagotują. Zdejmij pojemnik z ognia i przecedź przez drobne sito do czystego rondelka.
Krok 3
Umyj koperek na tkemali i dobrze osusz. Zawiąż mocną nitką, tworząc kok. Dodaj go do sosu wraz z suszoną czerwoną papryką. Postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia.
Krok 4
Kolendrę i miętę na tkemali umyj i dobrze osusz papierowym ręcznikiem. Posiekaj grubo i włóż do miski blendera. Obierz czosnek i dodaj goździki do zieleniny. Zmiel wszystko razem.
Krok 5
Ostrożnie wyjmij pęczek koperku i pieprzu z mieszanki śliwkowej za pomocą łyżki cedzakowej. Posiekane zioła wymieszać z czosnkiem i ponownie zagotować. Można dodać soli i cukru do smaku. Gotuj przez 15 minut na małym ogniu.
Krok 6
Powstały sos tkemali natychmiast wlej do suchych, wysterylizowanych butelek. Szczelnie zamknij i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowywać w chłodnym, suchym miejscu.
PRZYDATNE RADY
Sos Tkemali czasami robi się nie ze śliwek lub śliwek wiśniowych, ale z tarniny. Wypróbuj też tę wersję tarty! Jagody czerwonej porzeczki pomogą nadać temu rodzajowi tkemali przyjemną kwaskowatość. Oczywiście ten przepis będzie się różnił od kanonicznego, ale pamiętaj, że w gotowaniu zawsze jest miejsce na kreatywność!
PRZY OKAZJI
Połowę mięty do sosu tkemali można zastąpić tymiankiem lub melisą. Dostosuj ilość czosnku do swojego gustu. Lubisz wyrazisty aromat i pikantność? Dodaj więcej czosnku! Nie – możesz zredukować go do jednego ząbka.