Domowy ser
Anastazja 21 października 2013 r0,00 (0)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu Stopień trudności: przeciętny Porcje: 1 Gotowanie: 2 godziny 30 minutPustyWegetarianizm: laktoWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘmleko zsiadłe lub zsiadłe – 3 lpodpuszczka – 1/10 saszetki Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Umieść kwaśne mleko na małym ogniu i poczekaj, aż ogrzeje się do około 30-35°. Dodać podpuszczkę i wymieszać. Poczekać, aż serwatka się oddzieli, a składniki wypłyną na powierzchnię i uzyskają konsystencję budyniu. Warstwę tę należy pokroić i dokładnie zagnieść, jak zwykłe ciasto. Serwatka powinna odcieknąć. Umieścić w durszlaku lub torebce z gazy i poczekać, aż płyn spłynie, obracając ser jeszcze 2-3 razy, aby usunąć nadmiar płynu. Ser jest gotowy! Okazuje się, że jest bardzo delikatny w smaku, miękki, ale jednocześnie ma kształt. Według własnego uznania możesz posolić, pieprzyć lub dodać zioła.