Domowy pstrąg wędzony
Elena Demina 02 lipca 2011 r0,00 (0)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz Do przepisu
Palenie w domu jest łatwe! Wystarczy dostosować do tego prawie każdą patelnię. Im jest grubszy, tym lepiej. A jego objętość powinna być również wystarczająco duża. Ja wykorzystuję do tego pojemnik gastronomiczny – sprzedawane są w wyspecjalizowanych działach. Jest wygodny dzięki prostokątnemu kształtowi, a na płaskiej pokrywie można łatwo zamontować ciężarek, aby wydobywało się jak najmniej dymu. Używam do tego zaprawy kamiennej.
Złożoność: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 1 godzinaPustyWegetarianizm: pescetarianizmWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘpstrąg rzeczny (lub inna ryba) – 2 szt.cukier – 2 łyżeczki.sól – 1 łyżeczka.świeżo zmielony czarny pieprz – 1 łyżeczka. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Na dnie pojemnika połóż folię i posyp ją trocinami. Należy je lekko zwilżyć i posypać cukrem. Da złotą skórkę.
Krok 2
Na wierzchu umieść ruszt i połóż na nim rybę.
Krok 3
Przykryć pokrywką i obciążyć czymś ciężkim. Wędzić na średnim ogniu przez 30-40 minut.
UWAGA DO GOSPODARKI
Palenie w domu jest łatwe! Wystarczy dostosować do tego prawie każdą patelnię. Im jest grubszy, tym lepiej. A jego objętość powinna być również wystarczająco duża. Aby to zrobić, możesz użyć pojemnika gastronomicznego – są one sprzedawane w wyspecjalizowanych działach. Jest wygodny dzięki prostokątnemu kształtowi, a na płaskiej pokrywie można łatwo zamontować ciężarek, aby wydobywało się jak najmniej dymu.