Domowy przepis na twarożek Wielkanocny od historyka kuchni rosyjskiej

Domowy przepis na twaróg wielkanocny od historyka kuchni rosyjskiej

Olga Syutkina, historyczka kuchni rosyjskiej, blogerka kulinarna i autorka książek kucharskich, dzieli się przepisem na wielkanocny twarożek, który co roku przygotowywany jest w jej rodzinie.

Zakończenie Wielkiego Postu to bardzo trudny okres. W końcu przejście z diety niemal całkowicie pozbawionej białka na żywność tradycyjną nie jest łatwe dla organizmu. Twaróg z cukrem, śmietaną i masłem to oczywiście danie wysokokaloryczne, jednak nieporównywalnie lżejsze od kawałka smażonego mięsa. Dlatego twarożek wielkanocny to bardzo odpowiednie danie na wielkanocnym stole. Ale od razu ostrzegam: Wielkanoc z twarogiem to długi proces, wymaga czasu i cierpliwości.

Produkty mleczne: twarożek, śmietana i masło

Oczywiście lepiej byłoby samemu przygotować twarożek na Wielkanoc, ale nie widzę nic złego w kupowaniu na rynku dobrego twarogu. Po pierwsze, do twarogu wielkanocnego należy wybrać twarożek o niskiej zawartości tłuszczu – sprzedawcy na rynku zawsze oferują go jako niskotłuszczowy, ale to oszustwo. To po prostu twarożek o mniejszej zawartości tłuszczu, w przeciwieństwie do twarogu tłustego, w którym warstwy twarogu mogą występować na przemian z warstwami kwaśnej śmietany. Po drugie, twarożek powinien być średnio wytrawny, nie powinien być kruchy jak płatki zbożowe – nie sprawi to, że Święta Wielkanocne będą elastyczne i delikatne. No i trzeci, oczywiście, smak – twarożek musi być świeży, niezbyt zakwaszony, pozbawiony obcych posmaków i zapachów. Koniecznie wypróbuj przed zakupem.

Ponadto od razu musisz kupić na rynku tłustą, gęstą, prawdziwą śmietanę – nie zrobimy rosyjskiej Wielkanocy za pomocą surogatów.

Zakupiono więc twarożek i śmietanę. Masło można kupić w sklepie; zawartość tłuszczu w dobrym maśle wynosi 82,5%. Krótko przed użyciem należy wyjąć go z lodówki, aby ogrzał się do temperatury pokojowej.

Jajka

Polecam także zakup jajek do twarogu na surowo na Wielkanoc w sklepie. Wyjaśnienie tego jest proste: fabryki jaj regularnie i dokładnie dezynfekują. Ale przed jedzeniem oczywiście jajka należy dokładnie umyć mydłem i wytrzeć do sucha. Istnieje alternatywa – użyć jaj perliczek, ale ponieważ są one nieco mniejsze niż jaja kurze, należy wziąć nie cztery, ale sześć żółtek.

Cukier

Nie przejmuj się dużą ilością granulowanego cukru: jest to zasadniczo środek konserwujący. Nie chcemy, żeby nasza Wielkanoc w ciągu dwóch dni stała się bezużyteczna. I pamiętaj, ile cukru dodałeś podczas robienia dżemu. To Cię nie przeszkadza ani nie powstrzymuje. Jeśli dodasz wszystkie pozostałe składniki, to w stosunku do całkowitej objętości wszystko nie jest takie słodkie i przerażające.

Orzechy

Ze wszystkich orzechów najlepsze są migdały. I pod żadnym pozorem nie należy brać orzechów włoskich: nadadzą Wielkanocy nieatrakcyjny wygląd i zabarwią twarożek bzu.

Zioła, przyprawy i suszone owoce

Tak, przy okazji, jeśli chodzi o kolor. Z tego samego powodu co orzechy włoskie, nie zalecałbym używania cynamonu jako aromatu. Kolor również zmieni kolor na brązowy, co nie jest zbyt piękne. Ale wanilia, skórka z cytryny, szafran, zmielone na pył z granulowanym cukrem, dadzą niesamowitą eksplozję zarówno smaku, jak i koloru. Twaróg bardzo lubi te wszystkie składniki.

Rodzynki (najczęściej jasne lub brązowe) to miękkie odmiany, które idealnie nadają się na Wielkanoc.

Oraz 2 dodatkowe elementy

Jeśli nie masz prostej gazy lekarskiej, zadbaj o to wcześniej: kup w aptece 1,5 m, umyj mydłem lub jeszcze lepiej, zagotuj. I kup worek fasolowy (specjalna składana forma wykonana z plastiku lub drewna). Takie formy sprzedawane są w sklepach kościelnych, a najprostsze można znaleźć także w supermarketach.

Przepis na Wielkanocny twarożek od Olgi Syutkiny

  • 0,5 kg twarogu
  • 400 g cukru kryształu
  • 300 g kwaśnej śmietany
  • 250 g masła
  • 4 żółtka
  • migdały
  • rodzynek
  • wanilia
  • cytryna/pomarańcza lub limonka
  • kilka nitek szafranu

1. Czystą gazę zwilżyć wodą, mocno wycisnąć i wyłożyć nią durszlak w dwóch warstwach. Twarożek przełóż na durszlak, wygładź i przykryj końcówkami gazy. Na wierzch połóż mały płaski talerz i dociśnij go, np. słoikiem z wodą lub miską z pokrywką. Całą złożoną strukturę przekładamy do miski (w której odcieknie serwatka) i wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Pyszna Wielkanoc nie jest łatwym zadaniem.

2. Następnego dnia, kiedy wszystkie produkty zostaną zakupione i przygotowane, można przystąpić do właściwego gotowania. Szafran zmiel ze szczyptą granulowanego cukru na pył.

3. Umyj i osusz rodzynki. Orzechy posiekaj nożem. Cytrynę (ja z nią najczęściej gotuję) umyj pędzelkiem i usuń skórkę.

4. Twarożek przetrzyj dwukrotnie przez sito (wygodniej jest to zrobić drewnianą łyżką). Nie polecam mielenia go przez maszynę do mięsa: masa twarogowa stanie się lepka i trzeba dodać delikatności.

5. Oddzielić żółtka od białek i dokładnie natrzeć połową granulowanego cukru.

6. Masło w temperaturze pokojowej utrzeć z drugą połową cukru.

7. Połącz wszystkie składniki i mieszaj, aż będą gładkie.

8. Wyłóż formę (pasochnitsa) wilgotną, czystą gazą i przenieś masę twarogową. Stuknij foremką o stół – usunie to pęcherzyki powietrza, a twaróg będzie układał się równomiernie. Przykryj końcówkami gazy, spróbuj lekko docisnąć wierzch i odłóż w chłodne miejsce. Jeśli nie masz torebki fasoli, nie martw się: twarożek możesz na przykład włożyć do durszlaka. Nie wpłynie to w żaden sposób na smak Świąt Wielkanocnych.

To wszystko, możesz oddychać spokojnie. Twarożek wielkanocny będzie gotowy następnego dnia. Wystarczy wypuścić go z formy i ułożyć na talerzu. A dekoracja to kwestia wyobraźni.

Czym jest Wielkanoc (jako potrawa) jest czasem różnie rozumiana wśród nas. Historycznie rzecz biorąc, Wielkanoc z twarogu była przez długi czas obecna tylko w środkowych i północnych regionach Rosji. Może to mieć coś wspólnego z klimatem; może to tylko tradycja, bo twarogi jako produkt gastronomiczny wytwarzano głównie tylko w tych regionach. A w południowych (także prawosławnych) regionach Rosji i Ukrainy ciasto wielkanocne nadal nazywa się Wielkanocą.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #jakgotować #Wielkanoc #TwarożekWielkanoc #Olga SyutkinaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ? Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja