Domowy pasztet duszony
gastronomia 08 lutego 2017 r Do przepisu
Postanowiliśmy zrobić domowy pasztet duszony z szynki wieprzowej. Kto jest z nami? Nie tylko jest pyszne, ale także bardzo rozsądne. Przyszli do Ciebie niespodziewani goście lub przyjechali krewni, a w Twojej lodówce na skrzydłach czeka kilka słoików gulaszu.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 335,70 kcal/porcja Porcje: 2 Gotowanie: 2 godziny 40 minut Używany: 12,76 g/28,90 g/3,44GotowaniePustyMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 2 PORCJE1,5–1,7 kg szynki wieprzowej 300 g wędzonego boczku 400 ml bulionu mięsnego 2 jajka 120 ml wina porto 50 ml koniaku 80 g mąki 1 liść laurowy 2 łyżki. l. świeżo zmielony czarny pieprz 3 łyżki. l. sól 100–150 g wytopionej słoniny wieprzowej Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Szynkę wieprzową i boczek wędzony pokroić na średnie kawałki o dowolnym kształcie. Przepuścić dwukrotnie przez maszynkę do mięsa (wskazane jest, aby średnica otworów rusztu była odpowiednio duża, co najmniej 7 mm).
Krok 2
Mięso mielone włóż do dużego rondla lub miski i zamieszaj rękami, aby równomiernie rozprowadzić mięso i tłuszcz. Podgrzej bulion do temperatury nieco powyżej temperatury pokojowej.
Krok 3
Ubij jajka, aż będą gładkie. Wlać wino porto i koniak, przesiać mąkę do mieszanki, ponownie wymieszać. Kontynuując ubijanie, wlewaj bulion.
Krok 4
Dodać liść laurowy przełamany na pół i czarny pieprz. Dodać sól i dokładnie wymieszać.
Krok 5
Umyj i wysterylizuj słoiki, ostudź je. Wnętrze posmaruj obficie wytopionym słoniną wieprzową.
Krok 6
Napełnij słoiki mięsem mielonym w odległości około 3 cm od krawędzi słoika i natychmiast wstaw je do łaźni parowej. Słoik 400 g należy gotować co najmniej 2 godziny.