Domowy ocet jabłkowy z miodem i rodzynkami

Domowy ocet jabłkowy z miodem i rodzynkami

Do przepisu

Przygotuj domowy ocet jabłkowy z miodem i rodzynkami według naszej receptury, aby wykorzystać tę wspaniałą przyprawę do sosów, marynat, zup i innych potraw. Ale czy warto tracić czas na produkt, który można kupić w każdym sklepie spożywczym? Niewątpliwie – chociażby dlatego, że domowy ocet jabłkowy przygotowany jest z naturalnych składników, bez konserwantów, substancji zapachowych, barwników i innych „chemikaliów”. Zgadzam się, argument jest ważny. Nawiasem mówiąc, jest to dokładnie ten produkt, z którego może skorzystać każdy, kto chce schudnąć na szeroko reklamowanej diecie octowej: dodatkowe kilogramy znikną i to bez szkody dla zdrowia.

Złożoność: łatwo Porcje: 3 Gotowanie: 20 minutPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 3 PORCJEmiód – 3 łyżki. l. słodkie jabłka odmian zimowych – 5 kgcukier – 4 łyżki. l.rodzynki lekkie – 100 g Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Zetrzyj jabłka, łącznie ze skórką i rdzeniem. Włóż do słoika z szeroką szyjką i zalej 1 litrem ciepłej, przegotowanej wody. Słoik powinien być pełny nie więcej niż w 2/3. Dodaj rodzynki i 2 łyżki. l. Sahara. Przykryj gazą. Pozostawić w ciemnym, ciepłym miejscu na 10 dni. Mieszankę należy mieszać 2-3 razy dziennie drewnianą szpatułką.

Krok 2

Powstały płyn przecedź do czystego słoika przez kilka warstw gazy i wyciśnij miąższ owocowy. Przykryć gazą i odstawić w ciemne, ciepłe miejsce na kolejne 5 dni.

Krok 3

Dodaj miód, wymieszaj, zamknij i umieść w tym samym miejscu. Ocet będzie gotowy za 1,5–2 miesiące. Gotowy ocet jabłkowy odcedź, przelej do czystych butelek i szczelnie zakręć. Przechowywać w chłodnym miejscu.

PRZYDATNE RADY

Domowy ocet jabłkowy z miodem i rodzynkami można stosować do szybkiego marynowania świeżych warzyw (kalafiora, buraków, marchwi, cebuli), a także jako zamiennik soku z cytryny podczas przygotowywania ciasta.

PRZY OKAZJI

W butelce domowego octu jabłkowego z czasem tworzy się osad w postaci ciemnych płatków, którego wygląd można dokładnie wytłumaczyć faktem, że produkt jest w pełni naturalny. Nie ma się czym martwić: to zawieszenie jest całkowicie nieszkodliwe.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja