Domowy majonez w blenderze

Domowy majonez w blenderze

Szybki majonezDomowy majonez w blenderzeSzybki majonezSzybki majonezDomowy majonez w blenderze Do przepisu

Aby Twoje ulubione sałatki były jeszcze smaczniejsze, przygotuj dla nich domowy majonez w blenderze. Ten dressing dosłownie przeniesie Twoje potrawy na wyższy poziom! Warto zaznaczyć, że nasza wersja sosu różni się od klasycznej: zawiera nie żółtka, a całe jajka. To, czy jest lepiej, czy gorzej, zależy od Ciebie. Najważniejsze, że jajka są świeże, wysokiej jakości i idealnie rustykalne. No cóż, w takim razie to kwestia techniki (w dosłownym tego słowa znaczeniu): domowy majonez w blenderze przygotowuje się w zaledwie kilka minut, ku uciesze najbardziej zapracowanych i najbardziej niecierpliwych!

Złożoność: łatwo Kalorie: 230,87 kcal/porcja Porcje: 10 Gotowanie: 15 minut Używany: 0,68 g/24,82 g/0,67Sos, dressingWegetarianizm: OvoWegetarianizmSKŁADNIKI NA 10 PORCJI+10Porcje-Rafinowany olej roślinny 280mlJajko kurze (żółtko) 2 szt.Sok cytrynowy 1 łyżeczkaGranulowany cukier 1 łyżeczkaSól 1 łyżeczkaMielony czarny pieprz 1 łyżeczka Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Wyjmij żółtka z lodówki i pozostaw je na powierzchni roboczej na 30 minut. Zrób to samo z olejem roślinnym, jeśli nagle przechowujesz go w temperaturze pokojowej.

Krok 2

Odmierz wymaganą ilość soku z cytryny, cukru, soli i pieprzu do majonezu. Żółtka umieść w misie blendera lub szklance.

Krok 3

Dodać cukier, sól, pieprz i sok z cytryny. Włącz blender i zmiksuj składniki majonezu na niskich obrotach. Po kilku minutach zacznij stopniowo wlewać olej roślinny.

Krok 4

Po dodaniu około połowy masła zwiększ prędkość ubijania. Kontynuuj dodawanie oleju. Używaj blendera, aż w misce lub szklance powstanie mieszanina o jednorodnej konsystencji.

Krok 5

Posmakuj przygotowanego majonezu i jeśli to konieczne, dodaj odrobinę soli i pieprzu. Majonez przełóż do czystego słoika i włóż do lodówki (można przechowywać nie dłużej niż 5 dni).

PRZY OKAZJI

W 100 g: białka 1,96 g (2,45% wartości dziennej) • tłuszcze 86,78 g (96,42%) • węglowodany 2,41 g (1,45%) • kcal 784,92 (43,61%) • sód 586,03 mg (40,42%) • cukier ogółem 1,60 g ( 3,20%) • NNKT 12,69 g (63,45%) • Błonnik pokarmowy 0,16 g (9,53 %)

PRZYDATNE RADY

Aby majonez nabrał odpowiedniej konsystencji, olej należy dodać na samym początku dosłownie pół łyżeczki, aby miał czas na utworzenie stabilnej emulsji. I dopiero wtedy, gdy tak się stanie, można wlać olej cienkim strumieniem.

UWAGA DO GOSPODARKI

Przygotowując ten majonez, do misy blendera można dodać musztardę (zwykłą lub Dijon), dowolne zioła do smaku lub kilka ząbków czosnku.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja