Domowy likier morelowy
Konstanca 09 września 2020 r(2)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Jesień to czas zbiorów warzyw, owoców, jagód i orzechów. Również jesienią rozpoczyna się degustacja win, likierów i likierów wytwarzanych latem. Zwracam uwagę na pyszny likier z domowych moreli.
Złożoność: łatwo Porcje: 20 Gotowanie: 120 godz Dodać. czas: 96 godzBez obróbki cieplnejDrinkWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmImpreza, bufetUrodzinyNowy RokBoże NarodzenieRomantyczna kolacjaSKŁADNIKI NA 20 PORCJImorele 6 kgcukier 2 kgwoda 2 l Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Morele umyj, usuń pestki. Owoce rozgnieć rękoma lub tłuczkiem.
Krok 2
Puree morelowe przełożyć do dużej butelki (10 l), dodać cukier i wodę, wymieszać. Załóż gumową rękawiczkę na szyjkę butelki. Umieść naczynie na słońcu na 5–10 dni. Od czasu do czasu obracaj butelkę wokół własnej osi, aby równomiernie się rozgrzała i proces fermentacji przebiegał. Po zakończeniu fermentacji gumowa rękawica odpadnie.
Krok 3
Pod koniec fermentacji przecedź likier przez sito. Miąższ można wykorzystać ponownie, zalewając go wodą i dodając nową porcję cukru.
Krok 4
Powstały płyn wlać do słoików, przykryć plastikowymi pokrywkami i umieścić w chłodnym, ciemnym miejscu na miesiąc. Pod koniec naparu możesz ponownie przefiltrować likier przez gazę. Rozlać do butelek i odstawić w ciemne miejsce na kolejne 2 tygodnie.
Krok 5
Gotowy likier przelej do pięknej butelki i podawaj. Smacznego!