Domowy kawior z dyni
Jewgienija Szlenowa 15 kwietnia 2016 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Kawior z dyni okazuje się taki sam jak kawior ze sklepu, tylko smaczniejszy. I nie kupujemy już kawioru w sklepie; domowy jest smaczniejszy i bardziej aromatyczny.
Złożoność: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 1 godzinaDusząc się, marniejącPrzekąskaSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘśrednia cukinia – 1 szt.cebula – 2 szt.małe marchewki – 2 szt.pomidory – 2 szt.pasta pomidorowa – 1 łyżka. l.koperek – 0,5 pęczka.cukier, sól, pieprz – do smaku.olej roślinny – 3-4 łyżki. l. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Cukinię myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelnię wlać 1,5-2 łyżki. l. olej roślinny i dodaj cukinię. Gotuj na średnim ogniu, aż cukinia stanie się miękka i puści sok.
Krok 2
W międzyczasie drobno posiekaj cebulę, zetrzyj marchewkę, usuń skórkę z pomidora (można też użyć nasion, ale nie jest to konieczne). Podsmaż cebulę na pozostałym oleju roślinnym, dodaj marchewkę. Następnie dodajemy pokrojone pomidory i jeszcze chwilę dusimy. Dodać koncentrat pomidorowy, zmniejszyć ogień i dusić przez 5 minut.
Krok 3
Warzywa ułożyć z cukinią, dodać posiekany koperek i dusić około 10 minut, jeśli blender na to pozwala, następnie wszystko gorące zmielić na gładką masę (jeśli nie, to lekko ostudzić). Dodaj sól i cukier do smaku i postaw na małym ogniu, aż zacznie wrzeć przez 5 minut.
UWAGA DO GOSPODARKI
Lepiej nie używać maszynki do mięsa; konsystencja nie będzie taka sama.
PRZYDATNE RADY
Dla pikanterii można dodać czosnek lub papryczkę chili. Jeśli nie ma pomidora, możesz dodać więcej pasty pomidorowej, a pastę pomidorową można zastąpić większą ilością pomidorów.