Domowy kawior z dyni
Elena Bon 16 sierpnia 2019 r(2)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Przyjaciółka mojej babci, Varvara Vasilievna Gusiewa, nauczyła mnie robić domowy kawior z dyni. Robi się go dość szybko i łatwo, a warzywa stanowiące jego podstawę (cukinia, cebula, czosnek, pomidory) są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Do tego drugiego dobrym rozwiązaniem będzie kawior dyniowy na gorąco (zwłaszcza podany z gotowanymi ziemniakami), a po schłodzeniu sprawdzi się także jako warzywna przystawka. PS Jeśli chcesz, możesz zastąpić połowę całkowitej ilości cukinii w tym przepisie taką samą ilością bakłażana. Wtedy smak domowego kawioru będzie ostrzejszy i bogatszy.
Złożoność: łatwo Kalorie: 96,10 kcal/porcja Porcje: 6 Używany: 3,24 g/3,60 g/11,94KolacjaPopołudniowa przekąskaKolacjaPrzekąskaDanie główneSzybkoSKŁADNIKI NA 6 PORCJIcukinia lub cukinia Gribovskie – 2 średnie (długość ok. 18-20 cm, waga całkowita ok. 1000 g)cebula – 2-3 średnie główki (całkowita waga około 200 g.)pomidory – 3 średnie (całkowita waga około 350 g.)czosnek – 2 duże ząbkicukier granulowany – 1,5 łyżeczki bez szkiełkasól – szczypta lub do smakurafinowany olej słonecznikowy – trochę do smażenianatka pietruszki i koperek – kilka gałązek Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Umyj pomidory, obierz cebulę, spłucz zimną bieżącą wodą. Cukinię (i bakłażana, jeśli używasz), umyj, a następnie obierz (ostrym nożem lub obieraczką do warzyw). Cukinię zaleca się ponownie przepłukać zimną wodą, aby nie była śliska podczas krojenia.
Krok 2
Na aluminiową patelnię o średnicy około 23 cm i wysokości 8 cm (lub inną metalową patelnię z grubym dnem o tej samej objętości) wlać odrobinę (około 2-3 łyżek stołowych) rafinowanego, bezwonnego oleju słonecznikowego i postawić na małym ogniu. W trakcie nagrzewania cukinię za pomocą łyżeczki lub noża usuń pestki (jeśli są duże i gęste), miąższ pokrój w drobną kostkę. Pokrojoną cukinię wrzucamy na rozgrzaną patelnię i dusimy pod przykryciem na małym ogniu, aż zmiękną (można je łatwo przebić ostrym nożem) i wypłynie sok. Nie zapomnij ich od czasu do czasu zamieszać. Oto kilka wskazówek: 1. Jeśli cukinia jest stara i sucha, może przykleić się do patelni. Aby tego uniknąć, możesz dodać trochę (1-2 łyżki) zimnej wody. 2.Jeśli w przepisie używasz bakłażanów, to najpierw pokrój i ułóż cukinię na patelni, bo puszczą więcej soku, a dopiero potem bakłażany (nie ma potrzeby usuwania z nich nasion).
Krok 3
Podczas duszenia cukinii (i bakłażanów) wlać 2 łyżki na drugą (lub małą) patelnię. łyżki oleju roślinnego, połóż na małym ogniu. Cebulę pokroić w drobną kostkę, wrzucić na rozgrzaną patelnię i smażyć, od czasu do czasu mieszając. Powinno stać się lekko przezroczyste i miękkie (łatwo je przekłuć ostrym nożem).
Krok 4
W czasie smażenia cebuli pokrój pomidory w drobną kostkę (jeśli je obierałeś, uważaj, bo będą bardzo śliskie), dodaj je do cebuli i smaż, od czasu do czasu mieszając, również na małym ogniu, aż pomidory całkowicie zmiękną. i oddzielił je sok.
Krok 5
Gdy cukinia (i bakłażany) staną się miękkie, rozgniatamy je na patelni ze specjalnym tłuczkiem z dziurkami, tak aby puree ziemniaczane powstało na mniej więcej jednorodną masę (ja lubię tak siekać cukinię, bo tylko powyższa technologia gotowania zapewnia pożądana konsystencja potrawy).
Krok 6
Do puree z cukinii (i bakłażanów) dodać podsmażoną cebulę i pomidory, posolić do smaku, dosłodzić i gotować na małym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Uważaj, mieszanina może rozpryskiwać sok!
Krok 7
W tym czasie umyj czosnek (z którego najpierw usuń skórkę) i drobno posiekaj, dodaj do warzyw, wymieszaj, gotuj pod przykryciem kolejne 5-7 minut, aby czosnek stał się miękki.
Krok 8
Umyj warzywa, drobno posiekaj, dodaj do kawioru, wymieszaj i wyłącz ogień pod patelnią. Ponownie przykrywając patelnię pokrywką, poczekaj, aż kawior ostygnie, aż będzie ciepły i dopiero wtedy podawaj. Smacznego!
Krok 9
Możesz przechowywać resztki domowego kawioru z dyni w lodówce w zamkniętym pojemniku przez około jeden dzień, ale najlepiej smakuje świeżo przygotowany.
PRZYDATNE RADY
Jeśli w gotowym daniu nie podobają Ci się skórki świeżych pomidorów, możesz je najpierw zblanszować (zanim zaczniesz przygotowywać domowy kawior z dyni). W tym celu umyte warzywa przekrój w poprzek i włóż do wrzącej wody na 1 minutę. Następnie wyjmij je za pomocą durszlaka, natychmiast zanurz je w zimnej wodzie na 15 sekund, a następnie połóż je na naczyniu, zdejmij skórkę rękami i pozostaw tak do spożycia. Pamiętaj jednak: blanszowane pomidory są śliskie, dlatego należy zachować ostrożność podczas ich krojenia.