Domowy dżem z zielonych orzechów włoskich
Sladkp 13 kwietnia 2019 r(2)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Oczywiście najlepiej zrobić dżem z młodych orzechów włoskich z południa. Przecież tych orzechów włoskich jest sporo, ale jeśli już wpadłeś w zręczne ręce, nic nie powinno Cię powstrzymać. Jest naprawdę pyszne i świetnie się sprawdza.
Złożoność: trudny Porcje: 1 Gotowanie: 150 godz Dodać. czas: 2 godzinyGotowanieDeserPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘmłode zielone orzechy włoskie w łupinach 2 kgcukier 4 kgcytryny 4-5 szt.pączki goździków 10-12 szt.laski cynamonu 2-4 szt.dla wody:woda 10 lwapno gaszone 1 kg Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Umyj orzechy i usuń zieloną skórkę. Napełnij zimną wodą i pozostaw na 2 dni, zmieniając wodę 3-4 razy dziennie.
Krok 2
Przygotować wodę wapienną: rozcieńczyć wapno gaszone w zimnej wodzie, roztwór dokładnie wymieszać i pozostawić na 3 godziny. Wodę wapienną ostrożnie przefiltrować, zalać nią orzechy i pozostawić na 24 godziny.
Krok 3
Odcedź wodę wapienną, dokładnie umyj orzechy, nakłuj je w różnych miejscach grubą igłą lub widelcem i ponownie zalej zimną wodą. Pozostaw na 2 dni.
Krok 4
W rondelku zagotuj 1 litr wody pitnej i włóż do niego orzechy na 10 minut. Następnie usuń i osusz.
Krok 5
Z wody i cukru przygotować syrop, zagotować i odstawić. Do gorącego syropu dodać orzechy, przyprawy i sok z cytryny. Doprowadzić do wrzenia i pozostawić na jeden dzień. Zrób to jeszcze 3 razy. Ugotuj orzechy po raz ostatni, aż będą miękkie. Przełóż dżem do wysterylizowanych słoików i zamknij.