Domowy chrzan na zimę

Domowy chrzan na zimę

ChrzanChrzan Do przepisu

Przygotowanie domowego chrzanu na zimę to oczywiście dobra czynność, ale nie bezproblemowa. Wiemy z pierwszej ręki, co dzieje się z ludźmi, którzy tną ten korzeń… Spektakl nie jest dla osób o słabych nerwach i nie trzeba mówić, co czują sami „kulinarzyści”. Jako bonus otrzymują oczywiście całkowitą odporność na przeziębienia przez co najmniej sześć miesięcy, ponieważ wszystkie możliwe bakterie w organizmie zostają zabite. Jeśli nie chcesz kichać i płakać, zmiel chrzan w zamkniętej maszynce do mięsa. Jeszcze lepiej, po prostu najpierw zamroź korzenie w zamrażarce na co najmniej sześć godzin, a następnie spokojnie zetrzyj chrzan, ponieważ w tym przypadku proces będzie absolutnie „bez łez”.

Złożoność: łatwo Kalorie: 25,62 kcal/porcję Porcje: 2 Gotowanie: 2 godziny 30 minut Używany: 1,08 g/0,14 g/5,22Sos, dressingWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 2 PORCJEświeże korzenie chrzanu – 1 kg cukru lub miodu – 2 łyżki. l. sok 1 sól cytrynowa – 5 łyżeczek woda pitna – 125 ml Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj słoiki, w których będziesz przechowywać chrzan, a także pokrywki. Dokładnie je umyj, wysterylizuj i pozostaw do całkowitego wyschnięcia na ręcznikach papierowych.

Krok 2

Przygotuj korzenie chrzanu. Usuń szorstką skórę za pomocą noża do obierania, a następnie umyj pod bieżącą wodą. Miąższ pokroić w plasterki i przepuścić przez maszynę do mięsa.

Krok 3

Do dużej miski przełóż starty chrzan. Dodać cukier, sok z cytryny i sok. Zalać pitną wodą i dokładnie wymieszać. Ułożyć w przygotowanych wcześniej słoikach.

Krok 4

Słoiki z domowym chrzanem zamykamy pokrywkami i przechowujemy w chłodnym, suchym miejscu. Tę przyprawę możesz podać na stole w ciągu 3-4 dni.

PRZYDATNE RADY

Chcesz, aby przyprawa wyglądała wyjątkowo apetycznie na stole? Zabarwić starty chrzan sokiem z buraków. Jeśli chcesz złagodzić smak przyprawy, dodaj do niej śmietanę o zawartości tłuszczu 15%.

PRZY OKAZJI

Chrzan rzodkiewkowy nie jest słodszy tylko wtedy, gdy nie dodaje się do niego cukru. Więc nie wahaj się go dodać! Wiele osób słodzi chrzan miodem: dzięki temu jest bardziej aromatyczny.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja