Domowe suszone pomidory
Elena Niekrasowa 19 maja 2015 r5,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Suszone pomidory często pojawiają się we włoskich przepisach. Bardzo smacznie można je zjeść jako przekąskę, dodać do pizzy, tart i dań warzywnych. Olej pomidorowy jest bardzo aromatyczny i dobrze nadaje się do dressingów do sałatek.
Złożoność: przeciętny Porcje: 10 Gotowanie: 3 godziny Dodać. czas: 30 minutPieczenieKuchnia włoskaKolacjaPopołudniowa przekąskaKolacjaPrzekąskaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 10 PORCJI1,5 kg pomidorów (odmiana Cream) lub pomidorków koktajlowych i podobnych małychrafinowana oliwa z oliwek20 ziaren czarnego pieprzu3-4 ząbki czosnkuhojna szczypta suszonej bazyliiszczypta solimały pęczek świeżego oregano Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Pomidory przekrój wzdłuż na połówki. Nie usunąłem miąższu i nasion (przepis mówi, żeby to usunąć, ale wtedy nie będzie nic do jedzenia). Ułożyć na blasze do pieczenia w jednej warstwie, przecięciem do góry. Lepiej przykryć blachę do pieczenia folią, aby ograniczyć czyszczenie.
Krok 2
Pomidory posolić do smaku, posypać mieszanką papryki lub jedną czarną, posypać przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Można posypać świeżymi lub suszonymi ziołami.
Krok 3
Następnie wlej olej roślinny na pomidory. Przepis zaleca wypełnienie pomidora do 2/3 wysokości, ja napełniłem go do około 1/4, to w zupełności wystarczy. Rozgrzej piekarnik do 150°C i upiecz pomidory. Trzymałam je w piekarniku 3 godziny i już się rumieniły, więc trzeba ich pilnować.
Krok 4
Alternatywnie, pozostawienie ich w piekarniku na noc w temperaturze 90°C spowoduje szybsze ich wysuszenie, bez konieczności marnowania czasu na ich suszenie.
Krok 5
Następnie pomidory szczelnie przekładamy do suchego, czystego słoika i zalewamy olejem, w którym się smażyły.
Krok 6
Jeśli słoik jest wysterylizowany, można go zamknąć „na dłużej”, ale nadal przechowywać go tylko w lodówce. Bardzo smaczne pomidory!