Domowe super wypieki do zimowego picia herbaty: ciastka, ciasta, ciasteczka, chleb wełniany
Olga Zacharowa 26 stycznia 2024 r
Często publikujemy przepisy naszych ulubionych czytelników. Poznaj Marinę Mayorovą. Korzystając z niedrogich i popularnych produktów, przygotowuje pyszne i atrakcyjne wypieki bez niepotrzebnego zamieszania i godzin kłopotów. W tym materiale zebraliśmy 7 jej przepisów, z których możesz skorzystać niemal od razu. Prawdopodobnie masz już wszystkie składniki tych dań w swojej kuchni.
Treść:
- Placki z jabłkami w piekarniku według tureckiego przepisu
- Domowe ciasteczka z kwaśną śmietaną
- Ciasto puchowe z jabłkami i śliwkami
- Wełniany słodki chleb MK
- Ciasteczka mleczne, jak w dzieciństwie
- Piękne ciasteczka na herbatę na święta
- Bułeczki bombowe bez wyrabiania
Marina Mayorova
„Nazywam się Marina. W 2014 roku wyszłam za Hiszpana i przeprowadziłam się do Hiszpanii, a w 2019 roku przenieśliśmy się na portugalską wyspę Madera.
Z wykształcenia jestem dentystą. W Rosji pracowała zawodowo, a po przeprowadzce do Europy spędziła trzy lata na potwierdzaniu dyplomu. Potem popracowałem trochę w swojej specjalności, a potem znowu nastąpiła przeprowadzka, co oznaczało „chwilową przerwę” w pracy. Jednak nie nudzę się, wolny czas poświęcam swojemu ulubionemu hobby — gotowanie. Na szczęście mój mąż jest smakoszem.
Założyłem własny kanał na YouTube. Kręcę filmy i dzielę się z widzami ciekawymi i nietypowymi przepisami. Uwielbiam eksperymentować i próbować nowych potraw. Kręcę także filmy o życiu w Europie i oczywiście o kuchni hiszpańskiej i portugalskiej, lokalnych restauracjach/kawiarniach i specjałach.
Ponieważ moi widzowie — Rosjanie, gotuję jedzenie, które jest blisko Was. Tutaj w sklepach w ogóle nie ma kaszy gryczanej, kaszy manny ani twarogu. — trzeba szukać zamienników i jakoś się wydostać. Twarożek zastępuję lokalnym młodym serem, kaszą manną — kasza manna durum, ale grykę trzeba sprowadzać z Rosji.
Oczywiście korzystam też z produktów wyspiarskich. Różne rodzaje bananów (banany srebrne, czerwone i mini), awokado, mango i papaja — nie pozostawią nikogo obojętnym. Uwielbiam lokalny chleb kokosowy Pan de coco, który przygotowuje się bez piekarnika, szaszłyki wołowe Espetada i oczywiście szablosz z bananami i sosem z marakui Espada. Ponieważ mamy rosyjsko-hiszpańską rodzinę mieszkającą w Portugalii, kochamy i gotujemy dania z trzech krajów.”
Placki z jabłkami w piekarniku według tureckiego przepisu
Placki z jabłkami w piekarniku według tureckiego przepisu
Do przygotowania 6 sztuk potrzebujesz:
Do testu:
- 60 g jogurtu naturalnego
- 30 ml mleka
- 1 białko
- 180 g mąki + do rozwałkowania ciasta
- 1 łyżeczka Sahara
- 0,5 łyżeczki sól
- 0,5 łyżki. l. proszek do pieczenia
- 40 g masła
Do wypełnienia:
- 1 jabłko (200 g)
- 1 łyżeczka sok z cytryny
- 15 g masła
- 1,5 łyżki. l. Sahara
- 0,5 łyżki. l. Miód
- 1 łyżeczka mielony cynamon
Do posmarowania ciasta:
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka mleko
- Na ciasto w dużej misce wymieszaj jogurt, mleko, białka ubite z solą i cukrem na gładką masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do płynnych składników dodać suchą mieszankę i wymieszać.
- Do zawartości miski dodać miękkie masło. Używając rąk, zagniataj ciasto, aż będzie gładkie. Przykryj miskę ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu do czasu użycia.
- Do nadzienia zetrzyj obrane jabłko na grubej tarce. Dodaj sok z cytryny.
- W rondelku roztapiamy masło, nie doprowadzając do wrzenia. Dodaj cukier i miód. Podgrzewaj na małym ogniu przez 1 minutę. Dodać jabłka i dusić, aż większość soku odparuje. Na koniec dodać cynamon, wymieszać i zdjąć rondelek z ognia.
- Ciasto podzielić na 6 części, z każdej uformować kulę. Rzuć piłkę w okrąg.
- Ciasto połóż naprzeciwko siebie na stole posypanym mąką. Wykonaj jedno cięcie od środka do krawędzi. Połóż nadzienie jabłkowe na jednej stronie. Zacznij wałkować ciasto po okręgu, ściskając krawędzie. Na koniec formowania nadaj mu kształt kopuły.
- Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każde ciasto posmaruj żółtkiem ubitym z mlekiem.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C na dolnej półce 15–20 minut Podawać na ciepło lub na zimno.
Domowe ciasteczka z kwaśną śmietaną
Domowe ciasteczka z kwaśną śmietaną
Do przygotowania 20 sztuk potrzebujesz:
- 1 jajko
- 80 g cukru + do obtoczenia ciasta
- nasiona z połowy laski wanilii
- 150 g kwaśnej śmietany 20% tłuszczu
- 80 ml oleju roślinnego
- 400 g mąki + do obtoczenia
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- cukier puder do podania
- sól
1. W dużej misce ubij jajko trzepaczką, aż będzie gładkie. Dodać cukier, sól i wanilię. Ubij ponownie. Dodaj śmietanę i olej roślinny. Mieszaj, aż będzie gładkie.
2. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Zagnieść ciasto. Na stolnicy posypanej mąką rozwałkować na warstwę o grubości 5 mm. Foremką lub szklanką wytnij 20 kółek.
3. Obróć powstałe koła w cukrze. Te ciasteczka można obtoczyć nie tylko w cukrze, ale także w mieszance cukru z mielonym cynamonem, makiem czy posiekanymi orzechami włoskimi.
4. Przystąp do formowania ciasteczek zgodnie ze zdjęciami krok po kroku. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25 minut. Podawać na ciepło lub na zimno, posypane cukrem pudrem.
Ciasto puchowe z jabłkami i śliwkami
Ciasto puchowe z jabłkami i śliwkami
Do przygotowania 10 ciast potrzebujesz:
Do testu:
- 200 ml mleka
- 80 g cukru
- 1 łyżeczka suche drożdże
- 300 g mąki + do rozwałkowania ciasta
- 1 łyżeczka sól
- 30 g masła
Do wypełnienia:
- 150 g śliwek bez pestek
- 3 jabłka (po 150 g każde)
- 15 g masła
- 6 łyżek l. Sahara
Do posmarowania ciasta:
- 1 żółtko
- 1 łyżka. l. mleko
- Na ciasto w małej misce z ciepłym mlekiem (36–38°C) dodać cukier i drożdże. Mieszamy i odstawiamy na 5–10 minut Drożdże zaczną działać, a na mieszance utworzy się charakterystyczna „czapka”.
- Mąkę i sól wymieszać z mieszanką drożdżowo-mleczną. Zamieszać.
- Dodaj miękkie masło, mieszaj, aż masa będzie gładka. Miskę przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny. Ciasto powinno podwoić objętość.
- Na nadzienie pokrój śliwki i jabłka, wypestkowane i obrane, w drobną kostkę o jednakowej wielkości.
- W rondelku roztapiamy masło, ale nie gotujemy. Dodaj owoce i cukier, dostosuj ilość w zależności od słodkości owoców. Gotuj na małym ogniu, aż większość płynu odparuje, około 30 minut. Do nadzienia można dodać mielony cynamon.
- Ciasto zagnieść, podzielić na 6 części, z każdej uformować kulę. Rzuć piłkę w okrąg.
- Ciasto połóż naprzeciwko siebie na stole posypanym mąką. Na każde koło nałóż około 2 łyżek stołowych. l. wypełnić i zlepić brzegi. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostaw do wyrośnięcia na 40–60 minut
- Posmaruj każde ciasto mieszanką jajeczno-mleczną.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20–25 minut Podawać na ciepło lub na zimno.
Wełniany słodki chleb MK
Wełniany słodki chleb
Do gotowania 5–Potrzebne 6 porcji:
- 120 ml mleka + do posmarowania chleba
- 10 g masła
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki sól
- 2 łyżki l. cukier, lepiej z wanilią
- 0,5 łyżki. l. suche drożdże
- 220–250 g mąki
- 0,5 łyżki. l. olej roślinny + do smarowania patelni
1. W misce wymieszać na ciepło (36–38°C) mleko, miękkie masło, jajko, sól, cukier. Dodać drożdże, wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do czasu, aż drożdże zaczną pracować, 10–15 minut
2. Do płynnych składników dodać mąkę i zagnieść ciasto. Ugniataj rękoma, 8–10 minut Podczas ugniatania dodaj olej roślinny. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
3. Ciasto zagnieść i podzielić na 5 części. Każdą zroluj w owal. Podziel owal mentalnie na pół (wzdłuż „szerokości”). Połowę owalu pokrój w cienkie paski do połowy o szerokości do 1 cm. Na całą połówkę nałóż dowolne nadzienie, np. rodzynki lub nadzienie jabłkowe do szarlotek. Zwiń ciasto w rulon na szerokość. Ułóż bułki rozcięciem do góry na żaroodpornej okrągłej patelni wysmarowanej olejem roślinnym.
4. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1 godzinę. Posmarować mlekiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 20 minut. Podawać fajne.
Kontynuując temat zręcznych gospodyń domowych na , zobacz także: Jak poprawić smak wodnistych i pozbawionych smaku pomidorów
Ciasteczka mleczne, jak w dzieciństwie
Ciasteczka mleczne, jak w dzieciństwie
Do gotowania 9–Potrzebnych 10 ciasteczek:
- 80 ml mleka
- 180 g cukru
- 100 g margaryny
- 400 g mąki
- 0,5 łyżeczki wanilina
- 1 jajko
- 2 łyżeczki proszek do pieczenia
- sól
Do posmarowania ciasta:
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka mleko
- Aby przygotować syrop, w rondlu z grubym dnem wymieszaj mleko z cukrem. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści.
- Zdjąć z ognia. Dodajemy pokrojoną na kawałki margarynę i mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia się w mlecznej mieszance. Zamrażać.
- Na ciasto do mąki w misce dodać proszek do pieczenia i wanilinę i wymieszać.
- Jajko ubić widelcem na gładką masę i dodać do ostudzonego syropu. Przygotowaną masę połączyć z suchymi składnikami, wymieszać wszystkie składniki tylko do połączenia. Nie trzeba długo wyrabiać ciasta! Po prostu zbierz go w kulkę.
- Ciasto pozostawić na 5–10 minut Rozwałkować na warstwę o grubości 1 cm. Za pomocą foremek lub szklanki wyciąć 9–10 okrągłych ciasteczek.
- Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj ciastka mieszanką mleka jajecznego i wycinaj widelcem wzory w romby.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 10 minut. Podawać całkowicie schłodzone.
Piękne ciasteczka na herbatę na święta
Piękne ciasteczka na herbatę na święta
Do gotowania 6–Potrzebnych 8 ciasteczek:
- 75 g masła
- pół jajka (1 średnie jajko ubić widelcem na gładką masę, użyć tylko połowy mieszanki)
- 70 g cukru pudru z wanilią
- 300–330 g mąki
- 0,5 łyżeczki proszek do pieczenia
- gęsty dżem lub marmolada do dekoracji
- sól
1. W misce wymieszaj miękkie masło, jajko, cukier puder i sól.
2. Do mąki dodać proszek do pieczenia i wymieszać. Przygotowaną masę połączyć z mokrymi składnikami, wymieszać wszystkie składniki tylko do połączenia. Nie trzeba długo wyrabiać ciasta! Po prostu zbierz go w kulkę.
3. Pozostaw ciasto na 5–10 minut Ciasto podzielić przez 6–8 sztuk, każdą uformuj kulkę wielkości dużego orzecha włoskiego. Za pomocą noża i nożyczek wykonaj nacięcia.
4. Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku każdego ciasteczka umieść kawałek marmolady lub dżemu.
5. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 15 minut. Podawać fajne.
Bułeczki bombowe bez wyrabiania
Bułeczki bombowe bez wyrabiania
Do przygotowania 6 bułek potrzebujesz:
- 100 ml mleka
- 40 g cukru
- 0,5 łyżeczki suche drożdże
- 150 g mąki + do rozwałkowania ciasta
- 15 g masła
- olej roślinny do smarowania form, według potrzeby
- mleko do posmarowania ciasta
- sól
- W misce do podgrzania (36–38°C) do mleka dodać cukier i drożdże. Mieszamy i odstawiamy na 5–10 minut Dodaj mąkę i sól. Zagnieść gładkie, miękkie ciasto.
- Dodać miękkie masło i zagnieść ciasto rękoma. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 2 godziny.
- Ciasto podzielić na 6 części, każdą na 3 części. Z każdego uformuj kulę.
- Ułóż co trzy kulki obok siebie w formie do ciasta lub muffinek, wysmarowanej olejem roślinnym, jeśli nie jest to silikon.
- Zostaw dowód…