Domowe robienie sosu: jak zrobić idealny winegret

Domowe robienie sosu: jak zrobić idealny winegret

Sousologia to nauka o sosach, charakteryzująca się precyzyjnie dobranym połączeniem gotowania i nauki. Pokażemy Ci, jak zastosować wiedzę naukową w domu i stworzyć idealny sos winegret.

Sos winegretSos winegretSos winegret

Sos jest prawie zawsze emulsją, mieszaniną dwóch lub więcej cieczy, które mają tendencję do oddzielania się. Na przykład sos winegret to mieszanka maleńkich kropli octu i oliwy z oliwek, która otacza wszystko. Sos na początku po wymieszaniu wygląda na gładki i jednorodny, jednak dosłownie po minucie składniki przestają być „przyjazne” i mieszanka rozpada się na składniki. Co można zrobić, aby opóźnić rozkład składników i czy można tego całkowicie uniknąć?

Winegret może się rozdzielić podczas gotowania.

Przejdźmy do nauki. Wiadomo, że w sosie ciecz reprezentująca najmniejsze krople nazywana jest „fazą rozproszoną”, a ciecz otaczająca krople jest „fazą ciągłą”. Nasze kubki smakowe smakują głównie drugi płyn, podczas gdy pierwszy dodaje nutę aromatyczną.

W słynnym majonezie maleńkie kropelki soku z cytryny/octu (faza rozproszona) również stopniowo łączą się i oddzielają od oleju (faza ciągła). Aby rozwiązać problem rozkładu, stosuje się emulgatory – substancję stabilizującą wiązanie pomiędzy fazą rozproszoną i ciągłą.

Wyobraźcie sobie, że oliwa i sok/ocet z cytryny to mąż i żona zbliżający się do rozwodu, a emulgatorem jest psycholog rodzinny, który pomaga im uratować małżeństwo. Psychologiem jest w tym przypadku żółtko. Dobrymi emulgatorami są musztarda i skrobia kukurydziana. Musztarda zawiera również polisacharyd, który nadaje sosowi dodatkową aromatyczną nutę. Skrobia sprawia, że ​​cząstki fazy rozproszonej są bardziej nieruchome, co pomaga zapobiegać gniciu. Jednym słowem jest także psychologiem rodzinnym, tyle że posługującym się innymi metodami.

Przechodzimy od teorii do praktyki. Przedstawiamy przejrzysty i skuteczny przepis na fantastycznie wspaniały winegret. Jeśli Twój sos okaże się gładki i aksamitny, pierwszą lekcję sosologii zaliczyłeś na solidną piątkę.

Połowę szalotki posiekaj najdrobniej jak to możliwe. Wymieszaj 1 łyżkę w misce. l. majonez, 1 łyżka. l. Musztarda Dijon, 2 łyżki. l. ocet winny, dodając szczyptę soli i świeżo zmielony czarny pieprz. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, najlepiej trzepaczką. Wlać strumieniem 6 łyżek. l. oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia bez przerywania procesu mieszania. Czy to zadziałało?

Posmaruj winegretem sałatkę z pomidorów, cebuli i ogórków lub makaron i pieczone warzywa sezonowe. Stosować do serwowania szparagów, karczochów czy grillowanych mięs. Jedz po prostu ze świeżym pieczywem, np. ciabattą lub bagietką.

Letnia sałatka jarzynowa z sosem winegret

Istnieje wiele sposobów na poszerzenie granic smakowych winegretu.

1) Możesz użyć dowolnej musztardy, na przykład bawarskiej lub rosyjskiej i nie pracuj tylko z Dijon.

2) Do wersji podstawowej dodaj przecier z pieczonego czosnku lub miód.

3) Aktywnie eksperymentuj z ziołami. Nie zapomnij o pietruszce, koperku, estragonie, tymianku i zielonej cebuli. I oczywiście o papryczce chili.

4) Zastąp ocet winny białym sherry, wytrawnym cydrem lub octem balsamicznym.

5) Oliwa z oliwek nie jest panaceum. Pamiętajcie o olejach słonecznikowym, rzepakowym, truflowym, orzechowym i winogronowym. Ten ostatni nadaje sosom wspaniały jasny odcień. Do smaku nawet olej z awokado nadaje się do winegretu.

6) Zmień kolor sosu dodając sos sojowy lub świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy i odrobinę cukru.

Sos winegret z sokiem pomarańczowym

A dla znakomitych uczniów jeszcze trochę niezbędnych informacji:

1. Miskę ze składnikami umieść na lodzie podczas mieszania. Dzięki „zamrożeniu” zawartości opakowania osiągniesz lepsze rezultaty.

2. Od czasu do czasu ignoruj ​​całą wiedzę i dowody naukowe oraz jej zastosowanie alternatywna metoda gotowania – zwłaszcza, gdy trzeba zrobić sos błyskawicznie i bez większego zamieszania. Wszystkie składniki razem z olejem wymieszaj w słoiczku. Zamknij pokrywką i po prostu energicznie wstrząśnij, najlepiej ruchem góra-dół, jak koktajl w shakerze.

3. Pamiętaj, że optymalny stosunek winegretu wynosił i będzie 1:3. Gdzie 1 to część kwaśna, a 3 to olej roślinny.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #sos sałatkowy #jak gotować #Olga Zakharova #sos winegretPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ?

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja