Do przepisu
Zróbmy dziś domowe pierogi! Uwierzcie mi: nie ma w tym nic szczególnie skomplikowanego, zwłaszcza, że każdy z nas ma dostęp do zakupionego ciasta, które można kupić w niemal każdej sieci sklepów w zasięgu spaceru. Nadzienie lepiej przygotować samodzielnie, bo w tym przypadku na pewno będziesz mieć pewność co do jego jakości. Idealną opcją jest użycie trzech rodzajów mięs na raz, zgodnie z sugestią naszego przepisu – jagnięciny, wołowiny i wieprzowiny. Dzięki tej mieszance domowe pierogi wyjdą soczyste, sycące i niesamowicie smaczne!
Złożoność: łatwo Kalorie: 665,27 kcal/porcja Porcje: 6 Gotowanie: 1 godzina Dodać. czas: 1 godzina Używany: 37,89 g/34,79 g/53,20Maszynka do mięsaGotowanieKuchnia rosyjskaKolacjaDrugie danieDanie głównePierogiSKŁADNIKI NA 6 PORCJIjagnięcina 350 gwołowina 350 gwieprzowina 350 gciasto na kluski – 600 gcebula średniej wielkości – 1 szt.czosnek – 2 ząbkimasło – 40 gsólświeżo zmielony czarny pieprz Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj mięso na domowe pierogi. Miąższ jagnięcy, wołowy i wieprzowy umyć, osuszyć i grubo posiekać. Przepuścić przez maszynę do mięsa z drobną siatką.
Krok 2
Cebulę i czosnek do farszu pierogów obieramy i bardzo drobno siekamy. Na patelni rozgrzej masło i smaż przygotowane warzywa na złoty kolor. Pozwól ostygnąć.
Krok 3
Zmiel podsmażoną cebulę i czosnek za pomocą blendera zanurzeniowego, aż uzyskasz puree. Do mielonego mięsa dodajemy sól i pieprz (można dodać trochę więcej soli, niż potrzeba według własnego gustu).
Krok 4
Powstałe mięso mielone na pierogi włóż do lodówki na 15-30 minut. Następnie wyjmij, dodaj pokruszony lód (około garści) i zamieszaj. Włożyć do lodówki na kolejne 30 minut.
Krok 5
Z przygotowanego ciasta na knedle uformować kiełbasę o średnicy 2 cm, pokroić w poprzek na kawałki o grubości 1 cm, każdy oprószyć mąką i rozwałkować na cienki okrągły okrąg.
Krok 6
Na środek każdego okręgu nałóż łyżkę nadzienia. Złóż na pół i ściśnij krawędzie. Należy to robić bardzo ostrożnie, w przeciwnym razie kluski w trakcie gotowania będą się rozpadać. Gotuj domowe kluski w dużym garnku z wrzącą, osoloną wodą, delikatnie mieszając od czasu do czasu łyżką cedzakową, aby nie przykleiły się do dna. Po ponownym ugotowaniu kluski będą gotowe po około 8 minutach.
PRZYDATNE RADY
Pierogi z trzech rodzajów mięs można podawać z dobrą śmietaną, octem lub sosem do smaku. Świetnym dodatkiem do tego dania będą domowe przetwory: kapusta kiszona, ogórki kiszone lub kiszone, papryka, pomidory.
PRZY OKAZJI
Pomysł dodania kruszonego lodu do domowych pierogów przyszedł do nas z Syberii. Dokładnie tak lokalne gospodynie przygotowały to danie. Dzięki tej prostej technice pierogi stały się bardziej soczyste i znacznie łatwiej było je rzeźbić.