Domowe pianki marshmallow z truskawkami

Domowe pianki marshmallow z truskawkami

gastronomia 26 lipca 2023 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0KomentarzDomowe pianki marshmallow z truskawkami Do przepisu

Okazuje się, że zrobienie pianek truskawkowych w domu nie jest takie trudne – jeśli masz pod ręką dobry, sprawdzony przepis. Znaleźliśmy, przetestowaliśmy w praktyce i potwierdzamy, że działa świetnie! Sposób przygotowania pianek truskawkowych jest w zasadzie dość klasyczny: z ubitych białek, puree z jagód i agaru. Najważniejsze jest nie tylko dokładne obserwowanie proporcji składników, ale także cech technologii. Syropu na przykład nie należy gotować dłużej niż pięć minut, a masy białkowej z nim nie należy ubijać zbyt długo. Jeśli zrobisz wszystko poprawnie, Twoje truskawkowe pianki okażą się tak piękne i smaczne, że nie będziesz chciała kupować gotowych.

Złożoność: przeciętny Kalorie: 105,41 kcal/porcja Porcje: 15 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 2 godziny Używany: 0,64 g/0,06 g/25,48DeserWegetarianizm: OvoWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 15 PORCJItruskawki – 200 gwoda pitna – 100 mlcukier – 350 gagar-agar – 10 gbiałka jaj – 65 g (około 2 jaj)kwas cytrynowy – 1 gcukier puder do posypania – do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj wszystkie składniki do zrobienia pianek marshmallow. Truskawki umyć, dobrze osuszyć ręcznikiem papierowym i obrać. Jagody włóż do miski blendera i zmiksuj na puree.

Krok 2

Do kadzi wlać wodę pitną. Dodać agar-agar, 200 g cukru i puree truskawkowe. Mieszamy trzepaczką i odstawiamy na 2 minuty. Umieść mieszaninę truskawek na małym ogniu i podgrzewaj, aż się wymieszają.

Krok 3

W tym samym czasie ubić białka z kwaskiem cytrynowym na mocną pianę. Stopniowo dodawaj 150 g cukru. Ubijaj przez 5 minut. Gdy syrop agarowo-truskawkowy się zagotuje, zacznij wlewać go cienkim strumieniem do masy białkowej. Nie przestawaj biczować!

Krok 4

Po wlaniu całego syropu truskawkowego ubijaj jeszcze przez 1,5 minuty. Temperatura masy powinna wynosić około 52 st.C. Przełóż masę z białek do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki.

Krok 5

Na papierze do pieczenia ułóż połówki pianek marshmallow. Pozostawić na 2 godziny do wyschnięcia. Połącz połówki pianek marshmallow parami. Powstałe produkty posypać cukrem pudrem przez drobne sitko.

PRZYDATNE RADY

Domowe pianki truskawkowe na agarze możesz przechowywać przez tydzień – w chłodnym, suchym miejscu, po przełożeniu produktów do blaszanego lub szklanego słoika z pokrywką.

PRZY OKAZJI

Gotowe połówki pianek truskawkowych w domu mogą wysychać (stabilizować) jeszcze dłużej, 3–5 godzin: zależy to od wilgotności powietrza w pomieszczeniu. Nie ma sensu umieszczać produktów w lodówce, ponieważ agar-agar nie wymaga niskich temperatur.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja