Do przepisu
Pastrami to żydowskie danie przyrządzane z wołowiny. Najbliższy krewny arabskiego pastrami, pastrami przygotowywany jest z dużą liczbą przypraw i przypraw. Jeśli chcesz przygotować dużą ilość pastrami, do marynaty dodaj saletrę spożywczą lub jej zamiennik – sól azotynową (azotyn sodu).
Złożoność: przeciętny Kalorie: 311,92 kcal/porcję Porcje: 10 Gotowanie: 11 godzin 30 minut Dodać. czas: 48 godz Używany: 24,20 g/12,57 g/10,54PiekarnikPieczenieMarynowanieKuchnia żydowskaKolacjaDrugie danieMarynataDanie główneUrodzinyKarnawałNowy RokWielkanocBufetSKŁADNIKI NA 10 PORCJI1,5 kg mostka wołowego bez kościNa marynatę:2 ząbki czosnku1 laska cynamonu125 g soli100 g cukru50 g cukru trzcinowego40 g miodu10 g nasion kolendry10 g nasion gorczycy10 g ziaren czarnego pieprzu2 pąki goździków2 liście laurowe0,5 łyżeczki mielony imbir0,5 łyżeczki gałka muszkatołowa0,5 łyżeczki chili w proszkuDo panierowania:30 g wędzonej papryki (najlepiej w płatkach)15 g grubo zmielonego czarnego pieprzu20 g mielonej kolendry Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Wszystkie składniki marynaty umieścić w dużym rondlu (czosnek rozgnieść, cynamon połamać na duże kawałki), zalać 1,5 litra wody, zagotować i ostudzić.
Krok 2
Przygotowane mięso włóż do pojemnika, zalej marynatą i wstaw do lodówki na 48 godzin.
Krok 3
Rozgrzej piekarnik do 60°C. Wyjąć mięso z marynaty, osuszyć papierowym ręcznikiem i ułożyć w naczyniu do pieczenia. Włóż mięso do piekarnika i zapomnij o nim na 11 godzin.
Krok 4
Wyjmij mięso i wymieszaj wszystkie składniki panierki. Mięso zwijamy w panierkę tak, aby nie pozostały łysiny, a panierka była w warstwie o grubości 2 mm.
Krok 5
Zwiększ temperaturę piekarnika do 180°C. Wróć tam mięso na 10 minut. Potem fajnie. Podczas serwowania pokrój mięso w cienkie plasterki.