Domowe muffinki, co o nich wiesz?
Olga Zacharowa 07 września 2023 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz
Domowe muffinki często mylone są z mini babeczkami. Piecze się je w tych samych małych foremkach co muffinki, jednak są to różne rodzaje wypieków. Czym się różnią i na czym polega piękno domowych babeczek? Odpowiadamy na te pytania, a także rozmawiamy o angielskich muffinach, które świetnie nadają się na śniadanie.
O czym porozmawiamy w artykule:
- Domowe muffinki w stylu amerykańskim
- Domowe muffinki w stylu angielskim
- Przepisy na amerykańskie domowe babeczki z kolekcji
-
Babeczki Z Czarnymi Porzeczkami
-
Muffinki bananowo-orzechowe
-
Muffiny rabarbarowe z chrupiącą bułką
-
Muffinki z malinami i nadzieniem twarogowo-limonkowym
-
Babeczki ziemniaczane z serem i ziołami
-
Muffinki czekoladowe od @RogozhinaOksana
-
Domowe muffinki w stylu amerykańskim
Domowe muffiny to tradycyjny amerykański wypiek, którego historia sięga połowy XIX wieku.
Pierwsze pisane przepisy na babeczki pojawiły się w połowie XIX wieku. Często wspomina się o owocach, orzechach i przyprawach, chociaż nie brakuje też warzyw, serów i szynki. Babeczki jada się zazwyczaj na śniadanie lub podaje z herbatą. W latach dwudziestych XX wieku p. McCollum z New Jersey stworzył pierwszą suchą mieszankę do muffinów, a 30 lat później w całej Ameryce zaczęto sprzedawać mieszanki pakowane w jasne opakowania.
W USA uważa się, że najpopularniejsze smaki muffinów to jagody, banany, kukurydza, a także muffinki z otrębami lub makiem. Babeczki jagodowe są oficjalnym pieczywem stanu Minnesota. Massachusetts twierdzi, że babeczki kukurydziane, a Nowy Jork – babeczki jabłkowe.
Babeczki amerykańskie wypiekane są z ciasta niskowydajnego z dodatkiem proszku do pieczenia, sody lub dwóch składników na raz. Nawiasem mówiąc, babeczki pojawiły się w Stanach po wynalezieniu proszku do pieczenia, który nasyca ciasto dwutlenkiem węgla.
Na wielu amerykańskich stronach internetowych można znaleźć ten podstawowy przepis na domowe wypieki.
Amerykańskie domowe muffiny
Do zrobienia klasycznych amerykańskich muffinów potrzebujesz:
- 1 jajko, ubite na gładką masę
- 200 ml mleka
- 60 ml oleju roślinnego, bez smaku i zapachu
- 280 g mąki
- 70 g cukru
- 3 łyżeczki proszek do pieczenia, bez góry
- 1 łyżeczka sól, bez wierzchu
- Rozgrzej piekarnik do 200°C.
- Wymieszaj jajko, mleko i masło. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy aż mąka zwilży się.
- Papierowe foremki na muffinki napełnij ciastem do połowy. Piec 20-25 minut.
Domowe babeczki są szybkie i łatwe do zrobienia i w przeciwieństwie do babeczek można je przygotować niskokalorycznie, zmniejszając ilość masła, używając mleka o obniżonej zawartości tłuszczu lub zastępując soki owocowe. Lub zapewnij im dodatkowe korzyści za pomocą mąka pełnoziarnista, nasiona, orzechy, starte owoce lub warzywa.
Jeśli szukasz muffinek o niskiej zawartości tłuszczu, oto kolejny podstawowy przepis.
Do przygotowania dietetycznych domowych babeczek potrzebujesz:
- 5 g masła
- 100 g cukru
- 1 jajko, ubite na gładką masę
- 160 ml mleka
- 210 g mąki
- 2 łyżeczki proszek do pieczenia, bez góry
- 0,5 łyżeczki sól, bez wierzchu
- 0,5 łyżeczki ekstrakt waniliowy
- Rozgrzej piekarnik do 200°C.
- Miękkie masło zmiksować z cukrem, dodać jajko i mleko. Dodawaj pozostałe składniki, aż mąka zwilży się.
- Papierowe foremki na muffinki napełnij do ¾. Piec 12-15 minut.
WAŻNY! Jedyną rzeczą, w której muffiny są gorsze od bogatszych muffinów, jest to, że bardzo szybko czerstwieją.
Są też muffinki angielskie. Są zupełnie inni.
Domowe muffinki w stylu angielskim
Uważa się, że babeczki w stylu angielskim, robione na drożdżach i pieczone na patelni, pochodzą z Walii.
W 1894 r Angielski piekarz Samuel B. ThomasPo przeprowadzce do Stanów zaczął robić płaskie muffinki drożdżowe według przepisu swojej mamy. A później do Foggy Albion przywieziono „angielskie” babeczki ze Stanów. W 1926 roku nazwa „Angielska Muffinka” została zarejestrowana jako znak towarowy.
Obecnie w większości angielskich supermarketów sprzedawane są muffinki Samuela B. Thomasa – są to wypieki drożdżowe o średnicy około 8 cm i wysokości 2,5 cm. Zwykle nie kroi się ich nożem, lecz dzieli się/łamie wzdłuż na dwie części widelec. Po czym można je posmarować czym tylko dusza zapragnie – masłem, dżemem, serkiem miękkim. Lub użyj jako bułki kanapkowej.
Charakterystyczną cechą babeczek z Anglii jest mąkamąka z pszenicy miękkiej typ 00. Jest to mąka posypywana wypiekami przed pieczeniem. Dzięki temu muffinki nie przyklejają się do formy, a produkt zyskuje niepowtarzalny, rozpoznawalny smak.
Brytyjczycy twierdzą, że ich babeczki zawierają nieco mniej kalorii niż zwykły pszenny chleb tostowy. To oczywiście zależy od sposobu liczenia. Jedna domowa muffinka na angielskim stole to około 127 kcal, a dwie kromki chleba to 157 kcal.
Domowe muffinki angielskie
Aby zrobić domowe muffinki angielskie bez zagniatania, potrzebujesz:
- 355g mąki uniwersalnej + dodatek do wyrobienia ciasta
- 1/4 łyżeczki drożdże błyskawiczne
- 1/4 łyżeczki sól
- 140 ml mleka
- 115 ml wody
- 15 g masła
- W misce wymieszaj mąkę, drożdże i sól.
- W innej misce, którą można używać w kuchence mikrofalowej, połącz mleko, wodę i miękkie masło. Włóż miskę do kuchenki mikrofalowej na 15-30 sekund. lub do momentu, aż mieszanina będzie ciepła, a masło się roztopi. Uważaj, aby mieszanina nie była zbyt gorąca.
- Połącz zawartość dwóch misek i mieszaj, aż powstanie ciasto. Będzie dość miękkie i trochę lepkie.
- Gdy ciasto się połączy, wystarczy zeskrobać boki miski, przykryć miskę folią spożywczą i ręcznikiem kuchennym. Pozostaw ciasto w temperaturze pokojowej na co najmniej 12-18 godzin. Jeśli chcesz później przygotować domowe babeczki angielskie, włóż ciasto do lodówki na 18 godzin lub dłużej.
- Podwojone ciasto wyłóż na blat posypany mąką. Przykryj folią spożywczą i ręcznikiem kuchennym i odstaw na 10 minut.
- Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkowujemy ciasto na warstwę o grubości 2 cm.
- Za pomocą foremki do ciastek o średnicy 7-8 cm wycinaj z ciasta kółka i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj muffinki folią spożywczą i ręcznikiem kuchennym i odstaw na 40-45 minut.
- Rozgrzej dużą patelnię z powłoką nieprzywierającą o grubym dnie na średnim ogniu.
- Za pomocą płaskiej szpatułki ostrożnie przenieś angielskie muffinki na patelnię i przykryj pokrywką. Zrób to ostrożnie, aby nie ścisnąć ciasta. Muffinki powinny znajdować się w pewnej odległości od siebie (co najmniej 4-5 cm). Lepiej gotować je w kilku partiach, niż otrzymać lepkie wypieki.
- Smaż domowe muffinki w stylu angielskim z jednej strony przez 6-7 minut. Para powstająca po zamknięciu pokrywy pomoże wyrośnięciu i całkowitemu ugotowaniu wypieków. Odwróć się i smaż po drugiej stronie przez kolejne 3-4 minuty.
- Muffinki lekko ostudź i podawaj z masłem, serkiem śmietankowym lub dżemem.
RADA: Domowe muffinki angielskie można przechowywać 3-4 dni w temperaturze pokojowej lub 1,5-2 miesiące zamrożone w zamrażarce.
Przepisy na amerykańskie domowe babeczki z kolekcji
Babeczki Z Czarnymi Porzeczkami
Domowe babeczki z czarną porzeczką
Do przygotowania 6-7 muffinek potrzebujesz:
- 200 g mąki
- 50 g płatków owsianych zmielonych na mąkę
- 150 g cukru
- 1,5 łyżeczki proszek do pieczenia
- 0,5 łyżeczki mielony cynamon
- 0,5 łyżeczki sól
- 1 jajko
- 200 ml mleka
- 80 ml masła roślinnego lub roztopionego
- 1 szklanka czarnych porzeczek
- Rozgrzej piekarnik do 200°C.
- Wszystkie suche składniki przesiać do dużej miski i dokładnie wymieszać.
- W osobnej misce wymieszaj jajko, mleko, olej roślinny lub masło.
- Płynną część wlewamy do suchych składników i mieszamy, aż mąka zwilży się. Nie trzeba długo wyrabiać, ciasto powinno pozostać grudkowate.
- Dodać jagody i wymieszać. Natychmiast wlać do foremek, wypełniając 2/3 objętości.
- Piec w nagrzanym piekarniku przez 25 minut. Podawać na ciepło lub na zimno.
Muffinki bananowo-orzechowe
Domowe muffinki bananowo-orzechowe
Do przygotowania 6-8 muffinek potrzebujesz:
- 0,5 szklanki orzechów włoskich
- 4 średnie banany
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
- 60 ml płynnego miodu
- 80 g oleju kokosowego
- 250 g zmielonych migdałów
- 0,5 szklanki małych płatków owsianych
- 2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 2 łyżeczki mielony cynamon
- cukier puder lub czekolada
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przygotować foremki na muffiny, natłuszczając je lub wkładając papierowe papilotki.
2. Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni, często mieszając, przez 3 minuty. Posiekaj to.
3. Pokrój banany i włóż je do miski robota kuchennego. Dodaj jajka, ekstrakt waniliowy, miód i roztopiony olej kokosowy i ubijaj na gładką masę.
4. W misce wymieszaj zmielone migdały, płatki owsiane, proszek do pieczenia i cynamon.
5. Do mokrych składników dodać suche i szybko wymieszać. Dodać orzechy i wymieszać.
6. Formy napełniamy ciastem prawie po brzegi i przekładamy na metalową kratkę, wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Piec 25-30 minut.
7. Muffinki podawaj ciepłe lub całkowicie wystudzone. W razie potrzeby posypać cukrem pudrem lub roztopioną czekoladą.
RADA: Jeśli nie jesz jajek, wymieszaj 2 łyżki. l. zmielone siemię lniane i 6 łyżek. l. wodę, pozostawić do uzyskania konsystencji przypominającej surowe jajko.
Muffiny rabarbarowe z chrupiącą bułką
Domowe muffinki z rabarbarem i chrupiącą bułką tartą
Do przygotowania 10-12 muffinek potrzebujesz:
- 350 g rabarbaru
- 175 g drobnego cukru
- 1 jajko
- 2 łyżki l. olej roślinny
- 125 ml jogurtu naturalnego
- 150 g mąki
- 2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 50 g mąki migdałowej
Na chrupiącą bułkę tartą:
- 50 g ciemnego cukru muscovado
- 25 g płatków owsianych
- 1 łyżeczka mielony cynamon
- 50 g miękkiego masła
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Rabarbar przekrój wzdłuż na pół, następnie pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj cukier. Pozostaw cukier do rozpuszczenia.
- Dla dziecka wszystkie suche składniki wymieszać, dodać masło, zagnieść masę palcami na okruchy.
- Jajko wymieszać z olejem roślinnym i jogurtem, dodać do rabarbaru i wymieszać. Mąkę zwykłą przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z mąką migdałową i dodać do masy rabarbarowej. Zamieszać.
- Powstałą masę włóż do foremek na muffinki, wypełniając je do 2/3 wysokości. Na wierzchu rozsmaruj grubą warstwę chrupiącej bułki maślanej.
- Piec muffinki w nagrzanym piekarniku przez 20-25 minut. Wystudzić wypieki na metalowej kratce i podawać.
Muffinki z malinami i nadzieniem twarogowo-limonkowym
Domowe muffinki z malinami i nadzieniem twarogowo-limonkowym
Do przygotowania 6-7 muffinek potrzebujesz:
Dla mieszaniny płynnej:
- 100 g masła
- 250 ml kefiru lub płynnego jogurtu
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
Do napełniania:
- 150 g malin
- 100 g twarogu
- 2 łyżki l. Sahara
- 1 łyżeczka sok z limonki
- 0,5 łyżeczki otarta skórka z limonki
Dla suchej mieszanki:
- 280 g mąki pszennej
- 1/8 łyżeczki sól
- 1/4 łyżeczki soda
- 2 łyżeczki proszek do pieczenia
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj formy: silikonowe spryskaj wodą, metalowe wyłóż papierowymi wkładkami lub posmaruj olejem.
2. Do nadzienia Twaróg wymieszać z cukrem, sokiem i skórką z limonki.
3. Do płynnej mieszaniny Rozpuść masło i lekko ostudź. W misce wymieszaj jogurt, cukier i jajka, aż cukier całkowicie się rozpuści, wlej roztopione masło.
4. Przygotuj się „sucha” mieszanka: Do drugiej miski przesiej mąkę z solą, sodą i proszkiem do pieczenia.
5. Wlać…