Domowe mięso mielone: ​​jakie mięso wybrać, jak gotować i przechowywać

Domowe mięso mielone: ​​jakie mięso wybrać, jak gotować i przechowywać

Domowe mięso mielone: ​​jakie mięso wybrać, jak gotować i przechowywać

Mój magnes 22 lutego 2024 r

Mięso mielone jest podstawą kotletów i klopsików, pierogów i zapiekanek, naleśników i pasztetów, faszerowanych warzyw i innych pysznych dań. Domowe mięso mielone ma wiele zalet w porównaniu z mięsem mielonym kupowanym w sklepie, ale wymaga czasu. Mówimy o wszystkich zawiłościach przygotowywania mięsa mielonego w domu.

Domowe mięso mielone: ​​jakie mięso wybrać, jak gotować i przechowywać

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Jakie mięso wybrać do mięsa mielonego
  • Jak zrobić mięso mielone w domu
  • Co dodać do mięsa mielonego
  • Jak przechowywać mięso mielone

Jakie mięso wybrać do mięsa mielonego

Wybór zależy od tego, co dokładnie zamierzasz ugotować.

Do klasycznych kotletów lub pierogów potrzebne będzie mięso (wieprzowina, wołowina, jagnięcina, drób) o zawartości tłuszczu około 20%. Takie kotlety nie będą się rozpadać, wyjdą soczyste i aromatyczne, podobnie jak farsz do pierogów. Jeśli weźmiesz wołowinę, najbardziej poprawnym krojem jest szyja.

Gotowane na parze kotlety lub klopsiki do zupy najlepiej przygotować z chudego mięsa: łopatki wołowej, kotleta schabowego, piersi drobiowej.

Jeśli zdecydujemy się na przygotowanie mięsa mielonego na placek, sos boloński, faszerowaną paprykę czy gołąbki, smak można zrównoważyć dodatkiem innych produktów, a mięso można zastosować z niewielką ilością tłuszczu (6-10%): wieprzowina szynka, udo wołowe, filet z udka drobiowego.

Jak zrobić mięso mielone w domu

Wysokiej jakości mięso mielone możesz przygotować za pomocą maszynki do mięsa. Blender lub robot kuchenny nie będą działać: wyprodukują mięso mielone różnej wielkości lub zbyt drobno zmielone, jak na pierogi. Aby mięso zostało posiekane i nie przeciśnięte przez ruszt, nóż maszynki do mięsa należy dokładnie naostrzyć.

Mięso można kroić ręcznie ciężkim nożem lub siekierą. Najłatwiejszy sposób na przekształcenie filetu z kurczaka w mielone mięso. Mięso należy najpierw pokroić w cienkie warstwy, następnie w paski, małe kawałki, a dopiero potem pokroić, często przewracając całą masę na deskę i zmieniając kąt nachylenia noża.

Aby mięso mielone było idealne, należy je wcześniej dokładnie schłodzić. Wnętrze maszynki do mięsa nagrzewa się podczas pracy, a ciepłe mięso tnie znacznie gorzej.

Co dodać do mięsa mielonego

  • Przyprawy i przyprawy

Do dowolnego mięsa mielonego można dodać sól, świeżo zmielony pieprz i odrobinę oliwy z oliwek. Jeśli lubisz ostre, dodaj do mięsa adżykę gruzińską lub abchaską. Danie nabierze środkowoazjatyckiego lub bliskowschodniego smaku, jeśli dodasz kminek, kolendrę i sumak. Przygotowując danie bałkańskie, na ratunek przyjdzie papryka: mielona na słodko lub wędzona. Do stworzenia włoskich motywów odpowiednia jest gotowa mieszanka suszonych ziół włoskich lub oregano, rozmarynu, majeranku i bazylii.

Zioła i przyprawy są kluczem do jasnego smaku gotowego produktu
Zioła i przyprawy są kluczem do jasnego smaku gotowego produktu

  • Pikantne warzywa i zioła

Do mięsa mielonego można dodać nie tylko suszone zioła, ale także świeże zioła, które należy dokładnie posiekać. Jasny rozmaryn dobrze komponuje się z wieprzowiną; oregano i bazylia – z wołowiną; estragon – z jagnięciną; tymianek i mięta – z kurczakiem i indykiem. Do mięsa mielonego można dodać także natkę pietruszki, kolendrę, dymkę, koperek, młody czosnek i por oraz szpinak.

Najbardziej znane nam pikantne warzywa, które niemal wszędzie dodaje się do mięsa mielonego, to cebula i czosnek. Radzimy najpierw poddusić je na patelni z niewielką ilością soli i oleju, następnie podgrzać bez smażenia, aby warzywa straciły naturalną ostrość. Następnie trochę ostudź i zmiel mięso mielone jak zwykle. Będzie jeszcze bardziej soczysto i smacznie.

Jeśli chcesz nadać mielonemu wyraziście południowoazjatycki smak, dodaj drobno posiekany imbir, czosnek i szalotkę (lub białą część zielonej cebuli).

Jak przechowywać mięso mielone

Schłodzone mięso mielone należy przechowywać w temperaturze od 0 do +5°C, schłodzone mięso mielone – w temperaturze od 0 do +2°C. Najlepiej przełożyć go do szczelnego pojemnika. Mięso mielone należy wykorzystać w ciągu 24 godzin.

Gotowe mięso mielone należy wykorzystać w ciągu 24 godzin lub zamrozić
Gotowe mięso mielone należy wykorzystać w ciągu 24 godzin lub zamrozić

Domowe mięso mielone można zamrozić. Jego trwałość wynosi do 3 miesięcy.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #mięsomielone #Mój MagnesPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja