Domowe masło orzechowe
gastronomia 08 marca 2017 r Do przepisu
Masło orzechowe to chyba najbardziej znany produkt z orzeszków ziemnych. Można w nim maczać plasterki warzyw, owoców, a nawet smażone skrzydełka z kurczaka. Nadaje się do sosów i doskonale uzupełnia zupę dyniową. Dodaje się go do burgerów i hummusu. Aby jednak wszystko wyszło idealnie, najlepiej tę pastę przygotować samodzielnie w domu, kupując najsmaczniejsze i najświeższe orzechy.
Złożoność: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 20 minutMikserPiekarnikPrażeniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ400 g niesolonych i nieprażonych orzeszków ziemnych 2 łyżeczki. smaczna sól morska 1–1,5 łyżki. l. Tabela mas i miar masła orzechowego PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Połóż 400 g niesolonych i nieprażonych orzeszków ziemnych na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 5 minut. Mieszaj i gotuj przez kolejne 5 minut.
Krok 2
Wyjmij patelnię z piekarnika i całkowicie ostudź. Orzechy włóż do miski blendera, dodaj 2 łyżeczki. pyszna sól morska.
Krok 3
Mielić przez 4-5 minut, aż powstanie gładka pasta orzechowa. Aby uzyskać pożądaną konsystencję, rozcieńcz masę 1–1,5 łyżki. l. masło orzechowe. Jeśli chcesz uzyskać większą konsystencję, dodaj na początek 30–50 g orzechów więcej i odłóż je po upieczeniu w piekarniku. Posiekać nożem i dodać do przygotowanego makaronu, wymieszać. Chrupnięcie gwarantowane!