Domowe lody na bazie śmietanki i jogurtu

Domowe lody na bazie śmietanki i jogurtu

gastronomia 20 października 2023 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0KomentarzDomowe lody na bazie śmietanki i jogurtu Do przepisu

Lody na bazie śmietanki i jogurtu, przygotowane w domu, z pewnością staną się Twoim ulubieńcem wśród letnich deserów, bo w upały masz ochotę na coś lekkiego, chłodnego i orzeźwiającego. Lody jogurtowe zaliczają się właśnie do tej kategorii, a ich receptura ma dwie duże zalety. Po pierwsze, lody składają się z prostych i dostępnych składników, a po drugie, nie ma potrzeby długotrwałej manipulacji produktami. Kup więc wszystko, czego potrzebujesz, ustaw zamrażarkę na najwyższą moc, wyjmij mikser i zaczynaj. Na sam koniec możesz dodać kolejną kroplę magii – gotowe lody polej ulubionym syropem, posyp orzechami lub udekoruj świeżymi jagodami lub listkiem mięty.

Złożoność: przeciętny Kalorie: 271,80 kcal/porcja Porcje: 6 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 6 godzin Używany: 4,97 g/16,24 g/27,78DeserWegetarianizm: laktoWegetarianizmSKŁADNIKI NA 6 PORCJIśmietana o zawartości tłuszczu co najmniej 30% – 250 mljogurt naturalny – 250 gmleko – 200 mlcukier puder – 5 łyżek. l.skrobia kukurydziana – 2 łyżki. l.cukier waniliowy – 1 łyżeczka. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Naczynie miksujące i łopatki miksujące wstawić do lodówki na 30 minut. Śmietanka i przybory muszą być zimne, aby po ubijaniu uzyskać puszystą i gęstą masę.

Krok 2

W małym rondlu połącz mleko z cukrem waniliowym i skrobią, wymieszaj trzepaczką. Podgrzewaj na umiarkowanym ogniu, ciągle mieszając, aż mleko zacznie wrzeć. W tym momencie masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia i ostudzić do temperatury pokojowej.

Krok 3

Śmietanę przelać do ostudzonej miski, dodać cukier puder i zacząć ubijać na niskich obrotach, tak aby śmietanka się nie rozpryskiwała. Zwiększ prędkość miksera na wysokie i ubijaj śmietanę na sztywną masę.

Krok 4

Dodaj jogurt do garnka z mieszanką skrobiowo-mleczną i zmiksuj blenderem zanurzeniowym na gładką masę. Dzięki temu w lodach nie będzie grudek niewymieszanej skrobi.

Krok 5

W trzech dodatkach złóż masę jogurtową do miski z bitą śmietaną. Każdorazowo delikatnie mieszaj masę silikonową szpatułką lub mikserem. Nie mieszać długo, aby nie zaburzyć zwiewnej konsystencji kremu.

Krok 6

Aby przygotować lody w elektrycznej maszynce do lodów (zamrażarce), wlej mieszaninę do działającego urządzenia i gotuj zgodnie z instrukcją, aż lody osiągną wymaganą konsystencję. Gotowe lody można przełożyć do papierowych lub plastikowych kubeczków i przechowywać w zamrażarce do czasu podania.

Krok 7

Aby przygotować lody w pojemniku, przełóż do niego przygotowaną masę, przykryj pokrywką i włóż do zamrażarki na 1 godzinę. Wyjmij pojemnik i energicznie wymieszaj lody widelcem, aby rozbić kryształki lodu. Powtórz 3-4 razy.

Krok 8

Aby przygotować w pojedynczych foremkach, należy włożyć do nich przygotowaną masę, zamknąć i zamrozić na 4-5 godzin. Przed podaniem należy je wyjąć z zamrażarki i pozostawić do lekkiego ogrzania, aby lody można było łatwo wyjąć.

PRZYDATNE RADY

Jeśli chcesz zrobić lody niskokaloryczne, użyj śmietanki o zawartości tłuszczu 10-20%, użyj jogurtu o zawartości tłuszczu nie większej niż 1-2% i gotuj na odtłuszczonym mleku.

PRZY OKAZJI

Jeśli chcesz, do przygotowanej kremowej mieszanki jogurtowej dodaj pokrojone na małe kawałki jagody. Świetnie sprawdzają się maliny, truskawki, borówki czy jagody. Do lodów można dodać także okruszki ciasteczek lub orzechy.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja