Domowe lecho
Andriej Bugajski 1 września 2022 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz
Lecho – z języka węgierskiego Leczo – nie tylko danie węgierskie. Obecnie na mapie Europy nie ma zbyt wielu krajów, chociaż od drugiej wojny światowej przybyło ich więcej, a wcześniej lecho przygotowywano, oprócz Austro-Węgier, na Morawach, Wołoszczyźnie, Galicji, Siedmiogrodzie, Podolu, Bukowinie, Besarabia… Nie zapominając o całych Bałkanach i Bliskim Wschodzie z Maghrebem. Pod różnymi nazwami, ale istota jest ta sama.
Szybkie lecho Rodzajów lecho jest mnóstwo, z kiełbasą, z grzybami, z klopsikami, ale podstawy pozostają. Najbardziej minimalistyczną bazą dla lecho są pomidory i słodka papryka, dokładnie to oferuje nam branża konserwowa. Jak przebiega ten zabieg? Tak, jest to bardzo łatwe. Weźmy mięsiste, gęste pomidory, na przykład mołdawską śliwkę lub włoskie San Marzano, które są praktycznie tym samym. Pokrój według uznania, umieść w ciężkim rondlu (stal nierdzewna, miedź lub ceramika, żeliwo i aluminium nie są odpowiednie) i gotuj na wolnym ogniu, aż będzie gładka, około 15 minut na średnim ogniu. Następnie za pomocą blendera zanurzeniowego zmiksuj na jednolitą masę, dodaj do niej pokrojoną w krążki lub paski słodką paprykę i całość gotuj, aż papryka będzie miękka. Na koniec sól i cukier. To wszystko, proces jest zakończony i, nawiasem mówiąc, daje całkowicie zadowalający wynik. Chętni mogą ozdobić to lecho dodatkami. Na przykład mielona słodka papryka poprawi kolor i aromat. Dodanie gogoszara (ostrej papryki w kształcie jabłka) lub ormiańskiej długiej zielonej papryki radykalnie zwiększy pikantność. Czosnek jest całkiem odpowiedni. Gałązki tymianku lub tymianku ugotowane razem z pomidorami nadadzą niepowtarzalnego smaku – trzeba się czymś różnić od sąsiadów. I tak dalej.
Lecho w dorosłym wydaniu To jednak półśrodki i chcąc w dorosłym życiu przygotować prawdziwe lecho, trzeba będzie zakasać rękawy. Moja stara przyjaciółka z Kiszyniowa, Natasha Kashprova, znana w LiveJournal jako dedran, w zeszłym roku zwinęła i ugotowała luksusowe lecho, zyskując całkowitą aprobatę całej mołdawskiej, i nie tylko, społeczności kulinarnej. Oto jak to się robi. Najlepiej jeśli jesteś na świeżym powietrzu i urządzasz grilla, grilla lub po prostu ognisko. Jeśli nie, możesz obejść się bez piekarnika i grilla, ale nie będziesz miał tego aromatu. Będziesz potrzebował pomidorów, papryki i cebuli. Można tu użyć prawie dowolnych pomidorów, ale lepiej, jeśli mają ten sam kształt i rozmiar i niezbyt duże. Ale też nie szczególnie mały. Papryka ma swoje wymagania – musi być aromatyczna. Napompowane i plastikowe holenderskie nie nadają się, ledwo pachną. Ale te brzydkie, krzywe i z ostrymi końcami są w porządku. Dobrze, jeśli nie są bardzo cienkie, ale zapach jest o wiele ważniejszy. Osoby z większym dostępem do globalizacji mogą używać długich europejskich papryczek ramiro lub nawet grubych południowoamerykańskich papryczek poblano, które są doskonałym wyborem, jeśli są dostępne. Cebula – im słodsza, tym lepsza, będzie musiała zostać karmelizowana. Ilość – robić mało nie ma sensu. Zacząłbym od 1 kg papryki, 1 kg cebuli i 1,5 kg pomidorów. Jeśli jesteś pewien swoich umiejętności, możesz zwiększyć kwotę, zachowując proporcję jeden-jeden-półtora.
Pomidory i papryka Pomidory i papryka muszą być pieczone. Nad rozżarzonymi węglami lub pod grillem na pełnej mocy. Pomidory powinny być z wierzchu poczerniałe, a papryka zwęglona ze wszystkich stron. Nie martw się, to nie jest straszne, wszystko pozostanie tylko na skórze. W piekarniku zajmuje to 20-30 minut, paprykę trzeba będzie odwrócić, pomidory mogą być gotowe wcześniej.
Cebula Podczas pieczenia pomidorów i papryki „bez marnowania czasu” zajmij się cebulą. Ponieważ zajmie to dużo czasu. Cebulę należy obrać, pokroić w cienkie piórka i długo dusić na ciężkiej patelni, podobnie jak zupę cebulową, ale nie pozwalając, aby zbytnio się zrumieniła. Powinien pojawić się lekki rumieniec, cebula powinna zmienić kolor na żółty, a nie brązowy. W tym celu na dużej patelni rozgrzej oliwę, wsyp na raz cały kilogram posiekanej cebuli i bardzo stopniowo, najpierw na średnim, a potem na małym ogniu, smaż aż do karmelizacji. Jeżeli cebula jest bardzo ostra i niezbyt słodka, można pod koniec dodać odrobinę cukru. Tylko nie daj się ponieść emocjom, cukier może nadać niepotrzebny ciemny kolor. Karmel powinien być również jasny.
Pomidory, papryka, cebula Co zrobić, gdy pieczone są pomidory i papryka? Papryki natychmiast włóż do małego rondelka i przykryj szczelną pokrywką, pocą się i skórka będzie łatwiejsza. Pozwól pomidorom lekko ostygnąć, usuń skórkę i od razu możesz je przecisnąć przez sito, aby pozbyć się nasion. Jeśli nadal są dość gęste, trochę je podgotuj, a następnie przeciśnij przez sito. Teraz papryka. Wewnątrz pieczonej papryki znajduje się smaczny, aromatyczny i lekko żelujący sok, którego nie należy tracić. Oto więc metoda. Weź rondelek, jedną ręką przytrzymaj paprykę za ogon, a nożem w drugiej ręce przetnij ją wzdłuż od środka w dół. Sok spłynie na patelnię, usuniesz skórę i rdzeń z nasionami, a pozostały miąższ pokrój w paski. Następnie wlewamy sok do masy pomidorowej. W tym czasie cebula również powinna być gotowa. Tylko nie zapomnij cały czas mieszać, tutaj wcale nie potrzebujemy spalenia, a nawet różu.
Montaż Pozostaje najprzyjemniejsza i najprostsza rzecz – połączyć wszystkie trzy elementy razem, podgrzać i trochę zagotować. W trakcie procesu dodawaj sól i cukier do smaku. Zdjąć z ognia i ostudzić. Lub jeszcze gorące lecho przełóż do słoików z pokrywkami. Lepiej spróbować całkowicie wystudzonego lub nawet następnego dnia, jeśli masz siłę woli. Świetna rzecz, mówię ci. Zarówno samodzielnie, jak i jako dodatek, chociaż takiego luksusu nie przekładałabym na dodatki.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #jak gotować #przygotowania #jak gotować #Andrey Bugaisky #kurs mistrzowski #lecho #gulasz warzywnyPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
12 sierpnia 2016 r
Efekt jest niesamowity, choć czego innego można oczekiwać od pieczonych warzyw)) Ugotowałam go w domu w piekarniku, dodając jedynie dodatkowy cukier, ocet, sól swańską, liść laurowy i suszoną ostrą paprykę. Na tej samej zasadzie doskonale przyrządza się bakłażany z dodatkiem pieprzu.
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych