Domowe fondue, zupełnie jak w Szwajcarii

Domowe fondue, zupełnie jak w Szwajcarii

Główną ozdobą naszych uszczuplonych ekspozycji serów pozostaje ser szwajcarski – nie obowiązują wobec niego sankcje żywnościowe. Musisz to wykorzystać! Aleksander Krupetskov, właściciel moskiewskiego butiku Cheese Sommelier, opowiedział nam, jak przygotować klasyczne serowe fondue.

Szwajcarzy robią fondue z prawie każdego sera. Istnieje nawet misja dla podróżników zwana „Fondue 1000 serów”: musisz odwiedzić tysiąc fabryk serów, zabrać zewsząd kawałek sera, a następnie ugotować fondue. Ale teraz mówimy o klasycznym przepisie na fondue z sera Neuchâtel – nazwanego na cześć kantonu, w którym zostało wynalezione. Jednak Szwajcarzy i Francuzi wciąż spierają się o prawa autorskie do fondue. Szwajcarskie fondue musi zawierać Emmentaler i Gruyère. Proporcje to: 2/3 Gruyère i 1/3 Emmentalera. W alpejskich kurortach Francji i Włoch robią też fondue, ale z własnych, lokalnych serów.

Ser zetrzyj na grubej tarce lub pokrój na małe kawałki (w tym przypadku rozpuszczenie zajmie trochę więcej czasu), postaw naczynie do fondue na kuchence, dodaj ser i dodaj wytrawne białe wino. Sami Szwajcarzy, ludzie doświadczeni w przygotowywaniu fondue, polewają nim oko. Na pół litra masy serowej potrzeba 100 ml wina. Jeżeli fondue jest zbyt gęste, dolać więcej wina. Jeśli jest zbyt płynny, dodaj skrobię.

Możesz najpierw natrzeć garnek do fondue czosnkiem, aby smak potrawy był bardziej interesujący. Czosnek nada pewien odcień; A ser mniej przykleja się do ścian. Topiący się ser należy stale mieszać, nie dopuszczając do wrzenia mieszaniny. Gdy do bulgotania pozostały sekundy, zdejmij garnek do fondue z pieca, umieść go na specjalnej tacy dołączonej do zestawu i zapal świeczkę – aby utrzymać temperaturę naczynia.

Do serowego fondue należy przygotować grzanki. Białe pieczywo pokroić w dużą kostkę i osuszyć na suchej patelni. Oprócz chleba można zjeść fondue z krewetkami, warzywami lub czymkolwiek innym. Grzankę nakłuć na widelec, zanurzyć w roztopionym serze i zjeść. Strasznie kaloryczne, ale bardzo smaczne!

Teraz w Szwajcarii modne jest dodawanie do fondue serów pleśniowych lub serów miękkich, na przykład brie. Dodają bardzo ciekawego smaku potrawie. Najważniejsze, żeby nie przesadzić: na 1 kg głównego sera potrzeba nie więcej niż 50-100 g sera pleśniowego.

Fondue można przygotować z dowolnego sera, z resztek. Początkowo było to proste wiejskie danie – gdy pasterze udali się w góry na wypas owiec, zabierali ze sobą ser, chleb i wino. Rozpalili ogień, wrzucili ser do garnka, nalali wina, ugotowali i zjedli.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #serowe #Szwajcaria #fondue #serowe fonduePOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ? Jeszcze więcej pomysłów i przepisów – w naszych sieciach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja