Domowe fermentowane mleko pieczone

Domowe fermentowane mleko pieczone

gastronomia 16 lutego 2023 r5,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0KomentarzDomowe fermentowane mleko pieczone Do przepisu

Przepis na domowe pieczone mleko fermentowane przyda się wszystkim miłośnikom tego mlecznego produktu fermentowanego, zwłaszcza że jego przygotowanie jest niezwykle proste. To prawda, że ​​​​nie można tego nazwać szybko, ale wynik zdecydowanie jest wart poświęconego czasu. Co więcej, twój aktywny udział w przygotowaniu sfermentowanego mleka pieczonego jest absolutnie nieistotny: gotowałeś mleko, gotowałeś na wolnym ogniu w piekarniku i dodawałeś śmietanę. Ostatni etap, podczas którego powstaje sam produkt, z reguły zachodzi samoistnie, pod wpływem stabilnego ciepła. Dzięki temu nawet początkujący kucharz może zastosować nasz przepis w praktyce.

Złożoność: łatwo Kalorie: 194,60 kcal/porcja Porcje: 8 Gotowanie: 3 godziny Dodać. czas: 8 godzin Używany: 8,68 g/11,60 g/14,42DrinkWegetarianizm: laktoWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 8 PORCJImleko pełne o zawartości tłuszczu 3,2–3,5% – 3 lśmietana 20–30% tłuszczu – 100 g Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Do rondla wlać mleko do fermentowanego mleka pieczonego. Postawić na średnim ogniu i doprowadzić do wrzenia. Pozostawiamy na kuchence przez kolejne 2 minuty, następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150°C.

Krok 2

Gotuj mleko w piekarniku przez 2–2,5 godziny. Jeśli chcesz, aby gotowe fermentowane mleko pieczone nabrało przyjemnej kremowej barwy, gotuj przez około trzy godziny. Wyjmij patelnię i pozostaw do ostygnięcia do 40°C. Usuń piankę łyżką cedzakową.

Krok 3

W małej misce umieść śmietanę. Wlać 200 ml ciepłego mleka i dokładnie wymieszać trzepaczką. Powstałą mieszaninę wlać do rondla. Lekko wymieszaj ciepłe mleko i śmietanę.

Krok 4

Zawartość patelni rozlej do małych słoiczków. Zamknij je i zawiń w ciepły koc. Pozostawić w ciepłym miejscu na 8 godzin. W rezultacie w słoikach powstaje sfermentowane mleko pieczone o gęstej konsystencji. Gotowy produkt włóż do lodówki.

UWAGA DO GOSPODARKI

Różowej piany, która tworzy się na mleku w piekarniku, nie można wyrzucić, ale podzielić na części i umieścić w słoikach ze sfermentowanym pieczonym mlekiem przed wysłaniem ich, aby „dojrzały” pod kocem.

PRZY OKAZJI

Domowe fermentowane mleko pieczone można także przygotować w specjalnych urządzeniach (jogurtowniach, multicookerach), które potrafią długo i równomiernie utrzymać niską temperaturę. Instrukcje zazwyczaj informują o obecności takiej funkcji.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja