Domowe cienkie naleśniki
Elena 22 lutego 2023 r4,54 (24)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział20Komentarz Do przepisu
Możliwość przygotowania domowych cienkich naleśników nigdy nie będzie zbędna: mogą stać się doskonałym ratunkiem w różnych sytuacjach. Najprostsza rzecz, która przychodzi na myśl, to śniadanie. Naleśniki przygotowuje się dość szybko, co jest bardzo ważne z samego rana i wszyscy je uwielbiają. Oprócz tej oczywistej opcji istnieją inne. Naleśniki można nadziewać mięsem lub twarogiem, zwijać w rurki i obsmażać ze wszystkich stron. Pożywny obiad jest gotowy! Z domowych cienkich naleśników możesz także przygotować oryginalne bułeczki – z nadzieniem według własnego gustu. Uwolnij swoją kulinarną wyobraźnię!
Złożoność: łatwo Kalorie: 1064,87 kcal/porcję Porcje: 6 Gotowanie: 1 godzina Używany: 30,61 g/49,37 g/122,89Kuchnia rosyjskaŚniadanieCiasto bez drożdżyNaleśnikiNaleśniki są cienkiePiekarniaWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmMenu dla dzieciKarnawałNa świątecznym stoleSKŁADNIKI NA 6 PORCJI3 jajka1 łyżka. l. Sahara1 łyżeczka sól500 ml mleka280 g mąki3 łyżki l. olej roślinny plus do smażeniamasło, śmietana, dżem do podania Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj ciasto na domowe naleśniki. W dużej misce lekko ubij jajka, cukier i sól. Nie należy tego robić zbyt długo i ostrożnie: najważniejsze jest to, że składniki po prostu się łączą.
Krok 2
Do powstałej masy jajecznej, będącej podstawą ciasta naleśnikowego, wlej połowę zimnego mleka. Mieszać trzepaczką do uzyskania masy o jednorodnej konsystencji. Mąkę przesiać przez drobne sito.
Krok 3
Do masy jajeczno-mlecznej dodawaj stopniowo mąkę, mieszając trzepaczką lub szpatułką, aż ciasto uzyska konsystencję jednorodnej śmietany. Upewnij się, że nie ma grudek!
Krok 4
Do domowego ciasta naleśnikowego dodać pozostałe mleko i dokładnie wymieszać trzepaczką. Wlać olej roślinny. Wymieszaj i pozostaw na 10-15 minut w temperaturze pokojowej.
Krok 5
Rozgrzej żeliwną patelnię, posmaruj olejem roślinnym i smaż cienkie naleśniki po obu stronach. Ułóż je w stos, smarując małym kawałkiem masła.
PRZYDATNE RADY
Domowe cienkie naleśniki należy smażyć wyłącznie na rafinowanym oleju roślinnym: jest on neutralny i nie wpłynie na smak gotowego dania.
PRZY OKAZJI
Domowe cienkie naleśniki można podawać z kwaśną śmietaną i skondensowanym mlekiem, uzupełnione jagodami i kawałkami owoców. Używaj świeżego latem, mrożonego lub konserwowanego zimą.