Domowe cienkie naleśniki

Domowe cienkie naleśniki

Elena 22 lutego 2023 r4,54 (24)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział20KomentarzDomowe cienkie naleśnikiDomowe cienkie naleśnikiDomowe cienkie naleśnikiDomowe cienkie naleśniki Do przepisu

Możliwość przygotowania domowych cienkich naleśników nigdy nie będzie zbędna: mogą stać się doskonałym ratunkiem w różnych sytuacjach. Najprostsza rzecz, która przychodzi na myśl, to śniadanie. Naleśniki przygotowuje się dość szybko, co jest bardzo ważne z samego rana i wszyscy je uwielbiają. Oprócz tej oczywistej opcji istnieją inne. Naleśniki można nadziewać mięsem lub twarogiem, zwijać w rurki i obsmażać ze wszystkich stron. Pożywny obiad jest gotowy! Z domowych cienkich naleśników możesz także przygotować oryginalne bułeczki – z nadzieniem według własnego gustu. Uwolnij swoją kulinarną wyobraźnię!

Złożoność: łatwo Kalorie: 1064,87 kcal/porcję Porcje: 6 Gotowanie: 1 godzina Używany: 30,61 g/49,37 g/122,89Kuchnia rosyjskaŚniadanieCiasto bez drożdżyNaleśnikiNaleśniki są cienkiePiekarniaWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmMenu dla dzieciKarnawałNa świątecznym stoleSKŁADNIKI NA 6 PORCJI3 jajka1 łyżka. l. Sahara1 łyżeczka sól500 ml mleka280 g mąki3 łyżki l. olej roślinny plus do smażeniamasło, śmietana, dżem do podania Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj ciasto na domowe naleśniki. W dużej misce lekko ubij jajka, cukier i sól. Nie należy tego robić zbyt długo i ostrożnie: najważniejsze jest to, że składniki po prostu się łączą.

Krok 2

Do powstałej masy jajecznej, będącej podstawą ciasta naleśnikowego, wlej połowę zimnego mleka. Mieszać trzepaczką do uzyskania masy o jednorodnej konsystencji. Mąkę przesiać przez drobne sito.

Krok 3

Do masy jajeczno-mlecznej dodawaj stopniowo mąkę, mieszając trzepaczką lub szpatułką, aż ciasto uzyska konsystencję jednorodnej śmietany. Upewnij się, że nie ma grudek!

Krok 4

Do domowego ciasta naleśnikowego dodać pozostałe mleko i dokładnie wymieszać trzepaczką. Wlać olej roślinny. Wymieszaj i pozostaw na 10-15 minut w temperaturze pokojowej.

Krok 5

Rozgrzej żeliwną patelnię, posmaruj olejem roślinnym i smaż cienkie naleśniki po obu stronach. Ułóż je w stos, smarując małym kawałkiem masła.

PRZYDATNE RADY

Domowe cienkie naleśniki należy smażyć wyłącznie na rafinowanym oleju roślinnym: jest on neutralny i nie wpłynie na smak gotowego dania.

PRZY OKAZJI

Domowe cienkie naleśniki można podawać z kwaśną śmietaną i skondensowanym mlekiem, uzupełnione jagodami i kawałkami owoców. Używaj świeżego latem, mrożonego lub konserwowanego zimą.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja