Domowe ciasto miodowe

Do przepisu

Chcesz sprawić swoim bliskim prawdziwą przyjemność? Przygotuj dla nich domowe ciasto miodowe według naszego przepisu. Oczywiście zajmie to dużo czasu i będzie wymagało pewnych umiejętności kulinarnych, ale wynik na pewno będzie tego wart. Wyobraź sobie! Najdelikatniejsze ciasta, kwaśna śmietana o wykwintnej kwaskowatości, zawrotny miodowy aromat… Nic dziwnego, że domowe ciasto miodowe wciąż cieszy się niesamowitym powodzeniem, choć wydawać by się mogło, że obecnie wybór deserów w sklepach jest imponujący. Jaki jest sekret? Wydaje nam się, że w tej szczególnej energii, która jest zawsze obecna w rękach osoby gotującej dla bliskich.

Złożoność: trudny Kalorie: 504,78 kcal/porcja Porcje: 10 Gotowanie: 2 godziny Dodać. czas: 6 godzin Używany: 5,66 g/31,41 g/49,85PiekarnikGotowaniePieczenieKolacjaDrugie daniePiekarniaDeserCiastoWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmUrodzinyNowy RokSKŁADNIKI NA 10 PORCJI160 g miodu100 g cukru2 duże jajka100 g masła350 g mąki1 łyżeczka sodaszczypta soliDo kremu:700 g najgrubszej śmietany120 g miodusok z 1 cytrynyskórka z 1 cytryny Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Na ciasto miodowe w żaroodpornej misce lub rondlu ubić jajka z cukrem i miodem. Masło pokrojone nożem na kawałki włóż naczynia do kąpieli wodnej: w większym rondlu, napełnionym w 1/3 delikatnie wrzącą wodą.

Krok 2

Mieszając trzepaczką, poczekaj, aż masa stanie się całkowicie jednorodna i się rozgrzeje. Następnie możesz ustawić patelnię na małym ogniu lub kontynuować gotowanie w łaźni wodnej (zajmie to znacznie więcej czasu, ale nie ma niebezpieczeństwa, że ​​masa się rozgotuje). Gotuj aż do wrzenia.

Krok 3

Gdy masa się zagotuje, dodaj sodę oczyszczoną i sól, ubijaj, aż masa stanie się puszysta i lekka. Zdjąć z ognia, dodać mąkę i zagnieść ciasto miodowe na gładką masę. Ostudzić i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

Krok 4

Rozgrzej piekarnik do 170°C. Na kawałku pergaminu narysuj okrąg o średnicy 22 cm. Wyjmij ciasto i rozprowadź je równomiernie wokół koła za pomocą noża stołowego. Grubość warstwy powinna wynosić 2–3 mm. Piecz ciasto miodowe na jasnozłoty kolor. Nie przesadzaj! Podczas gdy jedno ciasto się piecze, zrób następne na nowym arkuszu pergaminu. Na okruchy potrzebna jest jedna warstwa ciasta.

Krok 5

Podczas gdy gotowe ciasteczka miodowe studzą się, przygotuj krem. Śmietanę ubić mikserem na puszystą masę. I dopiero po ubiciu dodać miód, skórkę z cytryny i sok.

Krok 6

Złóż domowe ciasto miodowe, smarując każde ciasto i boki śmietaną. Posyp wierzch pokruszonym ciastem. Przed podaniem ciasto miodowe należy parzyć przez co najmniej 6 godzin.

PRZYDATNE RADY

Aby zapobiec puchnięciu domowych ciast miodowych podczas pieczenia, przed włożeniem do piekarnika należy często nakłuwać je widelcem. Dzięki temu ciasto lepiej nasiąknie kremem.

PRZY OKAZJI

Wybór miodu do domowego ciasta miodowego jest kwestią gustu. Najważniejsze jest, aby starać się kupić naprawdę naturalny produkt. „Właściwy” miód powinien mieć charakterystyczny aromat i jasny, lekko ostry smak.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja