Domowe ciasteczka owsiane

Domowe ciasteczka owsiane

Domowe ciasteczka owsiane

Olga Zacharowa 03 listopada 2023 r5,00 (10)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział2Komentarz

Jak upiec domowe ciasteczka owsiane Najlepiej wie o tym osoba, która często je piecze i doskonale zna tajniki pracy z ciastem i piekarnikiem. Mamy jeden – to nasza wieloletnia przyjaciółka i autorka Alena Spirina, prezenterka telewizyjna i piekarz. Pomogła nam wymyślić domowe ciasteczka owsiane.

Domowe ciasteczka owsianeDomowe ciasteczka owsiane

Treść:

  • Ciasteczka owsiane GOST
  • Ustalono GOST dla ciasteczek owsianych ze sklepu
  • Jak upiec ciasteczka owsiane GOST w domu
  • Zawartość kalorii w ciasteczkach owsianych
  • Proste i pyszne domowe ciasteczka owsiane
  • Ciasteczka owsiane
  • Domowe ciasteczka owsiane bez cukru, bez jajek, bez masła
  • Ciasteczka owsiane w stylu amerykańskim z czekoladą i orzechami
  • 5 świetnych przepisów na domowe ciasteczka owsiane
  • Ciasteczka owsiane z miodem
  • Dietetyczne ciasteczka owsiane z płatków owsianych z bananami
  • Domowe ciasteczka owsiane z orzechami włoskimi
  • Rustykalne ciasteczka owsiane z orzechami
  • Domowe ciasteczka owsiane z czekoladą
  • PREMIA! Przepis wideo: Ciasteczka owsiane z jabłkami

Alena Spirina: Które ciasteczka są uważane za najzdrowsze? Ciasteczka owsiane! A co przywraca Cię do beztroskiego dzieciństwa? Ponownie, domowe ciasteczka owsiane, wykonane z miłością i uwagą.

I każdy ma swój pomysł na najlepsze ciasteczka owsiane na świecie. Osoby starszego pokolenia pamiętają pachnące, lekko lepkie ciasteczka owsiane w kartonowych pudełkach. Jakież to było pyszne, zwłaszcza zanurzone w mleku! Modni i młodzi ludzie szukają przepisów na ciasteczka z pełnoziarnistych płatków owsianych, a fajnie byłoby bez produktów pochodzenia zwierzęcego. Amerykańskie gospodynie domowe starają się załadować do ciasta jak najwięcej „gadżetów” – od masła orzechowego po kawałki czekolady. Idealny domowy ciastko owsiane dla Szkota jest cienkie, suche i niesłodzone. Domowi piekarze i kucharze zawsze szukają lepszych domowych ciasteczek owsianych.

Domowe kruche ciasteczka owsiane z drobnych płatków owsianych z czekoladą, przepis znajdziesz tutaj Przepis Eleny Tarantiny (
Domowe kruche ciasteczka owsiane z drobnych płatków owsianych z czekoladą, przepis znajdziesz tutaj Przepis Eleny Tarantiny (

elenatarantina70) z Jekaterynburga

Ciasteczka owsiane GOST

Dla wielu sowieckie klasyki są nadal standardem smaku i konsystencji, a jednocześnie powodem do rozmów „jak kiedyś było pysznie, teraz tak nie robią”. Spróbujmy wymyślić ciasteczka owsiane według GOST.

Ustalono GOST dla ciasteczek owsianych ze sklepu

Cookies, podobnie jak wiele innych produktów, należy kupować wyłącznie w zaufanych sklepach. Tam wiadomo, że sprzedawca nie oszuka i nie będzie mieszał towaru świeżego ze starym. Często robi się to na przykład na rynkach. Dzięki temu w jednym opakowaniu znajdują się zarówno ciasteczka miękkie i kruche, jak i te stare, twarde i łamliwe. Dzieje się tak rzadziej w przypadku ciasteczek już zapakowanych w plastikową torebkę. Tylko uważaj: torba musi być szczelnie zamknięta i nie może być w niej wilgoci.

  1. Koniecznie przeczytaj informacje na opakowaniu. Według GOST 24901-2014 ciasteczka owsiane muszą zawierać co najmniej 14% płatków owsianych (lub owsa) i nie więcej niż 40% cukru.
  2. Okres przydatności do spożycia powie wiele o składzie ciastek owsianych GOST. Jeśli okres ten wynosi około 6 miesięcy, oznacza to, że pliki cookies zawierają dodatki chemiczne.
  3. W opakowaniu plików cookie nie powinny znajdować się spalone kopie. Są nie tylko bez smaku, ale także szkodliwe dla zdrowia. Ciasteczka owsiane GOST – każde ciasteczko ma jasny „tył”, a krawędzie i spód są ciemniejsze.
  4. W przypadku ciasteczek owsianych GOST dopuszcza na powierzchni cząstki cukru i surowce owocowe. Ale zły kształt plików cookie wcale nie jest pożądany. Oznacza to, że technologia produkcji została złamana, w wyniku czego ciasto rozlało się na blasze. To poważny powód, aby odmówić zakupu.
  5. 250-gramowe opakowanie ciasteczek owsianych może zgodnie z prawem zawierać tylko 2 połamane ciasteczka. Kruchość ciastek owsianych to nie tylko wada „kosmetyczna”, ale oznaka przesuszenia ciasteczek.

Domowe ciasteczka owsiane z pełnego ziarna i mąki owsianej na bazie ciasteczek GOST, przepis znajdziesz tutaj
Domowe ciasteczka owsiane z pełnego ziarna i mąki owsianej na bazie ciasteczek GOST, przepis znajdziesz tutaj

Jak upiec ciasteczka owsiane GOST w domu

Alena Spirina: Pachnące, jednorodne, miękkie, lekko lepkie ciasteczka owsiane wcale nie są trudne do upieczenia w domowym piekarniku. Nie ma w nim płatków, tylko mieszanka mąki pszennej i owsianej. Płatki owsiane lub płatki owsiane, zmielone w robocie kuchennym lub młynku do kawy, świetnie sprawdzają się jako płatki owsiane. Słodycz, kolor i lepkość wątroby zapewniają rodzynki. Ale nie poczujesz tego w konsystencji, ponieważ jest zmielony na pastę. W domu użyj maszynki do mięsa, blendera lub robota kuchennego.

  • Kolejnym składnikiem odpowiedzialnym za miękkość ciastek jest melasa. Zatrzymuje wilgoć i nie pozwoli jej odparować podczas przechowywania, dodatkowo zwiększa trwałość produktu. W produkcji przemysłowej stosuje się syrop skrobiowy; do ciastek owsianych w domu można go zastąpić miodem, a nawet syropem dżemowym. Albo nawet „zapomnijcie” dodać, że nie planujemy długo przechowywać w domu domowych ciasteczek owsianych!
  • Za aromat „radzieckich” ciasteczek owsianych odpowiedzialny jest cynamon i cukier waniliowy, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby popracować z mielonym imbirem, gałką muszkatołową, goździkami lub gotową mieszanką piernikową.
  • Według GOST przepis na ciasteczka owsiane nie zawiera jajek. Jeśli zastąpisz masło margaryną, wypieki staną się chude lub wegańskie.
  • Nawiasem mówiąc, jako środek spulchniający takie ciasteczka owsiane GOST w domu, stosuje się sodę, a nie proszek do pieczenia ciasta, ale „gasi” go… rodzynki!

Rezultatem są ciasteczka owsiane z chrupiącymi brzegami i miękkim środkiem. I jest wycinany z rozwałkowanego ciasta, a nie wyciskany łyżką, jak wersja amerykańska.

Domowe ciasteczka owsiane z suszonymi wiśniami, przepis znajdziesz tutaj
Domowe ciasteczka owsiane z suszonymi wiśniami, przepis znajdziesz tutaj

Zawartość kalorii w ciasteczkach owsianych

1 ciastko owsiane waży średnio około 20 g. Zawiera 252 kJ, 60 kcal oraz tłuszcze dietetyczne: 2,5 tłuszczów, 8,9 węglowodanów i 0,7 białek. Źródło: API platformy FatSecret.

Jeśli chodzi o kupowane w sklepie ciasteczka owsiane, wielu producentów dodaje do podstawowego przepisu rodzynki, orzechy, czekoladę i nasiona słonecznika. Na jasnym przykładzie możemy zobaczyć, jak zmienia się kaloryczność takich ciasteczek owsianych. Jeśli 100 g „podstawowych” ciasteczek owsianych zawiera 405 kcal (co najmniej 9,5 g białka, 13,20 g tłuszczu, 63,20 g węglowodanów), to ciasteczka owsiane z rodzynkami mają wartość kaloryczną 417 kcal. Orzechy podnoszą kaloryczność do 442 kcal, czekolada dodaje kolejne 17 kcal, a liderem pod względem kaloryczności dodatków do ciastek owsianych są pestki. Produkty z nimi charakteryzują się zawartością kalorii 469 kcal.

Jednak podstawowe ciasteczka owsiane mają wyższą zawartość błonnika w porównaniu do również popularnych ciasteczek cukrowych. Ciasteczka owsiane zawierają znaczne ilości minerałów, takich jak wapń, żelazo, magnez i potas, które są niezbędne dla ogólnego zdrowia fizycznego.

Domowe ciasteczka owsiane z jabłkami i orzechami włoskimi, zobacz tutaj
Domowe ciasteczka owsiane z jabłkami i orzechami włoskimi, zobacz tutaj

Proste i pyszne domowe ciasteczka owsiane

Naszym zdaniem upieczenie „prostych i pysznych” ciasteczek owsianych w domu nie jest takie proste. Jeśli w ciasteczkach owsianych z dodatkami smakowymi jest coś do „skrycia” – bogaty smak i oryginalna konsystencja, proste i smaczne ciasteczka są na widoku.

Wybierając płatki owsiane, nie kieruj się tymi, które nadają się na pyszne, sycące śniadanie. Używaj staromodnych całych płatków owsianych! Te płaskie, zaokrąglone krążki dobrze zachowują swój kształt podczas pieczenia i dodają pożądanego „przeżucia” prostym, pysznym ciastkom owsianym.

Ciasto na domowe ciasteczka owsiane można również przygotować z Herkulesa. Wystarczy, że zrobisz to według sprawdzonej receptury. Płatków owsianych nie powinno być za dużo, w przeciwnym razie ciasteczka staną się gęste i szorstkie. Często nie można obejść się bez mąki pszennej. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, pozostaw przygotowane ciasto na ciasteczka w urządzeniu Hercules na 20-30, aby płatki nieco napęczniały przed pieczeniem.

Zanim zmieszasz płatki z innymi suchymi składnikami, możesz je opiekać! To zmieni sposób, w jaki robisz ciasteczka owsiane w domu. Zanim zaczniesz mieszać ciasto, rozłóż płatki owsiane na dużej blasze do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 160°C przez 15-20 minut lub do momentu, aż płatki owsiane staną się złotobrązowe i posmakują orzechowo-prażonym aromatem. Ten prosty krok w kierunku ciasteczek owsianych przemieni Cię w najlepsze – łatwe i pyszne – domowe ciasteczka owsiane.

Podczas pieczenia weź pod uwagę kilka dodatkowych zasad:

  1. Im cieńsze i mniejsze ciasteczka, tym bardziej będą kruche. Jeśli uformujesz niezbyt cienkie ciastko, okaże się chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku.
  2. Czas pieczenia zależy od wielkości i grubości ciastek.
  3. Nie trzeba czekać, aż ciasteczka stwardnieją w piekarniku. Ciasteczka owsiane stwardnieją po ostygnięciu, dlatego lepiej je niedopiec niż suszyć.

Fajnie, że ciasto na proste i pyszne ciasteczka owsiane pieczone w domu można włożyć do lodówki na kilka dni. Można go zamrozić i przechowywać w szczelnych workach przez 1-2 miesiące. Aby uniknąć rozmrożenia ciasta, ciasteczka można uformować, ułożyć na desce do krojenia i włożyć do zamrażarki. Następnie od razu przyszłe ciasteczka owsiane przełóż na blachę do pieczenia i piecz, tylko ten rodzaj pieczenia zajmie kilka minut dłużej niż zwykle ze świeżego ciasta.

Domowe ciasteczka owsiane z kiełkami pszenicy i żurawiną, przepis znajdziesz tutaj
Domowe ciasteczka owsiane z kiełkami pszenicy i żurawiną, przepis znajdziesz tutaj

Ciasteczka owsiane

Jedna głowa jest dobra, ale dwóch ekspertów do jednego materiału jest super. Nasza autorka i zapalona kucharka Elena Ilyina Metodą prób i błędów znalazłam przepis na idealne ciasteczka owsiane pieczone w domu. Ma delikatny wygląd i lekkie nuty karmelowego smaku.

Elena Ilyina: Do przygotowania ciasteczek owsianych nadają się najpopularniejsze płatki owsiane, a nie płatki owsiane błyskawiczne, ale w bardziej „grubej” wersji. Do tych ciasteczek owsianych można użyć płatków owsianych Extra nr 1. Produkowane są z całych ziaren, są największe, gotują się dłużej (zwykle około 15 minut), ale są uważane za najzdrowsze, bo zawierają najwięcej witamin, mikroelementów i błonnika.

Domowe ciasteczka owsiane wykonane z płatków owsianych według przepisu Eleny Ilyiny
Domowe ciasteczka owsiane wykonane z płatków owsianych według przepisu Eleny Ilyiny

Aby zrobić ciasteczka owsiane z płatków owsianych w domu, potrzebujesz:

  • 420 g brązowego cukru
  • 300 g dodatkowych płatków owsianych
  • 225 g masła
  • 3 łyżki l. mąka pszenna
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki cukier waniliowy
  • 0,5 łyżeczki sól
  1. Rozgrzej piekarnik do 190°C, blachy wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Oliwę wlać do rondla o grubym dnie i postawić na najniższym ogniu. Gdy masło zacznie się topić, dodaj cukier. Ciągle mieszając, poczekaj, aż masło całkowicie się rozpuści. Trzymaj mieszaninę na ogniu przez kolejne 8-10 minut, ciągle mieszając. Cukier powinien się rozpuścić i całkowicie wymieszać z masłem. Zdejmij rondelek z ognia.
  3. W osobnym pojemniku lekko ubij jajko trzepaczką lub widelcem, aż białko i żółtko będą gładkie.
  4. Chłosta…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja