Domowe chipsy z sosem czosnkowym

Domowe chipsy z sosem czosnkowym

gastronomia 24 listopada 20115.00(4)Dodaj do ulubionychUdziałDomowe frytki z sosem czosnkowym, zdjęcie gotowego dania Do przepisu

Przenieś swoją miłość do chipsów na zamiłowanie do domowych chipsów! Są łatwe i szybkie w przygotowaniu, są zdrowe i bardzo, bardzo smaczne. Wspaniałe chipsy przyrządza się z buraków, ziemniaków, marchwi, jabłek, a także pasternaku, obranych pomidorów i dużych liści szpinaku.

Złożoność: łatwo Kalorie: 537,96 kcal/porcja Porcje: 10 Gotowanie: 1 godzina Używany: 3,25 g/53,29 g/11,42PrzekąskaWegetarianizm: OvoWegetarianizmSKŁADNIKI NA 10 PORCJIolej roślinny – 1 szklankasok z 1 cytrynygruba sólburaki średnie – 2 szt.korzeń selera średniego – 1 szt.duże marchewki – 2 szt.Do sosu:żółtka – 3 szt.biały ocet winny – 4 łyżki. l.sól – 0,5 łyżeczki.oliwa z oliwek – 300 mlświeża bułka tarta – 3 łyżki. l.czosnek – 6 ząbków Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj sos. Obierz czosnek i pokrój w dowolne kawałki. W blenderze ubić żółtka, bułkę tartą, czosnek, ocet i sól. Kontynuując ubijanie, cienkim strumieniem wlewamy oliwę. Na koniec wlać 1 łyżkę. l. wrzątek. Ponownie wymieszaj, przelej sos do miski, ostudź do temperatury pokojowej, a następnie włóż do lodówki.

Krok 2

Obierz korzeń selera, buraki i marchewkę. Seler pokroić na 4 części, duże buraki – na pół. Seler i buraki pokroić w bardzo cienkie plasterki, a marchewkę w cienkie, szerokie wstążki.

Krok 3

Warzywa przekładamy do osobnych misek, zalewamy zimną wodą, do każdej dodajemy sok z cytryny i odstawiamy w chłodne miejsce na 30 minut. Następnie odcedź na durszlaku i osusz pomiędzy dwoma ręcznikami. Plasterki warzyw muszą być całkowicie suche, w przeciwnym razie podczas smażenia z pozostałych kropelek wody wytryśnie gorący olej.

Krok 4

Zagotuj olej roślinny w rondlu. Smaż warzywa partiami, po 2 minuty każda. każdy. Frytki układamy na ręcznikach papierowych i posypujemy grubą solą. Chipsy włóż do salaterki i podawaj z sosem.

UWAGA DO GOSPODARKI

O szkodliwości chipsów kupowanych w sklepie powiedziano i napisano już tyle, że tylko kompletny analfabeta może nie wiedzieć, że są one robione nie z ziemniaków, a z mieszanki skrobi roślinnych i smażone na najtańszym i najbardziej nadającym się do ponownego użycia oleju roślinnym. I każdy też wie, że miłość do chipsów, cellulitu i otyłości to pojęcia nierozłączne. Wiedzą, ale dalej chrupią to badziewie w domu, w kinie, w piwiarni, na ulicy! Co więcej, już od najmłodszych lat zaczynają karmić swoje dzieci. I to jest główny problem – w naszym kraju jest coraz więcej dzieci z nadwagą. Przyjrzyj się uważnie naszym nastolatkom i młodym ludziom! Dlaczego produkty, które są nie tylko niezdrowe, ale i niesmaczne, tak bardzo przyciągają ludzi? Tak, bo dodają glutaminian sodu, który działa na nasze kubki smakowe w tak magiczny sposób, że mamy ochotę zjeść to jedzenie raz za razem. Jak więc sami możemy zerwać z tym nałogiem i oduczyć bliskich od wpychania im w usta wszelkiego rodzaju bzdur? Zacznij od domowych chipsów! To proste, szybkie, zdrowe i bardzo, bardzo smaczne. Wspaniałe chipsy otrzymuje się także z pasternaku, obranych nasion pomidora i dużych liści szpinaku.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja