Domowe babeczki z mlekiem
gastronomia 19 grudnia 2023 r(1)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Domowe babeczki mleczne to małe ciasteczka, z których każdy wygląda jak miniaturowy tort. Przepis na ten deser jest dość prosty – podstawą jest delikatny biszkopt, a krem składa się z serka śmietankowego, cukru pudru i gęstej śmietanki. Będziesz potrzebować miksera i metalowej lub silikonowej formy do muffinów. Jeśli używasz dużej formy (na kilka babeczek), włóż do każdej wnęki specjalny papierowy kubek. Kubki te są bardzo wygodne do serwowania gotowego deseru na stole. Eleganckie babeczki sprawdzą się zarówno na przyjęciu świątecznym, jak i rodzinnym podwieczorku. Udekoruj babeczki w zależności od okazji: udekoruj je pysznymi kremowymi czapeczkami, jagodami i miękkim karmelem, dodaj orzechy lub kolorową posypkę cukrową – stanie się to najbardziej ekscytującą częścią Twojego słodkiego projektu.
Złożoność: łatwo Kalorie: 536,41 kcal/porcja Porcje: 6 Gotowanie: 1 godzina Dodać. czas: 20 minut Używany: 7,75 g/32,76 g/52,97PiekarnikMikserKuchnia amerykańskaPiekarniaWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmImpreza, bufetŚwięto dzieciNowy RokSKŁADNIKI NA 6 PORCJIDo kremuSerek śmietankowy – 300 gśmietana 33% tłuszczu – 120 mlcukier puder – 60 gDo nadzieniadżem truskawkowy – 80 gDo testumąka – 120 gmleko – 100 mljajko – 2 szt.cukier – 90 gmasło – 80 gproszek do pieczenia ciasta – ½ łyżeczki.cukier waniliowy – 1 łyżeczka. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 175°C. Umieść grill na środkowym poziomie. Włóż papierowe kubki do metalowej lub silikonowej formy na muffiny. Nie trzeba ich jednak smarować olejem.
Krok 2
Jajka rozbić do dużej miski, dodać cukier zwykły i waniliowy i wymieszać trzepaczką lub mikserem. Nie ma potrzeby ubijania jajek, aż się spienią, wystarczy, że mieszanina stanie się jednorodna.
Krok 3
Rozpuść i ostudź masło. Lekko podgrzej mleko. Do miski z jajkami i cukrem wlać masło i mleko i ponownie wymieszać na gładką masę. Cukier powinien całkowicie się rozpuścić.
Krok 4
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez drobne sito. Do miski z płynnymi składnikami wlać mieszaninę mąki i wymieszać mikserem. Powinniśmy otrzymać ciasto o konsystencji podobnej do gęstej śmietany.
Krok 5
Wlać ciasto do papierowych foremek, wypełniając je nie więcej niż w dwóch trzecich. Umieścić blachę na środku piekarnika i piec babeczki przez 25 minut. Sprawdź gotowość drewnianym szpikulcem i w razie potrzeby kontynuuj pieczenie przez kolejne 5 minut.
Krok 6
Wyjmij babeczki z dużej formy i ostudź na metalowej kratce. Za pomocą małego, ostrego noża wytnij w środku każdej babeczki wgłębienie o średnicy około 1,5-2 cm i wypełnij dżemem truskawkowym. Odłóż wycięty element z powrotem i lekko dociśnij.
Krok 7
Przygotuj krem. Aby krem był puszysty, wszystkie produkty muszą być zimne, dlatego nie wyjmuj ich z lodówki przed gotowaniem. Ochłodź także ostrza miksera i misę.
Krok 8
W dużej misce połącz serek śmietankowy i śmietanę. Dodajemy cukier puder i zaczynamy ubijać śmietanę mikserem na niskich obrotach. Gdy produkty się połączą, zwiększ prędkość do maksimum i ubijaj śmietanę przez 2-3 minuty.
Krok 9
Odetnij końcówkę rękawa cukierniczego i włóż końcówkę w kształcie gwiazdki. Umieść torebkę w wysokiej, wąskiej misce. W tym celu bardzo wygodnie jest użyć szklanki blendera zanurzeniowego. Obróć krawędzie torby na zewnątrz.
Krok 10
Za pomocą szpatułki lub łyżki napełnij torebkę kremem. Zwiń ciasno górę. Delikatnie nałóż lukier na babeczki, tworząc wysoki wierzch. Przed podaniem babeczki należy wstawić do lodówki na co najmniej 1-2 godziny, aby krem całkowicie się ustabilizował.
PRZYDATNE RADY
Porządne wgłębienia pod nadzienie można wykonać za pomocą specjalnego urządzenia – tłoczka, lub po prostu za pomocą małej łyżeczki, małego ostrego noża, a nawet szerokiej części końcówki rękawa cukierniczego.
PRZY OKAZJI
Zamiast masła do ciasta na babeczki można wlać olej roślinny, np. z pestek winogron lub oliwę z oliwek, a krem przygotować z dowolnego serka śmietankowego lub twarogowego o neutralnym smaku.