Domowa szynka na Stary Nowy Rok: jak ją ugotować, aby była pyszna
Olga Zacharowa 09 stycznia 2024 r(5)Dodaj do ulubionychUdział
Domowa szynka z wieprzowiny, — tradycja bożonarodzeniowa kultywowana w wielu krajach europejskich, zwłaszcza północnych. Historycy uważają, że domową szynkę jedzono już w czasach przedchrześcijańskich, oddając cześć bogu płodności Freyowi, bohaterowi mitologii niemiecko-nordyckiej. Proponujemy przygotować go na Stary Nowy Rok: w 2024 roku będziemy kultywować dobre tradycje.
O czym porozmawiamy w artykule:
- Który kawałek wieprzowiny wybrać?
- Jak obliczyć liczbę porcji?
- Jaki arsenał kuchenny przygotować?
- Dlaczego potrzebujesz wzoru rombu na szynce?
- Jak przygotować i stosować glazurę?
- Jak ugotować domową szynkę w rękawie?
- Sekrety szefa kuchni
- Jak najlepiej podawać domową szynkę?
Wcześniej domowa szynka nie była tylko daniem ofiarnym, ale częścią rytualnej ofiary składanej bogu płodności. Dzika składano w ofierze w wigilię Bożego Narodzenia, święta środka zimy. Ludzie kładli ręce na jego zarostu i składali uroczyste śluby. Dziś echa tego rytuału przetrwały w Szwecji, gdzie co roku piecze się małe ciasteczka w kształcie świni i zjada je na Boże Narodzenie, obiecując dobre zachowanie. Cóż, reszta świata zadowala się domową szynką wieprzową.
Porozmawiamy o domowej szynce gotowanej w piekarniku — To najtańsze danie na wakacje.
Szynka domowa: jaką część wieprzowiny wybrać
Łopatka i szynka świetnie nadają się do domowej szynki, ale karkówka to równie godne danie. Istnieje opinia, że mięso z kośćmi jest smaczniejsze i soczyste. Po odcięciu kości domowej szynki można ją wykorzystać do przygotowania zupy lub rosołu.
Jak obliczyć liczbę porcji domowej szynki
Jeśli twój wybór — krojonych z kością, obliczenie jest proste: około 300 g wieprzowiny na osobę. Jeśli masz filet, wystarczy 100 g na osobę. Jednak zawsze znajdzie się ktoś, kto zje domową szynkę dla siebie i „tego gościa”. Generalnie szynki wieprzowej nie można zjeść za dużo, zwłaszcza że istnieje wiele sposobów na rozsądne wykorzystanie jej resztek do sałatek, kanapek, kanapek i ciast francuskich.
Jaki arsenał jest potrzebny do przygotowania domowej szynki wieprzowej w piekarniku?
Głęboka blacha do pieczenia/brytfanna lub naczynie żaroodporne. Szefowie kuchni zalecają zazwyczaj patelnię o wymiarach 25×35 cm i boku o wysokości co najmniej 7 cm. Pojemnik powinien być duży, aby wieprzowina nie dotykała boków.
Termometr do mięsa. W przypadku dużych kawałków mięsa ważna jest nie tylko ocena stopnia wysmażenia, ale także sprawdzenie, co dzieje się wewnątrz kawałka. — Do tego potrzebny jest specjalny termometr. Jeśli gotujesz surowe mięso, staraj się, aby temperatura w najgrubszej części wieprzowiny wynosiła około 70°C. Jeśli chcesz posmarować i upiec gotowaną szynkę, ustaw temperaturę na około 60°C.
Folia. Jest to konieczne, aby wieprzowina była upieczona w środku i nie spalona na zewnątrz. Jeśli kawałek jest duży lub piekarnik nagrzewa się nierównomiernie, na wieprzowinie może powstać chrupiąca skórka, ale środek może pozostać surowy. — Z tym właśnie walczy folia.
Krata. Jest potrzebny np. do przygotowania domowej szynki w rękawie. Porozmawiamy o tej opcji pieczenia poniżej.
Skąd pochodzi wzór rombu na wieprzowinie i dlaczego jest potrzebny?
Czy zauważyłeś, że Twoja domowa szynka wygląda, jakby miała wygrawerowany wzór w romby? Dlaczego jest stosowany? Zwykle robi się to, gdy cięcie jest oszklone. Pokrojenie wieprzowiny nada jej apetyczny wygląd, pozwoli glazury wniknąć w mięso, a jednocześnie wzmocni smak domowej szynki. Jest to dość proste do wykonania, a jedynie poprawi prezentację potrawy.
Jak zrobić glazurę do domowej szynki i jak z nią pracować
Ogólnie rzecz biorąc, dodawanie glazury — najlepszy sposób na przeniesienie słonego smaku domowej szynki na wyższy poziom. Istnieje wiele tradycyjnych przepisów na lukier. Najczęściej obejmują soki i syropy owocowe, alkohol, miód, musztardę, brązowy cukier, zioła i przyprawy. Często po glazurowaniu w nacięcia wkłada się pąki goździków, ale wydaje nam się, że nie jest to smak nabyty.
Glazura bywa czasem dość ascetyczna pod względem ilości składników: np. mięso można nacierać mieszanką musztardy i brązowego cukru. Możesz też użyć dużej glazury z dżemu morelowego, brązowego cukru, świeżo zmielonego czarnego pieprzu i musztardy. Aby uzyskać dodatkową dawkę pikantno-słodkiego smaku, podawaj domową szynkę z glazurą morelowo-musztardową na pieczonych marchewkach i ziemniakach, skropioną oliwą z oliwek i tymiankiem.
- Rozgrzej piekarnik do 160°C.
- W naczyniu do pieczenia umieść arkusz folii wzdłuż dłuższego boku i drugi arkusz wzdłuż krótszego boku.
- Połóż szynkę (możesz mieć skórkę wieprzową) na środku folii i podnieś brzegi folii tak, aby nie przylegała ściśle do wieprzowiny. Pozostaw miejsce na cyrkulację powietrza wokół szynki.
- Gotuj przez 30 minut. na każde 500 g wieprzowiny.
- Wyjmij patelnię z piekarnika. Zwiększ temperaturę do 220°C. Zdejmij folię i ostrym nożem odetnij skórę, pozostawiając tłuszcz nienaruszony. Natnij tłuszcz nożem, tworząc wzór w kształcie rombu.
- Na tłuszczu posmaruj musztardą, posyp cukrem i wetrzyj glazurę w nacięcia. Jeśli chcesz, włóż pąki goździków w nacięcia.
- Piec 20–30 minut, aż lukier będzie złocisty. Gotowość domowej szynki sprawdź za pomocą termometru. Temperatura wewnątrz szynki powinna wynosić 68–70°C.
- Gdy wieprzowina będzie upieczona, wyjmij patelnię z piekarnika i pozostaw pod folią w temperaturze pokojowej na 30 minut. lub do momentu osiągnięcia temperatury pokojowej. Podawać z glazurą jako dip.
Istnieją również wyjątkowo świąteczne opcje lukru, takie jak szampan, syrop klonowy i ananas. Ta słodka mieszanka tworzy pyszną skórkę na pieczonej domowej szynce bez kości.
O 5–6 kg wieprzowiny na domową szynkę potrzeba 2–3 łyżki l. syrop klonowy lub miód, 4–5 krążków miazgi ananasowej po 50–60 ml soku, 2 łyżki. l. Musztarda Dijon, starty świeży korzeń imbiru (
2–3cm)szczypta mielonego cynamonu, 200–220 g brązowego cukru, 200–250 ml wytrawnego szampana lub innego wytrawnego wina musującego.
- Na glazurę w średnio ciężkim rondlu połącz syrop klonowy, pokruszony ananas, musztardę Dijon, świeży imbir i goździki. Podgrzej na średnim ogniu, dodaj brązowy cukier i mieszaj, aż lukier zacznie gęstnieć. Zmniejszyć ogień, ciągle mieszając, dodać szampana i doprowadzić do wrzenia. Gotuj, mieszając, 3–4 minuty Zdjąć z ognia.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Już wstępnie upieczona wieprzowina (po 1–Krok 4 z poprzedniego przepisu) bez skóry, ale z tłuszczem, wyjąć z piekarnika. Usuń folię. Przenieś mięso na deskę do krojenia. Szynkę pokroić w cienkie plasterki, nie przecinając mięsa do końca. Powinieneś otrzymać „książkę” ze stronami o grubości około 5 mm.
- Nie otwierając „książki”, wykonaj na górze nacięcia w kształcie rombu.
- Przenieś szynkę na blachę do pieczenia wyłożoną rusztem. Oddzielając kawałki szynki, wlej między nie glazurę i posmaruj nią wierzch szynki.
- Piecz domową szynkę przez 30 minut. lub do momentu, gdy termometr do mięsa wskaże 60°C. Mięso odstawiamy pod folię, 15–20 minut Podawaj domową szynkę z ciepłą glazurą.
Gotowanie domowej szynki w rękawie
Gotowanie szynki w rękawie zapewnia bardziej równomierne pieczenie, skraca czas przebywania mięsa w piekarniku i wymaga mniej czyszczenia po upieczeniu.
- W długim i szerokim rękawie do pieczenia zawiąż/zamknij jeden koniec. Wstrząsnąć w rękawie 1–2 łyżki l. mąka. Szefowie kuchni twierdzą, że mąka zapobiegnie pękaniu torebki podczas obróbki cieplnej.
- Umieść wieprzowinę w rękawie skórą lub najgrubszą stroną do góry.
- Umieść rękaw wraz z zawartością w blasze do pieczenia lub formie o głębokości co najmniej 6 cali.–7 cm na kratkę zamontowaną wewnątrz.
- Dodaj 500 do rękawa–800 ml wody lub innego płynu. Może to być sok owocowy (wiśniowy lub morelowy rozcieńczony wodą), wino, a nawet napój gazowany, taki jak cola.
- Dokładnie zamknij rękaw po obu stronach.
- Po zamknięciu torebki odetnij luźne kawałki cienkiej plastikowej folii tworzącej rękaw. — około 2 cm nad węzłem lub zapięciem. Zapobiegnie to dotykaniu rękawa górnego lub ścianek piekarnika.
- Zrób 5–W górnej części rękawa 6 nacięć umożliwiających ujście pary podczas gotowania domowej szynki. Zapobiegnie to rozdarciu rękawa.
- Włóż blachę do pieczenia do piekarnika nagrzanego do 170°C na 20 minut–25 minut na każde 500 g wieprzowiny lub do momentu, aż temperatura wewnętrzna osiągnie 60–62°C. Upewnij się, że wąż kuchenny nie dotyka boków ani górnej części piekarnika, w przeciwnym razie może się stopić.
- Wyjmij patelnię z piekarnika, zdejmij rękaw — po prostu odetnij górę tak bardzo, jak to możliwe.
- Domową szynkę zostaw na 15–20 minut w temperaturze pokojowej, przykrywając folią. Gdy szynka jest jeszcze ciepła, usuń skórę i tłuszcz i przygotuj ją do glazury, jak opisano. Wystarczy zostawić 1 warstwę tłuszczu do posmarowania.–1,5 cm. Kontynuuj gotowanie.
Sekrety gotowania domowej szynki od Stanisława Pesotskiego, szefa kuchni skandynawskiej
- Aby szynka domowej roboty nie okazała się zbyt mdła, użyj solinady. W tym przypadku dobrze sprawdzi się 5% roztwór soli. Zanurz kawałek w soli na 8 godzin i, jeśli to konieczne, włóż mięso do lodówki.
- Wyjąć wieprzowinę z lodówki w 1,5–2 godziny przed pieczeniem i pozostawić w temperaturze pokojowej do momentu użycia. Jeśli użyłeś solinady, osusz mięso papierowymi ręcznikami.
- Używając folii, połóż najpierw na wieprzowinie duży arkusz papieru do pieczenia, a następnie folię. Dzięki temu nie przyklei się do mięsa.
- Sprawdzając temperaturę wewnątrz kawałka, włóż termometr w najgrubsze miejsce wieprzowiny, tak aby nie dotykał kości. Jeśli trzeba to zrobić ponownie, nie wykonuj drugiego przekłucia. Im więcej nakłuć, tym więcej soku straci mięso.
- Dla najlepszego efektu mięso należy wyjąć z piekarnika, gdy jego temperatura wewnętrzna będzie o 5°C niższa od ustawionej temperatury końcowej, tj. 63°C.–65°C. Wieprzowina po wyjęciu z piekarnika będzie nadal się gotować w wyniku ogrzewania i osiągnie swój odpowiedni stan w okresie odpoczynku. Te 15–20 minut pozwoli sokom mięsnym rozprowadzić się po domowej szynce przed jej pokrojeniem.
- Jeśli chcesz odgrzać gotowaną szynkę (z wczoraj), zawiń wieprzowinę w folię i ułóż przekrojoną stroną do dołu na blasze do pieczenia/brojlerze z rusztem. Umieścić w nagrzanym pomieszczeniu w temperaturze 165–Piekarnik 170°C, prędkość 10–12 minut na każde 500 g mięsa. Wystarczająco, aby mięso było ciepłe. Wyjmij z piekarnika i zostaw na 3–5 minut, zdjąć folię i podawać.
- Jeśli gotujesz mięso z kością i nie ma termometru, stopień wysmażenia określa się w następujący sposób: — wieprzowina powinna łatwo oddzielić się od kości, a duża kość powinna stać się ruchoma w miąższu — można go praktycznie wyciągnąć.
Jak podać domową szynkę pieczoną w piekarniku
Aby skutecznie pokroić domową szynkę, nie potrzeba niczego specjalnego. — tylko kilka narzędzi roboczych. Będziesz potrzebować dużej deski do krojenia, noża z ostrzem o długości 22–25 cm i widelec…