Domowa pasta jabłkowa

Domowa pasta jabłkowa

gastronomia 07 listopada 20115.00(2)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu

Domowe ptasie mleczko jabłkowe bardzo różni się od tego, co sprzedawane jest w sklepach pod tą „nazwą”. W rzeczywistości nasz przepis ma korzenie historyczne: tak go kiedyś gotowano w Rosji! Smak pianek jabłkowych jest dość delikatny, konsystencja zwiewna. Staraj się tylko nie naruszać warunków gotowania określonych w przepisie! Domowej pianki nie należy piec, lecz suszyć w piekarniku w niskiej temperaturze. Możesz nawet lekko uchylić drzwi, aby stworzyć małą szczelinę. Wtedy pianka jabłkowa nie ściemnieje i będzie miała beżowo-różowy kolor – taki sam jak na naszym zdjęciu.

Złożoność: łatwo Porcje: 20 Gotowanie: 2 godziny 30 minutDeserWegetarianizm: OvoWegetarianizmSKŁADNIKI NA 20 PORCJIwiewiórki – 4 szt.cukier – 3 szklankijabłka – 1,5 kg Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj jabłka na piankę marshmallow. Owoce myjemy, przekrawamy na połówki, usuwamy gniazda nasienne i nasiona. Ułożyć na blasze do pieczenia i piec w piekarniku przez 1 godzinę w temperaturze 100°C.

Krok 2

Usuń skórkę z jabłek i ostudź mieszaninę. Następnie przetrzeć 2 razy przez drobne metalowe sito. Białka ubić mikserem na gęstą pianę (na ostre szczyty, aby masa mocno trzymała się na trzepaczkach).

Krok 3

Zmniejsz temperaturę piekarnika do 60–70°C. Mus jabłkowy włożyć do miski, dobrze ubić i połączyć z cukrem i białkami. Kontynuuj ubijanie mieszanki, aż przestanie się rozprzestrzeniać. Wypełnij papierowe formy masą, włóż do piekarnika i susz przez 24 godziny.

PRZYDATNE RADY

Gotową piankę jabłkową należy przechowywać w domu, w suchym i ciemnym miejscu, w temperaturze nie przekraczającej 8°C. Idealnym miejscem może być najwyższa, „najcieplejsza” półka lodówki.

PRZY OKAZJI

Domowe ptasie mleczko najlepiej przyrządza się z jabłek Antonówka. Wyróżniają się nie tylko przyjemnym słodko-kwaśnym smakiem, ale także dużą zawartością pektyn, które zapewnią deserowi odpowiednią konsystencję.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja