Domowa nalewka z borówek

Domowa nalewka z borówek

gastronomia 17 stycznia 2024 rDomowa nalewka z borówek Do przepisu

Pyszną, domową nalewkę z borówek brusznicowych z łatwością przygotujesz we własnej kuchni, nawet jeśli nigdy wcześniej nie robiłaś czegoś takiego. Wystarczy dojrzałe jagody, cukier i dobrej jakości wódka! Swoją drogą, można też użyć mrożonych borówek, ale oczywiście lepiej sprawdzą się świeże. Przepis na zrobienie nalewki w domu jest prosty i jednoznaczny: wlej jagody do trzylitrowego słoika, dodaj cukier, wódkę i odczekaj półtora miesiąca. Twoja cierpliwość zostanie w pełni nagrodzona: po tym czasie otrzymasz wspaniały likier o wykwintnym słodko-kwaśnym smaku, który docenią wszyscy miłośnicy tego typu trunków.

Złożoność: łatwo Kalorie: 1221,60 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 15 minut Dodać. czas: 1 godzina Używany: 2,63 g/1,88 g/81,24DrinkWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 4 PORCJIBorówki Borówki – 1,5 kgcukier – 180 gwódka – 1,5 l Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj borówki. Posortuj, usuń uszkodzone i zepsute jagody, następnie spłucz pod bieżącą zimną wodą i osusz, rozkładając na papierowym ręczniku.

Krok 2

Przygotuj trzylitrowy słoik na nalewkę. Umyć mydłem do naczyń i dobrze wysuszyć. Przygotowane borówki wlać do trzylitrowego słoika.

Krok 3

Do słoika z borówkami dodać cukier i wódkę. Zamknąć i kilka razy dokładnie wstrząsnąć. Cukier powinien się rozpuścić. Można delikatnie wymieszać długą łyżką.

Krok 4

Umieść słoik w ciemnym miejscu (na przykład w szafce kuchennej). Pozostawić w temperaturze pokojowej na 1,5 miesiąca. Słoik z nalewką należy raz dziennie wyjąć i kilka razy wstrząsnąć.

Krok 5

Po 1,5 miesiącu nalewkę z borówki brusznicy przecedź przez kilka warstw gazy lub cienkiej bawełnianej szmatki. Rozlać do butelek i zakręcić. Pozostaw na kolejne 2 tygodnie, a następnie rozpocznij degustację.

UWAGA DO GOSPODARKI

Domowa nalewka z borówki brusznicy, zapieczętowana, doskonale przechowuje się przez kilka lat. Naturalne opady są uważane za całkiem normalne.

PRZY OKAZJI

Zgodnie z przepisem na domową nalewkę z borówek brusznicowych, podobną można przygotować z innych jagód, np. żurawiny czy aronii. W drugim przypadku do napoju można dodać pół łyżeczki kwasku cytrynowego.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja