Domowa kiełbasa wieprzowa

Domowa kiełbasa wieprzowa

gastronomia 23 czerwca 20104,80(5)Dodaj do ulubionychUdziałDomowa kiełbasa wieprzowaDomowa kiełbasa wieprzowa Do przepisu

Bardzo ważnym warunkiem przygotowania tej wspaniałej kiełbasy jest możliwość jej wysuszenia. Najłatwiej to zrobić na wsi, ale nam się udało w mieście… Można jednak zamiast suszyć, zamrozić (po czym kiełbasę nie tylko kroi się i nakłada na kanapkę, ale grilluje lub gotuje) ). Wtedy cały proces staje się znacznie łatwiejszy.

Złożoność: przeciętny Porcje: 3 Gotowanie: 2 godziny 30 minutPustyWegetarianizmSKŁADNIKI NA 3 PORCJEpieprz cayenne – 1 szczyptaMielony czarny pieprz – 2 łyżki. l.słony smalec – 500 gchudy miąższ wieprzowy – 2,5 kgsól – 1 łyżka. l.mielona wędzona papryka – 1 łyżka. l.mielona gałka muszkatołowa – 1 szczypta Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Obierz wieprzowinę z folii, miąższ i solony smalec pokrój na małe kawałki. Następnie posiekaj bardzo, bardzo drobno dużym nożem lub przepuść przez maszynę do mięsa z siatką o bardzo dużych oczkach.

Krok 2

Wszystkie przyprawy wymieszaj w misce. Umieść mielone mięso w równej warstwie na powierzchni roboczej. Posypać mieszanką przyprawową i dokładnie wymieszać mielone mięso rękoma na gładką masę.

Krok 3

Duży durszlak wyłóż podwójną gazą. Połóż na nim mięso mielone, przykryj wiszącymi brzegami gazy i lekko dociśnij, o masie około 1/2 kg. Na dużą miskę nałóż durszlak z mięsem mielonym, aby odsączyć nadmiar płynu i włóż do lodówki na 8–10 godzin.

Krok 4

Wywracamy jelita na lewą stronę, zeskrobujemy je nożem, posypujemy solą, odstawiamy na 3-4 godziny, następnie płuczemy. Pokroić na kawałki o długości 70–80 cm, ponownie przepłukać ciepłą wodą i napompować. Gotowe jelita napełnij mielonym mięsem. W tym celu należy umieścić jelito na lejku i wypełnić je ręcznie. Możesz użyć specjalnej nasadki lejkowej do maszynki do mięsa.

Krok 5

Jelita wypełnione mielonym mięsem zawiązujemy sznurkiem po obu stronach. Nakłuć igłą. Gotową kiełbasę zawiesić nad lekko uchylonymi drzwiczkami piekarnika. Na noc piekarnik należy włączyć na minimalną temperaturę. Pozostawić do wyschnięcia na 15–24 dni, w zależności od klimatu (im bardziej sucha i gorętsza pogoda, tym szybciej kiełbasa będzie gotowa). Kiełbasa jest gotowa, gdy całkowicie stwardnieje.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja