Domowa gorąca musztarda w proszku

Domowa gorąca musztarda w proszku

Rita Pirko 24 października 2018 r0,00 (0)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1KomentarzDomowa gorąca musztarda w proszku, danie głównePrzepis na pikantną musztardęDomowa gorąca musztarda w proszku, danie głównePrzepis na pikantną musztardę Do przepisu

Domowa musztarda gorąca z proszku będzie wielokrotnie smaczniejsza niż ta produkowana przemysłowo. Bardzo łatwo to sprawdzić: wystarczy przygotować tę ukochaną przez wielu przyprawę według naszego przepisu. Sam proces zajmie bardzo mało czasu, ale musztarda „osiągnie” właściwy stan zajmie 3-4 dni. A to ważne, w przeciwnym razie jego smak nie będzie wystarczająco bogaty! Jeśli jednak spełnimy wszystkie warunki, będziemy mieli do dyspozycji doskonałą przyprawę, którą można podawać do wędlin, wędlin czy galaretek.

Złożoność: łatwo Kalorie: 669,50 kcal/porcja Porcje: 300 Gotowanie: 20 minut Dodać. czas: 72 godz Używany: 44,52 g/23,22 g/70,41Sos, dressingWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 300 PORCJImusztarda w proszku – 10 łyżek. l.cukier – 4 łyżeczki.sól – 1 łyżeczka.woda pitna – 300 mlolej roślinny – 2 łyżeczki.ocet jabłkowy – 3 łyżki. l. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj wszystkie składniki na domową ostrą musztardę. W misce umieść musztardę w proszku, cukier i sól. Do kadzi wlać wodę pitną i podgrzać do temperatury 58–60°C.

Krok 2

Do miski z suchymi składnikami musztardy cienkim strumieniem wlewamy gorącą wodę. Bardzo dokładnie wymieszać do uzyskania gęstej masy o jednolitej konsystencji.

Krok 3

Wlać olej roślinny i ocet jabłkowy. Jeszcze raz bardzo dokładnie wymieszaj musztardę trzepaczką, aby nie pozostały grudki. Powstałą musztardę domowej roboty przełóż do małego słoiczka i szczelnie zamknij.

Krok 4

Słoik z musztardą zawiń w ręcznik i postaw na gorący kaloryfer na noc. Rano przełóż przyprawę do szafki kuchennej i pozostaw w temperaturze pokojowej na kolejne 3-4 dni.

PRZYDATNE RADY

Bardzo ważne jest, aby używać gorącej wody o temperaturze podanej w przepisie. Jeśli proszek zostanie wsypany podczas gotowania, smak musztardy będzie gorzki. Jeśli użyjesz zimnej wody, sos okaże się słodkawy, zbyt „jasny”.

PRZY OKAZJI

Aby przygotować domową ostrą musztardę, użyj wysokiej jakości proszku musztardowego, który nie jest jeszcze przeterminowany. I pamiętaj, aby najpierw go przesiać, aby w sosie nie utworzyły się grudki.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja