Dodatki do mięsa: z czym można jeść mięso, z wyjątkiem makaronu i ziemniaków

Dodatki do mięsa: z czym można jeść mięso, z wyjątkiem makaronu i ziemniaków

Dodatki do mięsa: z czym można jeść mięso, z wyjątkiem makaronu i ziemniaków

Fasola szparagowa, kiełki chińskie i brukselka, bakłażany, soczewica, a nawet pieczona marchewka – dzielimy się z Wami naszymi ulubionymi, nie nudnymi dodatkami do mięs.

Dodatki do mięsa: z czym można jeść mięso oprócz makaronu i ziemniaków

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Bakłażany z pomidorami i czosnkiem na patelni
  • Kapusta pekińska ze słodką papryką i orzeszkami ziemnymi
  • Brukselka z przyprawą czosnkowo-orzechową
  • Grzyby z kaszą gryczaną na patelni
  • Zielony ryż z dressingiem z awokado
  • Fasolka szparagowa po chińsku
  • Soczewica ze słodką papryką
  • Puree kalafiorowe ze smażoną bułką tartą
  • Makaron z cukinią i sosem serowym
  • Pieczona marchewka z cytrusami i winogronami

Dla lepszej strawności uzupełnij mięso warzywami – dostarczą one niezbędnych witamin i błonnika. Jeśli chcesz, aby warzywa zachowały maksymalne korzyści, gotuj je na parze. Papryka, marchewka i młoda cukinia nie muszą być całkowicie miękkie – spróbuj pozostawić je z odrobiną „chrupkości”. Absolutnie każde warzywa pasują do mięsa, więc wszystko ogranicza tylko Twoja wyobraźnia.

Innym popularnym dodatkiem są ziemniaki. To warzywo korzeniowe zawiera dużo potasu, cynku, witamin C i B, dlatego nie należy z niego całkowicie rezygnować, wystarczy jedynie uzupełniać go wysokokalorycznymi sosami typu ser czy majonez.

Dodatki ze zbóż dają poczucie sytości, a w razie potrzeby można je uzupełnić warzywami. Rośliny strączkowe są bogate w białko, dlatego wegetarianie zastępują samo mięso fasolą, soczewicą i ciecierzycą. Ale nawet w połączeniu z nim są nie mniej smaczne i zdrowe.

Bakłażany z pomidorami i czosnkiem na patelni

Połączenie bakłażana, pomidorów i mięsa można nazwać klasykiem i trzeba się mocno postarać, aby je zepsuć! Kupując bakłażany, wybieraj te średniej wielkości. Zbyt duże, choć wyglądają atrakcyjnie, mogą być gorzkie i trzeba będzie poświęcić czas na pozbycie się goryczy.

Bakłażany z pomidorami i czosnkiem na patelni
Bakłażany z pomidorami i czosnkiem na patelni

Do przygotowania 2 porcji potrzebne będą:

  • 1 bakłażan
  • 2–3 pomidory
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka gałązek kolendry
  • 30 ml oleju roślinnego
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

1. Dokładnie umyj bakłażany i pokrój w półpierścienie. Nie ma potrzeby obierania skórki: są spożywane bezpośrednio z nią. Jeśli bakłażany nie są młode lub boisz się, że będą gorzkie, posyp je solą, odstaw na 30 minut, a następnie dokładnie spłucz pod bieżącą wodą.

2. Drobno posiekaj cebulę, wyciśnij czosnek przez praskę, posiekaj kolendrę.

3. Na średnim ogniu postaw głęboką patelnię z olejem. Smaż cebulę, mieszając od czasu do czasu, aż stanie się przezroczysta.

4. Umieść bakłażany na patelni i gotuj przez kolejne 15 minut. Jeśli na patelni nie ma wystarczającej ilości oleju, dodaj więcej, ale nie przesadzaj. Pamiętaj: bakłażany dobrze go wchłaniają, a danie może okazać się tłuste.

5. Podczas gotowania warzyw zdejmij skórkę z pomidorów. Aby to zrobić, wykonaj nacięcie na wierzchu i zalej owoc wrzącą wodą. Następnie wystarczy pociągnąć skórkę – z łatwością sama zejdzie. Pomidory pokroić na małe kawałki.

6. Do bakłażanów i cebuli na patelni dodać pomidory, czosnek i zioła. Gotuj przez kolejne 15 minut, nie zapomnij dodać soli i pieprzu na koniec. To danie je się na gorąco, a jeśli przygotowałeś dużo, odgrzej dodatek następnego dnia. Bakłażany z pomidorami i czosnkiem dobrze komponują się z absolutnie każdym mięsem, ale spróbuj podać je z jagnięciną lub wołowiną.

Uwaga dla gospodyni

Wybieraj lekko zakrzywione bakłażany zamiast prostych. Załóżmy, że podczas uprawy tych owoców nie stosowano żadnych pestycydów.

Przy okazji

Jeśli nie możesz kupić soczystych słodkich pomidorów, możesz je zastąpić tymi z puszki.

Kapusta pekińska ze słodką papryką i orzeszkami ziemnymi

Danie z wpływami azjatyckimi. Zawiera sos sojowy i orzeszki ziemne, które są szeroko stosowane w kuchni Tajlandii, Wietnamu i Indonezji. Ze względu na swoją lekkość i soczystość, ten dodatek nadaje się nawet do tłustych mięs, dodając równowagi smaku. Nie zaniedbuj prażenia orzeszków ziemnych: dzięki temu danie będzie bogatsze i smaczniejsze.

Kapusta pekińska ze słodką papryką i orzeszkami ziemnymi
Kapusta pekińska ze słodką papryką i orzeszkami ziemnymi

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

  • 1 główka kapusty pekińskiej
  • 3 słodkie papryki
  • 30 g prażonych solonych orzeszków ziemnych
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki l. sos sojowy
  • 1 łyżka. l. sok z cytryny
  • kilka gałązek kolendry
  • 20 g masła
  • sól

1. Główkę kapusty przeciąć wzdłuż na 2 lub 4 części, drobno posiekać kapustę i paprykę. Posiekaj kolendrę, a czosnek bardzo drobno posiekaj (lub przepuść przez praskę).

2. Rozpuść masło na patelni na dużym ogniu, podsmaż czosnek przez kilka sekund i dodaj warzywa. Gotuj przez 5 minut, ciągle mieszając. Nie powinny stać się miękkie, ale po prostu chwycić je na wierzchu.

3. Na patelnię dodać orzeszki ziemne, sos sojowy i sok z cytryny, wymieszać i posmakować. Jeśli uważasz, że soli jest za mało, dodaj więcej soli lub dodaj kolejną łyżkę sosu sojowego. Podawaj od razu i pamiętaj: to danie nie przetrzymuje się, więc gotuj na jedną porcję. Kapusta najlepiej komponuje się ze smażonym lub pieczonym mięsem.

Uwaga dla gospodyni

Aby danie było bardziej kolorowe, weź słodką paprykę w różnych kolorach, a podczas serwowania możesz posypać warzywa zieloną cebulką i sezamem.

Przy okazji

Do potrawy można dodać marchewki, ale trzeba je bardzo drobno posiekać, najlepiej za pomocą koreańskiej tarki do marchwi.

Brukselka z przyprawą czosnkowo-orzechową

To jasne danie nie wymaga godzin stania przy kuchence, ale okazuje się nie gorsze niż w restauracji. Nie jest wstydem podać go na świątecznym stole, a szczególnie efektownie będzie wyglądać jako dodatek do mięsa pieczonego w dużym kawałku.

Brukselka z przyprawą czosnkowo-orzechową
Brukselka z przyprawą czosnkowo-orzechową

Do przygotowania 8 porcji potrzebne będą:

  • 1,2 kg świeżej brukselki
  • 3 główki czosnku
  • 200 ml klarowanego soku jabłkowego
  • 120 g masła
  • sól

na przyprawę orzechową:

  • 100 g surowych orzechów laskowych
  • 100 g sezamu
  • 1 łyżeczka wędzona papryka
  • sól

1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Brukselę przekrój na pół i usuń łodygi, aby uniknąć goryczy. Czosnek podziel na ząbki i obierz, ale nie siekaj.

2. Rozpuść masło, wymieszaj z sokiem jabłkowym i dodaj sól.

3. Do głębokiej miski włóż brukselkę i czosnek, wlej mieszaninę oliwy i soku i dokładnie wymieszaj, tak aby każda kiełka pokryła się nią. Warzywa ułożyć w naczyniu do pieczenia wyłożonym papierem do pieczenia lub folią. Pieczemy około 40 minut, dla sprawdzenia gotowości przekłuwamy kapustę ostrym nożem – ostrze powinno bez problemu wejść w główkę kapusty.

4. Podczas smażenia warzyw przygotuj zaprawę orzechową. Zmiel orzechy w blenderze, aby w mieszance pozostały zarówno małe, jak i większe okruchy. Wymieszaj z nasionami sezamu i smaż na średnim ogniu przez kilka minut, ciągle mieszając, aż pojawi się przyjemny orzechowy zapach. Uważaj, aby nie prześwietlić! Dodać wędzoną paprykę i sól.

5. Przed podaniem posyp kapustę przyprawą orzechową. Danie należy podawać na gorąco. Jeśli masz dużo przypraw i nie wykorzystałeś ich w całości, przełóż je do plastikowego pojemnika z pokrywką.

Uwaga dla gospodyni

Jeśli kupujesz świeżą kapustę do tego dania, preferuj małe, gęste i suche główki: są młode i nie zgniłe w środku. Większe okazy są twardsze i wymagają dłuższego gotowania.

Przy okazji

Świeże brukselki można zastąpić mrożonymi, ale najpierw trzeba je całkowicie rozmrozić.

Grzyby z kaszą gryczaną na patelni

Grzyby i kasza gryczana równie dobrze komponują się z wołowiną, wieprzowiną i jagnięciną, przyrządzaną na różne sposoby. Nawiasem mówiąc, ten dodatek dobrze znosi transport i odgrzewanie, więc jeśli nie zjesz wszystkiego na raz, możesz zabrać ze sobą resztki i pracować z tym samym mięsem.

Grzyby z kaszą gryczaną na patelni
Grzyby z kaszą gryczaną na patelni

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

  • 600 g grzybów
  • 200 g kaszy gryczanej
  • 3 cebule
  • 3 jajka C0
  • ghee lub olej roślinny
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

1. Do gotowania będziesz potrzebować rondelka z grubym dnem. Drobno posiekaj cebulę. W rondlu rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż cebulę, aż będzie przezroczysta.

2. Zagotuj 400 ml wody. Kaszę gryczaną wsyp do rondla z cebulą, dodaj sól i mieszaj, aż płatki dobrze pokryją się olejem. Zalać wrzącą wodą, ponownie wymieszać, zamknąć pokrywkę i gotować na średnio-małym ogniu, aż płyn prawie całkowicie odparuje – zajmie to około 20 minut.

3. Podczas gotowania kaszy gryczanej musisz przygotować grzyby i jajka. Do tego dania można do smaku użyć świeżych pieczarek, boczniaków lub grzybów leśnych.

4. Zagotuj jajka. Pieczarki pokroić w średnie plasterki, włożyć na suchą patelnię i postawić na średnim ogniu, ciągle mieszając. Smaż przez 5 minut. Jeśli patelnia jest mała, ułóż grzyby partiami.

5. Gdy wszystkie grzyby się zrumienią, włóż je z powrotem na patelnię, dodaj odrobinę oleju roślinnego, sól i pieprz i smaż przez kolejne 5 minut.

6. W tym czasie jajka należy ugotować. Opłucz je zimną wodą, obierz i pokrój w duże kawałki.

7. Gdy kasza gryczana będzie już prawie ugotowana, połóż na niej jajka i grzyby oraz oliwę z patelni. Zamknij pokrywkę i trzymaj na małym ogniu przez kolejne 5 minut. Przed podaniem odstawić naczynie na 10–15 minut, dopiero potem wymieszać i ułożyć na talerzach.

Uwaga dla gospodyni

Lepiej nie myć grzybów przed gotowaniem, ale delikatnie wytrzeć je z brudu serwetką lub gąbką, aby nie wchłonęły nadmiaru wilgoci.

Przy okazji

Jeżeli nie wyobrażasz sobie dania bez zieleniny, przed podaniem posyp je koperkiem lub szczypiorkiem.

Zielony ryż z dressingiem z awokado

Najważniejszą rzeczą w tym daniu są warzywa, więc nie oszczędzaj na nich i nie ograniczaj się tylko do jednego rodzaju. Ryż okazuje się aromatyczny i przypomina lato, nawet jeśli za oknem panuje zima. Awokado musi być dojrzałe, wtedy sos będzie aksamitny, jakby kremowy.

Zielony ryż z dressingiem z awokado
Zielony ryż z dressingiem z awokado

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

  • 200 g ryżu
  • 100 g różnych warzyw (cebula, pietruszka, kolendra, koper, bazylia)
  • 1 duże awokado
  • 1 limonka
  • 1–2 ząbki czosnku
  • 50 g masła
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

1. Ryż opłukać i ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do potrawy wybierz odmiany długoziarniste.

2. W czasie gdy ryż się gotuje, przygotuj dressing. Posiekaj warzywa i obrany czosnek tak drobno, jak to możliwe. Nie spiesz się: im bardziej jednorodna mieszanka, tym będzie smaczniejsza. Na koniec doprawiamy solą do smaku i dokładnie mieszamy.

3. Limonkę dokładnie umyj pędzelkiem, osusz i usuń skórkę na drobnej tarce. Staraj się nie dotykać białej warstwy pod skórką: ma gorzki smak. Limonkę przekrój na pół i dokładnie wyciśnij sok. Zanim to zrobisz, możesz kilka razy obrócić cytrus na desce do krojenia lub blacie, lekko dociskając go do góry – dzięki temu wypuści więcej soku.

4. Awokado obierz, usuń pestkę, pokrój na małe kawałki i włóż do blendera. Dodać sok z limonki, sól i 50 ml zimnej wody – jest to konieczne, aby dressing nie był zbyt gęsty. Zmiel w blenderze na pastę. Powinieneś otrzymać płynny dressing o konsystencji gęstej śmietany. Dlatego w razie potrzeby dodać więcej zimnej wody i dokładnie wymieszać. Sos doprawić skórką z limonki i pieprzem.

5. W tym czasie ryż powinien być ugotowany. Wymieszaj posiekane zioła z czosnkiem i masłem. Ułożyć na talerzach i…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja