Do czego służy skórka z cytryny i jakie są jej zalety?
Olga Zacharowa 6 grudnia 2023 r(5)Dodaj do ulubionychUdział
Skórka cytrynowa — popularny składnik dań na słodko i na słono, ale ma jeszcze więcej możliwości. Nawet szczypta skórki z cytryny potrafi odmienić ciasto, masę twarogową, aromatyczne curry, śmietankę czy bezę, a jeśli nauczysz się ją przechowywać, skórkę z cytryny możesz dodać niemal wszędzie.
Treść:
- Jak prawidłowo przechowywać skórkę z cytryny
- Zamrażanie
- Wysuszenie
- Skórkę z cytryny wykorzystujemy do gotowania na różne sposoby.
- Marmolada cytrynowa
- Ekstrakt z cytryny
- Cukier cytrynowy
- pieprz cytrynowy
- Skórka z cytryny do czyszczenia domu
- Czyszczenie powierzchni kuchennych i okien
- Czyszczenie zlewu i wanny
- Czyszczenie dzbanka do kawy i czajnika
- Dezynfekuj deski do krojenia
- Usuwanie obcych zapachów z rąk
Skórka cytrynowa — doskonałe źródło witaminy C i przeciwutleniaczy. Tylko 1 łyżka. l. — stanowi to 9% dziennej wartości witaminy C. I oczywiście przy obieraniu lub krojeniu skórki starajmy się nie dotykać białego, gorzkiego miąższu, chyba że jest to wyraźnie zaznaczone w przepisie.
Jak prawidłowo przechowywać skórkę z cytryny
Zamrażanie
Ponieważ większość przepisów wymaga jedynie niewielkiej ilości skórki z cytryny, możesz otrzymać dodatkową skórkę z cytryny. Zamroź je, aby wykorzystać je później. Działa to w przypadku drobno startej lub pokrojonej skórki. Zbierz skórkę do torebek strunowych lub włóż do foremek na kostki lodu i zalej olejem roślinnym, jeśli nie koliduje to z wykorzystaniem skórki w przyszłości. W każdym razie zamroź skórkę w małych porcjach. Aby przechowywać go w torbie, uformuj z niego małe „kostki”. Dzięki temu korzystanie z niego będzie wygodniejsze.
Wysuszenie
Kolejny sposób na zachowanie skórki z cytryny na później — wysuszyć. Aby to zrobić, pokrój skórkę ostrym nożem, rozłóż ją na papierze do pieczenia i połóż na parapecie. w 2–Latem przez 3 dni skórka wyschnie na słońcu i można ją przenieść do szczelnego szklanego słoika.
Lub przenieś papier razem ze skórką na blachę do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 100°C na 20–30 minut W każdym razie połóż skórkę przeciętą stroną do dołu! Suszoną skórkę można wykorzystać do aromatyzowania różnych potraw. — Aby to zrobić, będziesz musiał zmielić go w młynku do kawy, ale jest to szczególnie dobre — w całości — do przygotowywania napojów.
Nóż przeznaczony do krojenia cienkich pasków skórki z cytryny
Skórkę z cytryny wykorzystujemy do gotowania na różne sposoby.
Marmolada cytrynowa
Aby przygotować marmoladę, najlepiej wymieszać skórkę z cytryny i pomarańczy. Ta słodko-kwaśna masa świetnie nadaje się do smarowania tostów, panierowania nią placków i ciast oraz podawania do smażonych mięs, np. jagnięciny.
Do przygotowania marmolady potrzebne są 4 soczyste pomarańcze, 4 cytryny, 2 litry wody pitnej, 700 g cukru.
- Za pomocą ostrego noża usuń skórkę z owoców cytrusowych. W razie potrzeby usuń pozostały biały miąższ, skórkę pokrój w krótkie i cienkie paski (0,5 x 3 cm).
- Ze wszystkich owoców wyciśnij sok. Wlać do rondla o grubym dnie i zalać wodą. Dodaj posiekaną skórkę. Rdzeń i miąższ owinąć kilkoma warstwami gazy, mocno zawiązać i zanurzyć w płynie.
- Przykryj patelnię pokrywką i włóż pojemnik do lodówki na co najmniej 24 godziny, a najlepiej na 2 dni.
- Postaw patelnię na średnim ogniu. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 40–60 minut, aż skórka będzie miękka i przezroczysta.
- Wyjmij worek z gazy. Dodać cukier i ponownie zagotować. Gotuj na małym ogniu przez 45–60 minut, aż marmolada ściemnieje i zgęstnieje. Jeśli pojawi się piana, usuń ją. Włóż spodek do zamrażarki na 10–15 minut Aby sprawdzić gotowość, wyłóż marmoladę na spodek: jeśli masa szybko utworzy skórkę, marmolada jest gotowa.
- Marmoladę wlać do wyparzonych słoików i szczelnie zamknąć.
Ekstrakt z cytryny
Jeśli chcesz mieć cytrynowy aromat i smak bez cukru, możesz również użyć skórki z cytryny do przygotowania domowego ekstraktu z cytryny. Świetnie nadaje się do marynat do drobiu czy ryb, do wypieków czy domowego limoncello.
Aby przygotować ekstrakt, potrzebujesz dużo skórki, więc być może będziesz musiał ją zaoszczędzić. Obierz skórkę, włóż do torebki Ziploc i przechowuj w zamrażarce, aż zbierzesz wystarczającą ilość. Lepiej, jeśli najpierw napełnisz skórką półlitrowy słoik.
- Umyj słoik i napełnij go skórką prawie do góry.
- Wlej 96% alkohol, zamknij pokrywkę i dobrze wstrząśnij.
- Umieść słoik w ciemnym miejscu na 4–6 tygodni, aby aromaty cytrusowe mogły się ujawnić. Wstrząśnij słoiczkiem co 2–3 dni.
- Gdy płyn osiągnie pożądaną pikantność, odcedź go, usuń skórkę z cytryny i użyj płynu do gotowania.
Cukier cytrynowy
Cukier cytrynowy — Świetny sposób na dodanie pikantnego, cytrusowego smaku do ciast, ciasteczek i innych wypieków. Jest bardzo proste w przygotowaniu i jeśli zrobisz to wcześniej, cukier będzie naprawdę cytrynowy.
- Aby przygotować cukier cytrynowy, umieść cukier w szczelnym pojemniku i dodaj skórkę z cytryny. Obliczenia: skórka z 1 cytryny na każde 2–3 szklanki cukru.
- Dobrze wymieszaj masę.
- Nie przykrywać pojemnika przez około 1 godzinę, aby mieszanina lekko przeschła.
- Zamknąć pojemnik i przechowywać w suchym miejscu.
pieprz cytrynowy
Cytryna i pieprz — klasyczna przyprawa do drobiu i ryb. To zwycięskie połączenie to aromatyczna mieszanka pikantnych i pikantnych… — doskonały sposób na wydobycie delikatnych aromatów białego mięsa.
- Aby przygotować, drobno zetrzyj skórkę z 5 cytryn.
- Wymieszaj ze świeżo zmielonym czarnym pieprzem (lepiej zmielić pieprz niezbyt drobno).
- Mieszankę równomiernie rozprowadzamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Suszyć w piekarniku nagrzanym do 100°C na najniższym poziomie, aż skórka całkowicie wyschnie.
- Przenieś mieszaninę do młynka do przypraw. W razie potrzeby możesz zmielić mieszaninę i wymieszać z 1 szklanką soli morskiej.
Wygodna tarka do usuwania skórki z cytryny
Skórka z cytryny do czyszczenia domu
Mieszanka cytrynowa jest naturalnym środkiem czyszczącym. Są bogate w kwas cytrynowy, który może pomóc zabić bakterie i pleśń, a także rozpuścić osady mineralne. I oczywiście wiele osób lubi aromat cytryny, który daje przyjemną świeżość.
Czyszczenie powierzchni kuchennych i okien
Cytryna usuwa tłuszcz i dezynfekuje powierzchnie. Aby przygotować uniwersalny środek czyszczący ze skórki cytryny, zmieszaj go z białym octem. Świetnie nadaje się do czyszczenia okien, powierzchni szklanych i plastikowych.
- Napełnij słoik pokrojoną skórką z cytryny i octem i odstaw na 2 tygodnie.
- Odcedź zawartość na sitku, zachowaj płyn i przelej do butelki ze spryskiwaczem.
- Dodaj trochę wody, dobrze wstrząśnij, aby wymieszać zawartość i masz własny środek czyszczący wykonany w 100% z naturalnych składników.
Czyszczenie zlewu i wanny
Soda oczyszczona ze skórką cytrynową — wspaniała para, która daje czystość. Aby utrzymać łazienkę w czystości, wsyp odrobinę sody oczyszczonej do mokrego zlewu lub wanny i przetrzyj powierzchnię połówką lub dużym plasterkiem cytryny (wcieraj miąższem, a nie skórką). Te dwa składniki tworzą reakcję chemiczną, która rozpuszcza plamy i nadaje połysk wszystkim powierzchniom w łazience. Dzbanek do kawy będzie wyglądał jak nowy, a do tego będzie pachniał świeżą cytryną — „all inclusive”.
Czyszczenie dzbanka do kawy i czajnika
- Skórka z cytryny świetnie nadaje się do czyszczenia dzbanka do kawy.
- Do dzbanka do kawy włóż skórkę z cytryny i garść soli, a jego zawartość zalej lodowatą wodą.
- Mieszaj przez kilka minut, aż mieszanina spłucze całą wewnętrzną powierzchnię naczynia.
- Odcedź roztwór czyszczący i dobrze spłucz pod bieżącą wodą, aby podczas korzystania z dzbanka nie pozostała kawa o słonym smaku.
Możesz użyć skórki z cytryny, aby usunąć osady mineralne z czajnika. Wystarczy zagotować w czajniku kilka długich pasków pokrojonej skórki. Pozostaw mieszaninę na 1 godzinę, odcedź produkt i opłucz czajnik pod bieżącą wodą.
Dezynfekuj deski do krojenia
Kwas cytrynowy zawarty w skórce cytryny ma właściwości antybakteryjne, co oznacza, że skórka z cytryny czyści i dezynfekuje blaty. Aby deski do krojenia były czyste i wolne od zarazków, najpierw dokładnie je wyszoruj, a następnie przetrzyj skórką z cytryny, przecięciem w dół. Pozostaw na kilka minut, następnie spłucz pod bieżącą wodą.
Usuwanie obcych zapachów z rąk
Jeśli Twoje dłonie pachną czosnkiem, cebulą lub rybą, na ratunek przyjdzie skórka z cytryny. Wszystko, co należy zrobić — Polega to na natarciu dłoni skórką z cytryny, zwracając szczególną uwagę na palce i paznokcie.
Nie przepadasz za sztucznymi zapachami i lubisz dbać o czystość? Pokażemy Ci, jak przygotować własne, nietoksyczne rozwiązanie do czyszczenia domu. Ma tylko dwa składniki, z których jeden zwykle ląduje w koszu! Jak samodzielnie przygotować spray do czyszczenia mieszkania o cytrusowym zapachu, przeczytasz tutaj.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #skórka #cytryna #skórka cytrynyPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Konstanca27 kwietnia 2021 r
Bardzo lubię zapach cytryny. Dziękuję za przydatny artykuł.
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych…