Dlaczego sama piekę ciasteczka owsiane? Dzielę się moim osobistym doświadczeniem

Dlaczego sama piekę ciasteczka owsiane? Dzielę się moim osobistym doświadczeniem

Dlaczego sama piekę ciasteczka owsiane? Dzielę się moim osobistym doświadczeniem

Elena Ilyina 19 września 2022 r4,75 (4)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział7Komentarz

Nasza autorka i zapalona kucharka Elena Ilyina znalazła przepis na idealne ciasteczka owsiane – delikatne w wyglądzie i lekko karmelowym smaku. Spieszy się podzielić z Wami swoim sprawdzonym przepisem.

Jeśli oglądałeś film „Charakter” (w oryginale Dziwniejsze niż fikcja), to zapewne pamiętacie dialog cukierniczki z inspektorem podatkowym, który ją sprawdzał:

– Masz ochotę na ciasteczka? – Nie lubię ciasteczek. – Nie lubisz ciasteczek?! Co się z tobą dzieje? Czy twoja mama nigdy nie upiekła ci ciasteczek na koniec ciężkiego, okropnego dnia? – NIE. Mama nie umiała piec i zawsze mieliśmy ciasteczka ze sklepu.

Następnie cukiernik nalewa inspektorowi szklankę mleka, stawia przed nim talerz jeszcze ciepłych ciasteczek i mówi: „Maczaj w mleku i jedz!” Posłusznie zanurza się, odgryza kawałek, a potem kilka sekund zwolnionego tempa – cały ekran wypełnia spokojna twarz fiskusa z błogimi zamkniętymi oczami.

Często piekę do tego filmu. Inspiruje mnie obraz cukierniczki zdeterminowanej uczynić świat lepszym miejscem za pomocą swoich ciasteczek, a nie dyplomu prawnika.

Mam kilka przepisów na ciasteczka owsiane, ale od dawna chciałam znaleźć taki, który sprawi, że ciasteczka będą cienkie i lekko karmelowe w smaku. Zawsze wydawało mi się, że maczanie takich ciasteczek w mleku będzie wyjątkową przyjemnością. I tak go znalazłem. Dzielę się z tobą. Pieczemy do filmu „Postać” lub do piosenki Złoty brąz grupy Dusicieleponieważ te ciasteczka są „złocistobrązowe, wszystko wygląda, jakby było zrobione ze słońca”, jak mówi piosenka.

Czego potrzebujesz:

420 g brązowego cukru 300 g płatków owsianych 225 g masła 3 łyżki. l. mąka pszenna 1 jajko 2 łyżeczki cukier waniliowy ½ łyżeczki. sól

Co zrobić:

Rozgrzej piekarnik do 190 stopni, wyłóż blachy papierem do pieczenia.

Oliwę wlać do rondla o grubym dnie i postawić na bardzo małym ogniu. Kiedy masło zacznie się topić, na patelnię wsyp cukier. Ciągle mieszając, poczekaj, aż masło całkowicie się rozpuści. Następnie trzymaj mieszaninę na ogniu przez kolejne 8-10 minut, ciągle mieszając.

Zdejmij rondelek z ognia. W osobnym pojemniku lekko ubij jajko.

Ciągle mieszając zawartość rondelka (np. mikserem na najniższych obrotach) do masy maślanej dodać płatki owsiane, mąkę, jajko, sól i cukier waniliowy.

Za pomocą dwóch łyżek nakładaj ciepłe ciasto na blachę do pieczenia w odległości co najmniej 3 cm, ponieważ ciasteczka będą się bardzo rozpływać.

Ważne jest, aby pamiętać, że im cieplejsze ciasto, tym cieńsze będą ciasteczka. Dlatego staram się jak najszybciej zagnieść ciasto, aby móc je wyłożyć na blachę, gdy jest jeszcze gorące.

Piec ciasteczka na górze piekarnika przez 8-10 minut lub do momentu, aż będą lekko złociste.

Po wyjęciu ciasteczek z piekarnika pozostawiamy je na blasze do wystygnięcia na około 5 minut, a następnie za pomocą cienkiej szpatułki przekładamy je na płaskie naczynie.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #pieczenie #ciasteczka #desery #owies #Ciasteczka Owsiane #Elena Ilyina #owiesPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Edyta25 listopada 2022 r

Do ciasta dodałam tylko 200 g cukru. Najwyraźniej z tego powodu ciasteczka nie rozprzestrzeniały się szczególnie – po prostu nie było wystarczającej ilości wilgoci. Ale jest słodko i słodko nawet przy tej ilości cukru. I prawdopodobnie płatki owsiane (nawiasem mówiąc, wziąłem szybko gotującego się Herkulesa – z klasztornym lub tradycyjnym, myślę, że to wcale nie wyglądało jak ciasteczka, ale granola) trzeba trochę zmielić. Ogólnie myślałem, że to szczęście, ale znowu było to przeżycie, choć smaczne))

00OdpowiedźOlga ZacharowaOlga Zacharowa19 września 2022 r

Galina Kompantseva, dziękuję za komentarz! Podziel się z nami swoim przepisem na ciasteczka owsiane.

00OdpowiedźGalina KompancewaGalina Kompancewa19 września 2022 r

Wypróbowałam też wiele przepisów i znalazłam swój własny – taki, który przypadł mi do gustu. Nie piekłam według przepisu Leny – jest dla mnie za bardzo kaloryczny :) Ale to tylko moje osobiste zdanie. Znalazłam już swój przepis.

00Odpowiedź

Anna (gość)

7 kwietnia 2015 r

A oliwę zastąpiłam awokado i dodałam musu jabłkowego (dla miękkości jedzą małe dzieci). I jest też mniej cukru. To propozycja dla tych, którzy liczą kalorie.

00Odpowiedź

Gość (gość)

3 września 2014 r

Ciasteczka są naprawdę smaczne, ale jest w nich za dużo cukru. Myślę, że 250 gr. wystarczy, dlatego jest też mniej płatków.

00Odpowiedź

Anna (gość)

4 czerwca 2014 r

Wspaniały przepis na ciasteczka owsiane. Dziękuję!

00Odpowiedźtania7728 maja 2014 r

Zrobiłem to dzisiaj. Bardzo smaczne, kruche ciasteczka. Ale następnym razem zmniejszę ilość cukru o około jedną trzecią. Bardzo słodki, nawet mdły.

00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja