Dlaczego powinniśmy kochać rzodkiewki i jakie pyszne rzeczy można z nich szybko przygotować

Dlaczego powinniśmy kochać rzodkiewki i jakie pyszne rzeczy można z nich szybko przygotować

Dlaczego powinniśmy kochać rzodkiewki i jakie pyszne rzeczy można z nich szybko przygotować

Nadszedł sezon na młode, chrupiące i cholernie smaczne rzodkiewki. Jedzmy go na surowo, z czarnym pieczywem i solą, a także przygotowujmy z niego niezwykłe przekąski. Będzie pysznie i miło!

Dlaczego powinniśmy kochać rzodkiewki i jakie pyszne rzeczy można z nich szybko przygotować

O czym porozmawiamy w artykule:

  • 5 powodów, aby kochać rzodkiewki
  • Odmiana szefa kuchni
  • Rzodkiewkowa przekąska
  • Zarówno w domu, jak i w rakiecie
  • Przepisy na rzodkiewkę
  • Bruschetta z rzodkiewkami
  • Marynowane rzodkiewki na mięso
  • Rzodkiewki z sosem twarogowym
  • „Wieże” z rzodkiewki i halibuta

Rzodkiewki uprawiane są w Europie od XVI wieku, jednak to warzywo korzeniowe zyskało szczególną popularność we Francji, gdzie przygotowuje się z niej wiele tradycyjnych potraw. Wcześniej w innych krajach rzodkiewki nazywano nawet rzodkiewkami francuskimi. W Rosji zaczęto jeść rzodkiewki dopiero w XVIII wieku, kiedy pojawiła się moda na kuchnię francuską, ale od tego czasu pod mostem przepłynęło mnóstwo wody i obecnie znamy wiele przepisów, z których możemy być dumni.

5 powodów, aby kochać rzodkiewki

1. Rzodkiewki zawierają dużo witaminy C: 250 g zawiera dzienne zapotrzebowanie. 2. Rzodkiewki pomagają schudnąć, zawierają specjalną substancję – raffanol, który rozkłada toksyny. 3. Białko roślinne zawarte w rzodkiewce jest lekkostrawne, dlatego to warzywo korzeniowe jest bardzo cenione przez wegetarian. 4. Uwaga dla uczniów i uczniów: rzodkiewki zawierają dużo jodu, który pomaga poprawić pamięć i uwagę. 5. Jeśli we śnie widziałeś rosnące rzodkiewki, to powodzenia!

Odmiana szefa kuchni

Hitem sezonu jest rzodkiew arbuzowa. Zaawansowani szefowie kuchni planety aktywnie wykorzystują tę odmianę do skutecznego dekorowania potraw. Skórka rzodkiewki arbuzowej jest jasnozielona, ​​a rdzeń czerwony. Rzodkiewki są gorzkie na zewnątrz, ale słodkie w środku. Okazuje się, że jest bardzo korzystnym składnikiem drobnych przekąsek przed daniami głównymi.

Rzodkiewkowa przekąska

Z reguły rzodkiewki świeże stosuje się do wszelkiego rodzaju sałatek i dressingów do zimnych zup, np. okroshki. Można go jednak upiec w piekarniku, skropić oliwą i posypać aromatycznymi ziołami. Lub usmażyć na patelni na maśle z ziołami i musztardą. Dobrze jest też marynować rzodkiewki – okazuje się, że to wyjątkowa przystawka. Niektórzy lubią kluski z rzodkiewką i cebulką, a we Francji robią tradycyjną świąteczną zupę z rzodkiewkami.

Zarówno w domu, jak i w rakiecie

Rzodkiewki uwielbiają zarówno wiejskie babcie, jak i zwolennicy postępu naukowo-technicznego. Jest bardzo bezpretensjonalny i łatwy do wyboru. Wcześniej na rosyjskich wsiach nie tylko jedzono rzodkiewkę, ale jej sokiem leczono siniaki i stłuczenia. A teraz rośnie w kosmosie, ponieważ rzodkiewki czują się świetnie nawet w stanie nieważkości. Rzodkiewki stały się jednym z pierwszych warzyw uprawianych na stacjach kosmicznych i regularnie dostarczały astronautom „żywych” witamin.

Przepisy na rzodkiewkę

Bruschetta z rzodkiewkami

Świetny pomysł na śniadanie – szybka, smaczna, lekka, zdrowa bruschetta. Poza tym wygląda bardzo elegancko.

Bruschetta z rzodkiewkami
Bruschetta z rzodkiewkami

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

  • rzodkiewki – 10 dużych
  • czarny chleb z nasionami – 4 duże kawałki
  • masło – 100 g
  • ogórek – 1 mały
  • czosnek – 2 ząbki
  • zielona cebula – 1 mała pęczek
  • sok z cytryny – 1 łyżka. l.
  • sól na czarny czwartek do podania

1. Doprowadź olej do temperatury pokojowej. W moździerzu rozetrzyj czosnek i drobno posiekaną zieloną cebulę. Dodać sól i wymieszać z miękkim masłem. 2. Smażyć chleb na suchej patelni z jednej strony na złoty kolor, ostudzić. Posmaruj chleb dużą warstwą masła ziołowego. 3. Rzodkiewkę i ogórek pokroić w bardzo cienkie kółka, wymieszać, zalać sokiem z cytryny, odstawić na 5 minut. 4. Warzywa ułożyć na chlebie z masłem, doprawić czarną solą i podawać.

Marynowane rzodkiewki na mięso

Globalna przekąska, którą można szybko przygotować i zjeść jeszcze szybciej.

Marynowane rzodkiewki na mięso
Marynowane rzodkiewki na mięso

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

  • rzodkiewki – 2 pęczki (około 24 szt.)
  • świeży korzeń imbiru – 3 cm
  • czosnek – 2 ząbki
  • ocet winny z czerwonego wina – 50 ml
  • sól morska i brązowy cukier – 1 łyżka. l.

1. Na marynatę wymieszaj 2 szklanki wody z octem, solą i cukrem, podgrzej prawie do wrzenia. 2. Rzodkiewki przekrój na pół lub na ćwiartki i włóż do słoika. Dodać obrany i pokrojony w cienkie plasterki imbir i czosnek. 3. Zalać gorącą marynatą, przykryć i ostudzić. Pozostawić w temperaturze pokojowej na 1 dzień, następnie zjeść lub przechowywać w lodówce.

Rzodkiewki z sosem twarogowym

Imponująca prezentacja na bufet lub aperitif. Na łonie natury, gdy piecze się mięso, a Ty „rozgrzewasz się” winem, ten dip również się przyda.

Rzodkiewki z sosem twarogowym
Rzodkiewki z sosem twarogowym

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

  • rzodkiewki z bardzo świeżymi wierzchołkami – 1 duży pęczek
  • twarożek o zawartości tłuszczu od 9% – 400 g
  • koperek – 1 duża pęczek
  • sok z limonki – 1 łyżeczka.
  • nierafinowany olej słonecznikowy
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • prażone nasiona słonecznika do podania

1. Koperek drobno posiekać, włożyć do szklanki blendera, dodać sól i pieprz, zalać sokiem z limonki, zmielić na pastę, stopniowo dodając olej słonecznikowy – ok. 3 łyżki. l. 2. Za pomocą blendera wymieszaj zieloną masę z twarogiem, dodaj sól i pieprz. 3. Odetnij wierzchołki rzodkiewek, aby pozostały piękne zielone ogonki. Odetnij „dziobki”, aby rzodkiewki mogły stać. 4. Na desce ułożyć masę twarogową równą warstwą. „Posadź” w nim rzodkiewki. Posypać pestkami słonecznika i podawać.

„Wieże” z rzodkiewki i halibuta

I to jest pomysł na świąteczny stół. Elegancki wygląd i bardzo gastronomiczne połączenie produktów. Goście będą mile zaskoczeni.

„Wieże” z rzodkiewki i halibuta
„Wieże” z rzodkiewki i halibuta

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

  • rzodkiewki – 1 duża pęczek
  • chrupiący ogórek – 1 szt.
  • wędzony filet z halibuta – 200–300 g
  • sos unagi – 4 łyżki. l.
  • bazylia – 3 gałązki
  • prażony sezam – 1 łyżka. l.

1. Rzodkiew i ogórek pokroić w cienkie plasterki. Halibuta pokroić w kwadraty wielkości rzodkiewki. 2. Posmaruj halibuta sosem unagi i posyp sezamem. Najpierw nawlecz liść bazylii na każdy szpikulec.3. Złóż „wieżyczki”, naprzemiennie przygotowane składniki i nawlekając je na patyczki do szaszłyków. Podawaj natychmiast.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #rzodkiewki #dania z rzodkiewkamiPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGIDodaj komentarz Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja