Dlaczego nie powinieneś oddawać zbiorów cukinii innym osobom

Dlaczego nie powinieneś oddawać zbiorów cukinii innym osobom

Dlaczego nie powinieneś oddawać zbiorów cukinii innym osobom

gastronomia 06 sierpnia 20235,00 (6)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział3Komentarz

Największy strach letniego mieszkańca: sąsiedzi i przyjaciele nie chcą brać cukinii… Ale tak na poważnie, czy w ogóle warto się nimi z kimś dzielić? Naliczyliśmy 11 powodów, aby tego nie robić. Przecież można zrobić kawior z cukinii, lecho z cukinii, marynowaną cukinię, a nawet dżem z cukinii. Co zrobić, jeśli cukinia wyrosła i stała się ogromna? Zaczniemy od odpowiedzi na to pytanie.

cukiniaO czym porozmawiamy w artykule:Jak wykorzystać dużą cukinięJak zamrozić cukinię dowolnej wielkościJak przygotować małą cukinię na zimęKawior z cukiniiLecho z cukinii Marynowana cukiniaDżem z cukinii

Jak wykorzystać dużą cukinię

Zarośnięta cukinia jest często wykorzystywana na kompost. Uważamy to za marnotrawstwo. Z reguły duże cukinie nie nadają się do samodzielnego gotowania – są zbyt wodniste, ale przy odrobinie przygotowania te giganty idealnie nadają się do farszu różnego rodzaju nadzieniami. Wypełnij je tym, co masz pod ręką. Piec z sosem lub bez, podawać na gorąco lub w temperaturze pokojowej. Wystarczy poświęcić trochę czasu i minimum wysiłku, a wszystko będzie dobrze. Faszerowana duża cukinia to najlepszy pomysł na sierpień i wrzesień: jest pyszna, a plony nie idą na marne.

Najlepsza cukinia do farszu to od 1,2 do 2 kg.

Dużą cukinię przekrój wzdłuż na pół i wydrąż miąższ. Najlepiej robić to specjalną łyżką do melona lub łyżką stołową z ostrym dziobkiem. Zacznij nabierać kawałki dyni największą łyżką, a następnie mniejszą łyżką wypoziomuj i wygładź krawędzie. Skończysz z czymś w rodzaju kajaka. Nie nabieraj zbyt dużej ilości miąższu, w przeciwnym razie cukinia rozpadnie się podczas pieczenia. Pozostaw kajak o grubości około 7mm po bokach i nieco grubszy na dnie. Jeśli cukinia jest bardzo duża, nie rób łódki, ale pokrój ją w poprzek na kilka kawałków w pierścienie – takie porcje krążków są wygodne w przygotowaniu i podaniu.

Nie wyrzucaj miąższu. Lepiej go drobno posiekać, a następnie dodać do dowolnego nadzienia dla soczystości: mięsa mielonego lub ryby, ryżu z ziołami i warzywami, kawałków kiełbasy, sera – można tak wymieniać. Miąższ można jeszcze zamrozić, a następnie zamiast chleba dodać do kotletów, tak po prostu, bez rozmrażania, po prostu posiekać w maszynce do mięsa.

Dla smaku do farszu z cukinii można dodać roztrzepane jajka i starty ser. Jeżeli nadzienie jest zbyt mokre, można użyć bułki tartej, ale nie przesadzić, aby nadzienie nie stało się gęste i suche.

Niektórzy kucharze wolą nadziewać surową cukinię, a następnie ją piec. Możesz też zrobić to inaczej: cukinię ugotować na parze (prawie do całkowitego ugotowania), następnie nafaszerować ją i lekko podsmażyć.

Niezależnie od tego, jaką metodę wybierzesz, piecząc cukinię w piekarniku, musisz mieć w naczyniu do pieczenia trochę wilgoci – nie chcemy, żeby naczynie się przypaliło. Sos pomidorowy to dobry pomysł, szczególnie jeśli jest w nim czosnek, zioła, kapary i oliwki. To doda jasności i lekkiej kwasowości cukinii o neutralnym smaku. Ale możesz użyć prostego lekkiego bulionu warzywnego lub drobiowego lub zwykłej wody.

Podawać nadziewane cukinie na gorąco. Jednak w zależności od składu mięsa mielonego całkiem dobrze sprawdzają się jako przekąska w temperaturze pokojowej – zwłaszcza z ryżem i warzywami.

Jak zamrozić cukinię dowolnego rozmiaru

Przede wszystkim zastanów się, jak wykorzystasz rozmrożoną cukinię. Kroimy je w koła podczas przygotowywania zup, zapiekanek, smażenia lub przygotowywania koktajli. Jeśli planujesz zrobić zapiekanki lub naleśniki z cukinii, po prostu zetrzyj cukinię na grubej tarce, zamiast ją kroić.

Aby zamrozić cukinię, pokrój ją w koła o grubości 6-7 mm.

  1. Zblanszuj kawałki cukinii, aby nie stały się zbyt miękkie po rozmrożeniu i aby zachować kolor, jeśli jest to dla Ciebie ważne. Aby to zrobić, włóż plastry małymi porcjami do niesolonego wrzącej wody na 1 minutę. Za pomocą łyżki cedzakowej przełóż posiekaną cukinię do miski z zimną lub najlepiej lodowatą wodą. Pozostaw je na 2 minuty.
  2. Odcedź miskę i delikatnie osusz cukinię ręcznikiem papierowym.
  3. Połóż plastry na talerzu mieszczącym się w zamrażarce i pozostaw tam na 1-2 godziny, aż cukinia zamarznie. Dzięki temu podczas przechowywania będziesz mieć pojedyncze kawałki lodu, a nie blok lodu.
  4. Wyjmij zamrożoną cukinię, włóż ją do torebek do zamrażania i wróć do zamrażarki. W ten sposób można je przechowywać nawet przez rok.

Ponieważ cukinia składa się w 95% z wody, po zamrożeniu i rozmrożeniu może stać się dość papkowata. Po rozmrożeniu powstanie płyn. Można go dodawać do zup lub sosów.

Jak przygotować małą cukinię na zimę

Kawior z dyni

Istnieje wiele przepisów na zrobienie kawioru z dyni. Może to być kawior dyniowy z kawałkami warzyw. Kawior ten świetnie sprawdza się jako dodatek do mięs. Jeśli przepuścisz podpieczone warzywa przez maszynę do mięsa lub przebijesz je blenderem, otrzymasz puree z kawioru z dyni, to jest to, co najczęściej sprzedaje się w sklepie – w zależności od tego, co lubisz.

Zgniataj kawior kostka po kostce

Kawior z dyni wcale nie musi wyglądać jak puree. Ona może być inna! Pietruszkę można zastąpić dowolnymi innymi ziołami: koperkiem, kolendrą, bazylią, estragonem.

Zgniataj kawior kostka po kostce
Zgniataj kawior kostka po kostce

Do przygotowania 1,4 kg potrzebujesz:

  • cukinia – 2 kg
  • słodka czerwona cebula – 300 g
  • czosnek – 4 ząbki
  • pietruszka – 1 pęczek
  • pomidory – 1 kg
  • ocet jabłkowy – 80 ml
  • nierafinowany olej słonecznikowy
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Cukinię w razie potrzeby obierz, posiekaj grubo, piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C do miękkości, około 20 minut. Następnie pokroić w małe kostki.
  2. Cebulę również pokroić w drobną kostkę. Czosnek rozgnieć, obierz i drobno posiekaj. Z pietruszki usuń łodygi (nie będą tu potrzebne), a liście drobno posiekaj.
  3. Pomidory przekrój w poprzek i odstaw na 1 minutę. we wrzącej wodzie, następnie spłucz zimną wodą i ostrożnie obierz ze skórki. Miąższ wraz z rdzeniem pokroić w drobną kostkę.
  4. Miąższ cukinii wymieszać z cebulą, czosnkiem i pomidorami, dodać natkę pietruszki, doprawić octem, oliwą, solą i pieprzem.
  5. Umieść powstałą mieszaninę w wysterylizowanych słoikach, umieść słoiki na ruszcie na patelni. Zalać wodą do łopatek, zagotować, pasteryzować 40 minut. Następnie zamknij słoiki.

Kawior zmiażdżyć w blenderze na zimę

Elena Tarasova, autorka przepisu i nasza czytelniczka: „Przygotowanie kawioru z dyni za pomocą blendera na zimę nie będzie trudne, w rezultacie otrzymasz doskonałą przystawkę, którą można posmarować chlebem i podać jako dodatek do każdego gorącego dania . A żeby było wyjątkowo smacznie, postaraj się znaleźć najsłodsze mięsiste pomidory, to one są kluczem do sukcesu tego dania. W takim przypadku nie będzie konieczne dodatkowe słodzenie kawioru, jak to się czasem dzieje. A kolor przekąski będzie bardziej nasycony i jasny. Uwaga: zgodnie z tym przepisem do kawioru z dyni dodaje się kolendrę. Bardzo nam się ten pomysł podoba, nadaje potrawie bardzo ciekawy, korzenny smak i niepowtarzalny aromat.

Kawior dyniowy można uzupełnić drobno posiekanym koperkiem lub natką pietruszki. Zieloni należy dodać do już przygotowanej masy puree na ostatnim etapie gotowania.”

Kawior zmiażdżyć w blenderze na zimę
Kawior zmiażdżyć w blenderze na zimę

Aby przygotować, potrzebujesz:

  • cukinia – 1 kg
  • mięsiste pomidory – 300 g
  • marchewki – 200 g
  • słodka żółta lub pomarańczowa papryka – 300 g
  • olej roślinny – 70-80 ml
  • mielona kolendra – 2 łyżeczki.
  • mielone płatki czerwonej papryczki chili – 0,5 łyżeczki.
  • sól
  1. Przygotuj warzywa do gotowania kawioru. Cukinię, pomidory, marchewkę i słodką paprykę myjemy. Jeśli cukinia jest młoda, nie trzeba jej obierać, ale od razu pokroić w średnią kostkę.
  2. Marchewkę na kawior obierz i zetrzyj na grubej tarce. Pomidory pokroić w średnią kostkę. Paprykę słodką przekrój na połówki i usuń nasiona za pomocą przegródek. Miąższ pokroić w średnią kostkę.
  3. W dużym rondlu lub kotle o grubym dnie rozgrzej olej roślinny. Dodaj przygotowane warzywa i mieszając smaż przez 5-7 minut. Dodać kolendrę, sól i papryczkę chili.
  4. Wymieszaj składniki kawioru z dyni i gotuj na średnim ogniu bez pokrywki przez 12-15 minut. Nie zapomnij okresowo mieszać. Następnie zmiel zawartość patelni lub kotła za pomocą blendera zanurzeniowego.
  5. Pojemnik z kawiorem dyniowym postaw na małym ogniu. Gotuj bez przykrycia przez kolejne 10 minut, mieszając. Gorący kawior z dyni wlać do suchych, wysterylizowanych słoików i natychmiast zwinąć.

Kawior dyniowy z grzybami

Kawior z dyni jest dla tych, dla których zwykły kawior ze słoiczka jest zbyt mdły. Grzyby leśne zamieniają prosty wiejski przepis w pyszną przystawkę. A kurkuma sprawia, że ​​kolor jest szczególnie wesoły i jasny. Ten rodzaj kawioru warto przygotować i zjeść wtedy, gdy chcemy pocieszyć siebie i swoją rodzinę.

Kawior dyniowy z grzybami
Kawior dyniowy z grzybami

Do przygotowania 4 litrów potrzebujesz:

  • cukinia – 2 kg
  • słodka cebula – 4 szt.
  • świeże grzyby (białe, kurki, pieczarki) – 500 g
  • mięsiste pomidory – 1 kg
  • olej roślinny – 250 ml
  • kurkuma – 1 łyżka. l.
  • sól z przyprawami (sól Svan jest idealna) – 2 łyżki. l.
  • cukier – 80 g
  • ocet jabłkowy – 5 łyżek.
  1. Cukinię pokroić w małe kostki. Jeśli skórka jest twarda, najpierw ją obierz. Możesz usunąć nasiona; wygodnie jest to zrobić łyżką.
  2. Cebulę pokroić w małe kostki. Pieczarki pokroić w taką samą kostkę jak cukinię. Obierz pomidory ze skóry i nasion, pokrój w kostkę tej samej wielkości.
  3. Rozgrzej olej roślinny w dużym rondlu, dodaj cebulę, smaż na złoty kolor. Dodać kurkumę i sól Svan, wymieszać.
  4. Cukinię włożyć do rondelka, wymieszać i dusić na małym ogniu przez 12-15 minut. Dodać pomidory, cukier i dusić kolejne 10 minut.
  5. Podsmaż grzyby na oleju roślinnym, dodaj do rondla z warzywami. Trzymaj ogień przez kolejne 5-7 minut, przez 3-4 minuty. Pod koniec gotowania dodać ocet i gotować, aż płyn lekko odparuje, a kawior zgęstnieje.
  6. Gorący kawior włóż do wysterylizowanych słoików. Dodatkowo pasteryzuj przedmiot przez kolejne 15-20 minut. Zamknij pokrywkami, odwróć i ostudź, przykryty grubym ręcznikiem. Przechowuj kawior w chłodnym, ciemnym miejscu. Przed podaniem dodać posiekane zioła i posiekany czosnek.

Kawior dyniowy z marchewką

Elena Nekrasova z Władywostoku, autorka przepisu i nasza czytelniczka: „Wszystko jest proste: cukinia, marchew, cebula, pasta pomidorowa, sól, liść laurowy, czarny i ziele angielskie – kawior przygotowuje się szybko, a wszyscy jedzący są bardzo zadowoleni z tej przystawki .”

Kawior dyniowy z marchewką
Kawior dyniowy z marchewką

Do przygotowania 5 porcji potrzebne będą:

  • słodka cebula – 250 g
  • marchewki – 500 g
  • cukinia – 1,5 kg
  • olej roślinny – 100 ml + do zwijania słoików
  • pasta pomidorowa – 80-100 g
  • liść laurowy – 1 szt.
  • ziele angielskie – 4-5 groszku
  • cukier
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Cebulę pokroić w drobną kostkę, marchewkę zetrzeć na drobnej tarce. Cukinię obrać ze skórki i nasion (jeśli jest młoda, można odciąć jedynie łodygę), zetrzeć ją na grubej tarce.
  2. Na średnim ogniu podsmaż cebulę na połowie oleju do miękkości, dodaj marchewki i smaż do miękkości. Po 7-10 minutach dodać startą cukinię. Zmniejsz ogień do niskiego. Mniej więcej w połowie gotowania dodaj…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja